Eten

Trakteer jezelf op een snel en lekker diner!

Gegrilde tonijnsteak met komkommer-avocado-gembersalade op een bord

Gisteravond had ik eens geen afspraken of date met mijn vriendje. Een zomerse vrijdagavond met mezelf nodigde uit om me te trakteren op een klein eetfeestje. Met niemand rekening houden en alles helemaal alleen opeten. In 15 minuten toverde ik gegrilde tonijnsteak met komkommer-avocado-gembersalade op mijn bord.

Al vaker kookte ik recepten uit het mooie kookboek Solo Food van Janneke Vreugdenhil, zoals deze gnocchi. Ik gaf me dit boek cadeau toen ik twee jaar geleden solo verder ging. Er staan recepten in om voor jezelf te koken, maar dan kan ook natuurlijk voor je vriend, vriendin of voor wie je ook maar iets lekkers wilt koken. Elke keer als ik een recept uit dit kookboek maak, is het een feestje op mijn bord. En wat ik belangrijk vind; het is zo klaar! Niks ingewikkeld aan en je hoeft er geen bijzondere dingen voor in huis te halen.

Dit keer koos ik een recept uit het hoofdstuk ‘Quick fix’. En dat was het ook. In 15 minuutjes klaar. Dat kwam goed uit want na mijn thuiswerkdag deed ik eerst nog wat huis-en-tuinklusjes en boodschappen. Het was dan ook al na 19.00 uur dat ik met mijn feestmaal aan de tuintafel schoof. Ik koos dit recept omdat de combinaties van verschillende smaken me interessant leek. Of spannend zoals mijn naamgenoot zelf zegt. Dit is wat ze er zelf over zegt:

Oh, dit is zo’n fijn solodiner. Die salade! Als je hem heel pittig maakt met chilipeper, heel heet met gember en heel zuur met veel limoensap, dan wordt hij zo spannend. De avocado fungeert hier als romige, koele tegenhanger van al die heftige smaken. Als je een flink rijp exemplaar neemt, en je husselt een beetje, vormt die avocado bijna een saus. Dat ziet er niet per se heel mooi uit, maar is wel verdraaid lekker

Gegrilde tonijnsteak met komkommer-avocado-gembersalade

Je hebt nodig voor 1 persoon:

  • 1 witte (albacore) tonijnsteak van ongeveer 150 gram
  • sap van 1 limoen
  • olijfolie
  • een snufje chilivlokken
  • halve komkommer
  • halve rode chilipeper, in smalle ringetjes
  • 1,5-2 cm gemberwortel, fijngesneden of geraspt
  • 1 rijpe avocado, in halve plakjes
  • Japanse sojasaus naar smaak

Marineer de tonijn 10 minuren in het sap van een halve limoen, 1 eetlepel olijfolie, (grof) zeezout en een klein snufje chilivlokken. Maak intussen de salade. Halveer de komkommer in de lengte en rits er met een theelepel de zaadlijsten uit. Snijd hem in dunne plakjes en doe die in een kom. Voeg de chilipeper, gember en avocado toe. Sprenkel naar smaak het resterende limoensap erover. Volgens Janneke Vreugdenhil mag de salade behoorlijk scherp en zuur zijn! Maak het verder op smaak met een heel klein beetje sojasaus (ik gebruikte een theelepel) en zout.

Verhit een grillpan tot hij loeiheet is en leg de tonijnsteak erop. Gril 1 minuut aan elke kant. Leg de gegrilde tonijnsteak op een bord en schep de salade ernaast.

Tip: Geen grillpan zoals ik? Onder de grill in de oven kan net zo goed.

Of het smaakte?!

JA! Echt heel erg lekker!. Tenminste als je van dit soort smaken houdt. Die salade! Het is echt een smaakexplosie in je mond. Het combineert heel goed met de neutrale smaak van de gegrilde tonijnsteak. Voor mij is dit recept er een om vaker te maken. Als je nog niet weet wat je vanavond wilt eten, alsjeblieft!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.