Reisjournaals Reizen

Berlijn: reisjournaal 2014

bahnhof berlijn

Met vijf dagen Berlijn kan ik weer een bestemming op mijn travel hotlist doorstrepen. En wat voor één! Wat een heerlijke stad!  Mijn eerste indruk werd iedere dag opnieuw bevestigd: Berlijn is bruisend en tegelijkertijd relaxed én met legio mogelijkheden.

Na aankomst op Berlin Tegel is het een klein halfuurtje met bus X9 naar Zoologischer Garten, waar we overstappen op lijn 100 die een halte voor ons hotel aan de Kurfürstenstrasse in Mitte brengt. Dat is nog eens handig. Nog handiger is dat lijn 100 praktisch langs alle bekende sights in de stad stopt en waar we later nog veel gebruik van zullen maken.

Brandenburger Tor: historische plek

Einde van de middag vertrekken we met de U2 vanaf Wittenbergplatz richting Potsdamer Platz. Vanaf hier wandelen we langs het holocaustmonument naar de Brandenburger Tor. In de verte zien we de koepel van de Reichstag boven de bomen van Tiergarten uitsteken. En daar sta je dan voor de Brandenburger Tor, die je zo vaak hebt gezien. In de krant, op internet en het journaal. Het is een plek met een historie. Een plek die zowel euforie als tragedie kent. Onder de poort door, wandelen we Unter den Linden. Er wordt druk gewerkt aan stadsvernieuwing. Unter den Linden ontkomt hier ook niet aan. De avond is gevallen en eten we een hapje bij Café Lebensart.

reichstag berlijn

Reichstag

Na het avondeten wandelen we door Tiergarten naar de Reichstag. De koepel van Sir Norman Foster is een publiekstrekker. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Berlijn. Alleen in dit Paasweekend is het hoogtij en is er nu ‘s avonds nog een lange rij voor het ticketoffice waar op plakkaten te zien is dat er ook in de komende dagen nog maar weinig tijdvakken zijn om de koepel te bezoeken. Jammer, we bewaren een bezoek aan de Reichstag dan ook voor een volgende keer. We genieten van onze rondwandeling door Tiergarten.

Pergamon museum

De volgende dag zijn we niet lang na openingstijd bij het Pergamonmuseum. Er staat dan al een rij. Omdat het Pergamon verbouwd wordt, is de centrale hoofdingang gesloten en worden bezoekers via een zij-ingang geleid. Het levert een lange wachttijd op van een kleine twee uur, maar het was het meer dan waard. Het Pergamon museum herbergt belangrijke kunstschatten als het Pergamonaltaar, de Ischtarpoort uit Babylon en de Marktpoort van Milete.

2014_berlijn3

De middag is al redelijk gevorderd als we ons museumbezoek afronden. Tijd voor een Currywurst! Nadat wij ons weer gesterkt voelen stappen we aan het eind van de middag op een rondvaart boot. Varend over de Spree gaan we verder met onze verkenning van Berlijn. ‘s Avonds, als de schemering invalt, reizen we door naar Potsdamer Platz. Het is nu moeilijk voor te stellen dat dit gebied vroeger een ‘no-go area’ was doordat de Muur hier de stad scheidde. Nu is het één van de hotspots van de stad.  Elke dag komen er circa 100.000 mensen naar Potsdamer Platz om hier de unieke mix van kunst, entertainment, winkelen en kosmopolitische flair ervaren. Het is een uitstekende plek om met lekkere drankjes de dag af te sluiten.

De Muur en Checkpoint Charlie

berlijnse muur

In het huidige Berlijn word je nog maar op een aantal plekken herinnert aan de tragedie van de Muur. De Muur die de stad voor jaren in tweeën deelde en ervoor zorgde dat families en vriendschappen uiteen getrokken werden. In Kreuzberg staat waar de vroegere grensovergang Checkpoint Charlie een replica van het oude wachthuisje. Aan de overkant is een tentoonstelling. Bij het zien van de foto’s en het lezen van de verhalen word je je bewust van de impact die de Muur op het Berlijnse leven heeft gehad. Het voelt dan ook gek om te zien hoe deze zwarte vlek in de geschiedenis nu wordt uitgebuit voor de toeristen.

Topografie des Terrors

Vanaf Checkpoint Charlie is het niet ver naar de Niederkirchnerstrasse waar je een deel van de oorspronkelijke muur kunt zien. Niet alleen dit maakt hier indruk, deze plek is meer. Vroeger stond hier het hoofdkwartier van de Gestapo. Nu vind je hier het documentatiecentrum Topografie des Terrors. Parallel aan het stuk overgebleven muur, vind je een indrukwekkende tentoonstelling over het Berlijn in de tijd van de nazi’s. Het maakt een diepe indruk op ons en het maakt me ook ontzettend kwaad over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Door hier te staan, een kleine maand voor 4 en 5 mei, besef je eens te meer hoe dankbaar je mag zijn om te kunnen leven in vrijheid.

checkpoint charlie berlin

De avond brengen we door op en rondom Kurfürstendamm. Helaas is het net te laat om de Gedächtniskirche te bezoeken. Dat bewaren we voor een volgend bezoek.

En de vogels vliegen van West- naar Oost-Berlijn. 
Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten. 
Over de muur, over het IJzeren Gordijn, 
Omdat ze soms in het oosten soms ook in het westen willen zijn. 
Omdat er brood ligt soms bij de Gedachtniskirche, soms op het Alexanderplein! (uit: Over de Muur, Kleine Orkest)

Alexanderplatz

Fernsehturm Berlin, Alexanderplatz

Alexanderplatz, of ‘Alex’ zoals de Berlijners het noemen. Hier staat de Fernsehturm, de trots van de ‘hoofdstad’ van de voormalige DDR. De Berliner Fernsehturm, gebouwd tussen 195-1969 is met 368 m het hoogste bouwwerk van Berlijn. Vanaf het uitkijkplatform kun je hier ontzettend ver kijken over de gehele stad. Eenmaal boven (ook hier tijdblokken voor de toegang) mag je hier zo lang blijven als je wilt. Waar je ook kijkt, overal vind je een beschrijving van wat je ziet en dat maakt het uitkijken over de stad veel leuker. De kunst is natuurlijk om alles zo goed mogelijk te ontdekken. Omdat het weer zo’n heerlijke warme lentedag is, is het zicht erg goed en vermaken we hier ons prima! Vanaf hier kun je ook heel goed de omvang van het veelbesproken Tempelhof zien liggen en hoe de Spree door Berlijn meandert.

Neue Synagoge

2014_berlijn6

Vanaf ‘Alex’ is het niet ver naar het vroegere Scheunenviertel, de oude Joodse wijk. Hier bezoeken we de Neue Synagoge. Van ver kun je de Neue Synagoge ontdekken vanwege de gouden koepel. Vanaf de Fernsehturm zagen we deze al schitteren in de zon. De Neue Synagoge vind je in de Oranienburger Straße. In de Kristallnacht van 1938 wilden SA’ers de synagoge in brand steken, maar de politiecommissaris van de Hackescher Markt kon dat verhinderen door zich te beroepen op monumentenzorg. In november 1943 werd de synagoge door geallieerde bombardementen alsnog zwaar beschadigd. Na de val van de Berlijnse Muur werd het gebouw uitgebreid gerenoveerd. Nu is het een museum en worden hier verhalen verteld van de Joodse Berlijners. Erg indrukwekkend als je je bedenkt terwijl je over de trappen en door de gangen dwaalt hoe het hier ooit was.

dom berlijn

Na ons bezoek verkennen we deze buurt verder. Ook de moeite waard is de Hackesche Höfe, een reeks van acht binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn. Het wordt gezien als een van de mooiste voorbeelden van industriële Jugendstil architectuur in Duitsland. Langs deze pleintjes vind je café’s, restaurantjes en tal van leuke boetiekjes. Het is hier leuk ronddwalen. Ook het metrostation van Hackesche Höfe ziet er mooi uit.

Onze laatste avond besluiten we ook in dit deel van de stad. Van buitenaf ziet het er eigenlijk niet uit, maar zodra je een voet over de drempel hebt gezet, weet je dat je goed zit. Bij Kamala aan de Oranienburger Strasse 69 kun je heerlijk Thais eten: buitengewoon goed. Hadden we Kamala maar eerder ontdekt! Terwijl we genieten van onze heerlijke gerechten, kijken we nog even terug op onze prachtige dagen in Berlijn. Ons to-do lijstje is bij lange na niet af. Alle reden dus om snel weer naar Berlijn te gaan!

Berlijn: reisgidsen en handige links

(foto’s: Janneke)

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.