Eten

Tiramisù: favoriete dolce

tiramisu dolce dessert Italië

Finalmente! La storia del Tiramisù. Misschien wel het meest bekende dessert (dolce) uit Italië is tiramisù. Letterlijk vertaald betekent het ’trek me op’. Er bestaan evenveel verschillende verhalen over de oorsprong van tiramisù als er manieren zijn om het te bereiden.

Het verhaal achter tiramisù

Het meest geloofwaardige verhaal is dat het toetje aan het eind van de zeventiende eeuw in Siena is ontstaan, met de naam zuppa del duca, ter ere van de groothertog van Toscane Cosimo III de’ Medici. Zijn faam was zo groot dat hij ook buiten de grenzen van zijn rijk bekendheid genoot. In de Veneto werd het toetje dan ook al snel een vast onderdeel van een feestelijke maaltijd. Het werd zo populair aan het hof dat men zich het dessert toe-eigende en het omdoopte tot de naam waarmee het toetje wereldwijd bekend is geworden: tiramisù.

Hét recept

Afgelopen weekend maakte ik tiramisù naar het recept uit Smakelijk Italië. Voor mij is dit het beste recept voor deze heerlijke dolce. Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 5 eieren, gesplitst
  • 180 gram basterdsuiker
  • 300 gram mascarpone
  • 2,5 dl koude sterke koffie
  • 3 eetlepels zoete marsala of cognac
  • 36 lange vingers
  • 80 gram pure chocolade, geraspt

Klop de eidooiers met de suiker tot de suiker opgelost is en het mengsel licht en luchtig is. Het moet als dikke stroop van de garde aflopen. Voeg de mascarpone toe en meng hem er goed doorheen. Sla in een glazen kom de eiwitten stijf met een garde of gebruik een mixer. Schep ze door het mascarponemengsel.

Schenk de koffie in een ondiep bord en roer de mariaal of cognac erdoor. Doop er zo veel lange vingers in als je nodig hebt om de boden van een schaal van 25×25 cm te bedekken. De lange vingers moeten goed doordrenkt zijn met de koffie, maar ze mogen niet breken. Leg ze dicht naast elkaar onder in de schaal.

Spreid de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers. Leg hier een tweede laag lange vingers, die je ook in de koffie hebt gedoopt op en bestrijk ze met de rest van de mascarpone. Strijk de bovenkant glad en bestrooi vlak voor het serveren met de geraspte chocolade.

De smaak trekt beter in als je de deze dolce een paar uur of een dag van tevoren maakt. Heb je daar de tijd voor, strooi de chocolade er dan nog niet over maar dek de tiramisù af met plasticfolie en zet hem in de koelkast. Doe pas op het laatste moment de chocolade erover, anders smelt hij.

Een dolce om eindeloos variëren

Je kunt eindeloos variëren met deze dolce. Fruit doet het erg goed! En een topping van verse vruchten zoals frambozen, bramen of aardbeien staat feestelijk. Hier nog een aantal andere lekkere recepten om het uit te proberen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.