Eten

Banon

Op zo’n onstuimige dag als vandaag denk ik aan een middag of avond samenzijn met kaarslicht, openhaardvuur, wijn en een kaasplankje. Op dat kaasplankje mag dan niet ontbreken: de Banon. Dit kaasje uit de Provence, wordt gemaakt in het gelijknamige dorp Banon.

Banon, een zacht kaasje

Het is een zachte Franse kaas met een onbewerkte korst. In de zomer wordt de kaas van geitenmelk gemaakt. ‘s Winters met schapenmelk. Of het hele jaar rond van koemelk. De wrongel wordt in kastanjebladeren gewikkeld en gedrenkt in eau de vie (brandewijn). Groene bladeren impliceren een verse kaas, gedroogde bladeren een gerijpte kaas. Er zijn verschillende manieren om de kaas te behandelen. Bijvoorbeeld met kruidnagel, tijm, rozemarijn, laurier of met peper.

Let op het keurmerk!

Slechts een beperkt aantal producenten kan de kaas leveren. Sinds 2003 heeft de Banon het AOC keurmerk. En dit laatste is niet onbelangrijk. AOC staat voor Appellation d’Origine Contrôlée (soms afgekort tot AOC of AC). Het is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. Zo moet een kaas ca. 100 gram wegen, 6-7 cm van doorsnede zijn en 2 cm hoog. Trouwens, in Frankrijk zijn ze erg dol op het toekennen van een AOC of AC. Aan wijn, honing, olijven, olijfolie, noten of kaas. En dus ook aan Banon. Let daar dus goed op!

Op de Franse markt of bij Nederlandse kaashandel

Ga je op vakantie naar de Provence? Ga dan hier naar op zoek. En koop er gelijk twee want ze zijn niet groot én zo lekker! Voor je het weet, is het kaasje op!

Thuis in Groningen koop ik een Banon bij Kaashandel Van der Leij of bij De Kaaskop.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.