Leefstijl Mindful leven

2021 wordt mijn jaar van flow (en is al begonnen)

flow janneke op schier

Ik heb kerstvakantie. In de weken eraan vooraf kan ik er erg naar uitkijken. En als ik er midden in zit, kan ik er van genieten én tegelijkertijd kijk ik reikhalzend uit naar het nieuwe jaar. Terug naar dat alles weer normaal is of voelt. Maar vooral om te komen in een voor mij goede flow waarin ik die dingen aandacht kan geven waar mijn hart om vraagt.

Doorgaans ben ik in de laatste dagen van het jaar niet vaak op mijn best. In de afgelopen dagen al helemaal niet door een zeer lijf (ik heb fibromyalgie voor wie het eerder gemist heeft). Vaak lukt het me hier in te kunnen zijn maar ik heb opgemerkt dat ik in de laatste werkweken iets te veel van mezelf heb gegeven dan ik zelf door had.

Oké daar pluk ik nu even de zure vruchten van. Is dat erg? Nee, want in deze week hoef ik niets. Maar de laatste dagen van het jaar zijn altijd dagen waarop ik me melancholisch voel. Het zorgt ervoor dat alles even onder het vergrootglas ligt. Kortom: ik voel me nu niet even op mijn gemak met mezelf. Maar ik ben enige die hier verandering in kan aanbrengen. Zonder dat twee vriendinnen het weten, hebben ze wel iets in beweging bij me gezet. Ze gaven me namelijk de duwtjes die ik nodig had en voor als ze dit lezen: “Bedankt lieve dames”.

Twee duwtjes in de goede richting

Mijn vriendin S. (de mindfulnesscoach) postte een dag na de kerst op Instagram: “Het hele jaar wilde ik al meer aandacht besteden aan mijn conditie en gewicht. Maar het lukte me niet. Althans niet voldoende naar mijn zin.” Vanaf hier vat ik samen wat ze verder schreef. Dat 2021 haar jaar van verbetering wordt en dat ze volledig gaat voor het bereiken wat ze wil. En dat ze niet wilde wachten tot 1 januari en direct na de kerst startte met deze intentie. Toen ik dat las, voelde ik me gesterkt. Want ik ben nu even niet waar ik wil zijn. Ik wil me nu beter voelen dus waarom zou ik ook wachten tot die verrekte 1 januari.

Vriendin J. (de loopbaancoach) stuurde daags na kerst een nieuwsbrief waarin ze terugblikte maar ook vooruit kijkt. Zij schreef dit: “Vanuit NLP is het “zetten van een intentie” al het halve werk. Je brein heeft een aantrekkelijk doel nodig en dan gaat als vanzelf die kant al een beetje op. Verschillende mensen heb ik daarom gevraagd om deze vraag te beantwoorden: 2021 wordt mijn jaar van ……… (noem 1 woord).” Toen ik het las, kwam er direct één woord in mij op en ik stuurde het aan haar: “FLOW”.

Nog een ander zetje

Er was nog een ander zetje. Deze maand trakteer ik me op 31 Days of Gifts, een initiatief van Courtney Carver. Het cadeau dat ik op dag 9 kreeg, resoneert nog steeds in mij. Het cadeau was: “Do over” en hierbij stond onder andere dit:

“This is a gift you can tap into all year long. How many times have you done something and thought, I wish I had done that differently? Afterwards you probably felt sad, mad, guilty, shameful, annoyed or some other negative emotion. Today’s gift of a do-over invites you to bypass those feelings and start over. Use your gift of a do-over on work or personal projects and in your relationships.”

Mijn flow start nu

1 + 1 + 1 = 3. Laat het getal 3 nu ook verbonden zijn met je energie, de geest, creatieve- en emotionele expressie. Meer hoef ik niet te zeggen toch? Mijn moment op te starten met deze intentie is NU. Mijn eigen flow wil ik stap voor stap bewerkstelligen. Met kleine stapjes, die goed beklijven. En dit is hoe ik een paar dagen geleden ben gestart.

Stromend water in Zion NP, 2008

Flow, wat is het en hoe voelt het?

Om het voor mezelf helder te krijgen, heb ik de betekenis van flow nog eens opgezocht.

 • Je heb complete aandacht voor wat je aan het doen bent.
 • Je bent intrinsiek gemotiveerd. Wat je aan het maken bent levert je voldoening.
 • Je weet wat er moet gebeuren en je voelt direct hoe goed je presteert
 • Je weet dat je de vaardigheden hebt om je taak uit te voeren
 • Je maakt je om niets anders meer druk
 • Je hebt geen besef van tijd
 • Je bent opgetogen

Een mooie concrete uitleg (die ik hier vond) en oeh, wat sluit deze goed aan bij minimalisme.

En verder

Er zijn twee dingen waarop ik me vooral ga richten daar vertel ik je zo over. Maar het eerste wat ik heb gedaan is beter (gezonder) te eten. Geen chocolade en koekjes (kortom geen suiker) en geen wijn. En terug in het eetritme dat ik hulp van vriendin M. (zij heeft verstand van voeding) had opgebouwd, en welke ik wat heb verwaarloosd. Sinds gisteren zit ik weer op het juiste spoor en ik voel me al een stuk beter.

Mijn lichaam schreeuwt al jaren en hoe goed ik mijn best deed om goed voor mezelf te zorgen, ik kreeg er geen of onvoldoende grip op. Tot ik deze zomer de klachten een naam kon geven: fibromyalgie. Ik ben het niet maar het is een deel van mij dat om continue aandacht zal vragen. Zo werk ik al met een fysiotherapeut aan doseren via sporten. Maar er zijn nog zoveel andere dingen die kunnen bijdragen aan een beter welzijn. Daar wil ik me verder in verdiepen. Ik heb al de eerste informatie verzameld en als vervolgstap heb ik een speciaal supplement besteld. Gisteren kwam het met de post en vandaag start ik. Eens kijken of dit een verschil geeft in de komende maand. En zo ga ik verder puzzelen tot er voor mij een passende balans ontstaat, een fijne flow.

En dan is er nog mijn hoogsensitiviteit. Ik wist al over deze kant van mij maar deze heb ik nog niet goed weten te omarmen. Omdat er een connectie is tussen hoogsensitiviteit en fibromyalgie voel ik nu de urgentie om deze kant de aandacht te geven die het verdient.

Klaar voor het nieuwe jaar

Nog even en 2021 is hier. Ik ben er klaar voor. Ben jij het ook? Met welke intentie of gevoel stap jij het nieuwe jaar in? Houd deze het hele jaar dichtbij je. Laat het resoneren tot diep in je binnenste. Ik doe dat ook, en ik zal je in 2021 geregeld vertellen over hoe het met me gaat. Een heel goede jaarwisseling en begin het jaar vol moed en levenslust!

Ps. Courtney’s cadeau van “Do over” mag ik doorgeven, dus als je wilt, is deze voor jou!

Comments (2)

 • Wat een eer dat ik genoemd word:-) Blijf schrijven, Janneke, heerlijk om te lezen zoveel openheid en het delen van wat er bij je leeft!

  Beantwoorden
  • Dank je wel Jantine!! En je blijft van me horen in 2021. Heb zoveel om over te schrijven, dat komt goed. XO

   Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.