Reisinspiratie Reizen

Pergamon museum

Pergamon museum audio tour

Tijdens onze trip in Berlijn hebben we het Pergamon museum bezocht. Het is één van de belangrijkste musea van Berlijn. Het Pergamon museum ligt op het Museumsinsel. Hier vind je grootse archeologische ontdekkingen.

Grote archeologische ontdekkingen

Vroeger was Duitsland heel belangrijk op het gebied van archeologische ontdekkingen. In de periode 1878-1886 werd het Pergamonaltaar in voormalig Mesapotanie veilig gesteld. Om deze te kunnen reconstrueren en tentoon te stellen is in 1910 gestart met de bouw van het museum. Naast het altaar zijn er nog twee archeologische meesterwerken te zien. Als eerste de Ischtarpoort, en de tweede is De Marktpoort van Milete.

Ischtarpoort

De Ischtarpoort van Babylon hoorde ooit tot een van de zeven wereldwonderen. De poort was gewijd aan een godin, genaamd Ischtar. Zij was één van de Assyrische godinnen uit het antieke gebied Mesopotamië. De poort is versierd met blauwe tegels waarop mythologische beesten te zien zijn.

Tijdens opgravingen is de fundering van de poort tussen 1899 en 1914 ontdekt. Er zijn zoveel resten gevonden waardoor het mogelijk is geweest de complete Ischtarpoort opnieuw op te bouwen. Het heeft een hoogte van meer dan 14 meter. Ook is de processieweg naar de poort toe gereconstrueerd. Dit alles is in het museum te zien.

De Marktpoort van Milete

Een andere bezienswaardigheid is De Marktpoort van Milete. Deze poort is zelfs 17 meter hoog en 29 meter breed. Waar zie je dat vandaag de dag in een museum!

Het was de vroegere toegangspoort voor de marktplaats van de stad. Natuurlijk bedoeld om indruk te maken op de mensen die de stad bezochten. De poort is in 1100 door een aardbeving verwoest. Belangrijke delen van de poort zijn opgegraven en in het Pergamonmuseum weer opgebouwd.

Pergamon museum marktpoort milete

Pergamonaltaar

Nog grootser is het Pergamonaltaar. Het stamt uit de 2e eeuw voor Christus. Dit altaar is gemaakt ter ere van de voorouders van Telephos, de stichter van de stad Pergamon. De vader van Telephos was Herakles, hij werd verafgood door de Grieken. Dat is omdat Herakles Zeus en de Olympiërs heeft geholpen om de Giganten te verslaan. De fries met beelden op het altaar vertelt over deze strijd.

Pergamon museum pergamon altaar

Andere hoogtepunten in het museum

  • Aleppo kamer
  • Beeld gewonde Amazone
  • Reconstructie van het interieur van een Assyrische paleis

Praktische informatie Pergamon Museum

Pergamon Museum – Museumsinsel
James-Simon-Galerie, Bodestraße
10178 Berlin

Het museum is elke dag open van 10.00 tot 18.00 uur.

Hoe bereik je het museum?

  • U-Bahn U6 (Friedrichstraße)
  • S-Bahn S1, S2, S25 (Friedrichstraße);
  • M4, M5, M6 (Hackescher Markt)
  • Bus 100, 200 (Lustgarten)

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.