Kunst en cultuur

Nu in Groningen: Gianni Versace Retrospective

Gianni Versace Retrospective openingshal Groninger Museum

Dit blog is bijgewerkt omdat deze tentoonstelling niet meer te zien is, maar lees gerust verder!

Vorige week bezocht ik in het Groninger Museum de tentoonstelling Gianni Versace Retrospective. Het was mijn eerste culturele uitstapje van dit jaar. Vandaag geef ik je in een inkijkje in deze bijzondere tentoonstelling.

Over de Gianni Versace tentoonstelling

Met deze tentoonstelling brengt het Groninger Museum de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace, een van de meest invloedrijke couturiers ooit, tot leven. Hij werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende ideeën zijn nog steeds voelbaar in het modebeeld van nu.

In deze kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling word je meegenomen in een wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows, waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen.

  • Quote Gianni Versace
  • Tijdschriften over minimalisme in kleding, bij tentoonstelling Versace

Kleurrijke statements

Bij musea en tentoonstellingen denk je toch vaak aan schilderijen of beelden. Dit is een tentoonstelling van een heel andere orde. Allereerst deze noot: de tentoonstelling is niet officieel, noch geautoriseerd door of verbonden aan Gianni Versace S.r.l of de Versace familie. Officieel of niet, de tentoonstelling is een lust voor het oog. Alle foto’s bij dit blog heb ik gemaakt tijdens mijn museumbezoek.

Ik ben niet echt een fashionista te noemen maar zodra ik de eerste zaal instapte wist ik het al. Deze tentoonstelling gaat mij boeien. Kleurrijk en daarmee een prikkeling voor het oog. Ik vind het altijd fijn om een audiotour te boeken maar deze was er niet. Ik vond het geen gemis want bijzondere kleding, boeken, tijdschriften en audio- en videofragmenten spreken tot de verbeelding.

Toen Gianni Versace in 1978 zijn modemerk oprichtte, gebruikte hij gewoon zijn naam groot gedrukt als merklogo. Hij koos het Medusahoofd als logo, want hij had een voorliefde voor de oudheid. Intussen is Versaces Medusa legendarisch. Versace liet zich inspireren door verschillende culturen, van toen en nu en dat maakte dat hij telkens wist te innoveren en te verrassen. Zijn collecties zijn eclectisch te noemen. De getoonde kleding in de tentoonstellingen laat dat heel duidelijk zien.

In zijn collecties komen Ital-pop, disco maar ook subculturen tot uitdrukking. Soms ook controversieel. Zo ken je vast wel de iconische jurk met veiligheidsspelden die actrice Liz Hurley droeg en een mediastorm teweeg. De jurk is tentoongesteld en daarmee wel het meest bijzondere item in de tentoonstelling.

Liz Hurly in iconisch design van Gianni Versace
Liz Hurly in Versace met naast haar Hugh Grant

Bezoek het Groninger Museum

De tentoonstelling is tot en met 7 mei 2023 te bezoeken in het Groninger Museum in Groningen. Ik kan je een bezoek aan deze expositie maar vooral ook het Groninger Museum aanraden. Naast deze tentoonstelling zijn er nog meer tentoonstellingen op dit moment te bewonderen. Daarnaast is er natuurlijk nog meer in het Groninger Museum te ontdekken. Een hoogtepunt in hun collectie is De Ploeg, deze kunstenaarsvereniging werd in 1918 opgericht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen.

Voor meer info en tickets boeken klik je op deze link.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.