Eten Leefstijl

Doen: zelf yogi thee maken

yogi thee maken ingrediënten in kommetjes

Yogi thee maken was afgelopen weekend ‘mijn projectje’! Ik was geïnspireerd geraakt door de YouTube tutorial van Adriene Mishler (zij, van Yoga With Adriene) over zelf traditionele yogi thee maken. In dit artikel vertel ik je hoe je yogi thee maakt en, niet onbelangrijk, hoe het smaakt!

Ondanks dat ik nu ook koffie drink (sinds zo’n 6 jaar denk ik) blijf ik een fervent theedrinker. Door mij oud-collega S. raakte ik bekend met de theeën van Pukka en Yogi Tea. Ik had al een hele tijd deze theesoorten niet meer in huis totdat ik eind vorig jaar van collega S. een doosje Women’s Balance (Yogi Tea) cadeau kreeg. Vanaf dat moment ben ik weer helemaal into de biologische en ayurvedische theesoorten.

Je houdt ervan of je houdt er niet van. Sommige kruiden- en specerijenmelanges vind ik heerlijk, sommigen ook niet. Van de Pukka is op dit moment de Revitalize favoriet, en van de Yogi Tea zijn dat de Green Balance en Ginger Lemon. En de kruidige Chili Chocolate is ook een aanrader. Maar voor ik afdwaal….

Een aantal weken geleden zag ik het filmpje over traditionele yogi thee maken en dacht: “Dat wil ik eens proberen!” Omdat ik nieuwsgierig was hoe deze thee zou smaken en als leuk tijdverdrijf in deze coronatijd. Gisteren ging ik ervoor de keuken in.

Wat heb je nodig om traditionele yogi thee te maken?

Voor alle duidelijkheid: Adriene heeft met liefde dit recept gedeeld, en ik deel het nu met liefde op mijn beurt met jou. Maar alle credits zijn geheel voor haar. Het enige wat ik voor dit blog heb gedaan is de lijst van ingrediënten en benodigdheden voor je vertalen én het uitproberen!

 • een grote pan met een inhoud van 2 tot 3 liter
 • een zeef
 • een andere pot of pan (zelfde inhoud) om de thee in te bewaren.

 • yogi thee kardemonpitten en kaneel
 • yogi thee chai thee
 • yogi thee in de pan
 • 15 kruidnagels
 • 20 zwarte peperkorrels
 • 20 hele kardemompeulen (gekneusd)
 • 8 schijfjes verse gember
 • 3 (of 5) kaneelstokjes
 • halve theelepel zwarte thee, of een klein zakje
 • 2 liter water

Doe alle kruiden en de thee in de pan met kokend water. Laat het ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Zeef daarna de thee, doe deze over in een andere pan of theepot. En dat is alles!

Hier zie je Adriene nog eens alle stappen van de theebereiding uitleggen.

Hoe smaakte deze zelf gemaakte thee?

Boy, wat een ‘gouden’ greep! Ik kon me vooraf niet echt een goede voorstelling maken van de smaken. De thee is krachtig en erg verwarmend. Ik vind het echt heel lekker. Misschien ken je het beter als chai thee. Gek eigenlijk, chai thee heb ik vroeger wel eens gedronken en toen vond ik het niets. Smaken veranderen kennelijk dus toch!

Je kunt deze thee puur drinken of met amandelmelk en honing. Ook kun je de thee warm of koud drinken. Bewaar de thee in de koelkast. Deze thee heeft natuurlijk ook gezondheidsvoordelen:

 • Helpt bij de spijsvertering.
 • Versterkt het zenuwstelsel.
 • Geeft energie.
 • Ondersteunt de geestelijke gezondheid en bij gewrichtsklachten.
 • Het werkt preventief tegen verkoudheid, griep en allergieën.

Nieuwsgierig? Probeer het zelf eens. Je maakt het met weinig benodigdheden in een handomdraai waarmee je jezelf op veel liefde en heerlijke thee trakteert! Laat je me weten als je het zelf eens gemaakt hebt en wat je er van vond? Ik vind het leuk om daarover van je te horen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.