Reizen

Rügen, een veelzijdig Duits schiereiland vol historie

Krijtrotsen in Nationaal Park Jasmund op het Duitse eiland Rugen

In dit reisblog vertel ik je over leuke plekken op het Duitse schiereiland Rügen. Een veelzijdige bestemming die de moeite van het ontdekken waard is.

Rügen stond al een flink aantal jaren op mijn reis bucketlijst om te gaan ontdekken. Afgelopen april reisde ik samen met mijn zus hier voor een week Urlaub naar toe. Rügen ligt in het noordoosten van Duitsland in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Vanaf Groningen rijd je er met de auto in ongeveer 6 uur naar toe. Houd wel rekening met oponthoud rondom Hamburg, daar is het altijd druk. We hebben in een week tijd veel ontdekt in het oostelijke deel van het eiland. Van het noordelijkste punt Kap Arkona tot aan Mönchgut in het zuidoosten. Met daar tussen in plaatsen zoals Altenkirchen, Sassnitz, Binz, Baabe en iets meer landinwaarts Bergen auf Rügen.

Rügen is een veelzijdig eiland

Eilandgevoel krijg je direct zodra je de hangbrug die het vasteland met Rügen verbindt. De brug over rijdend, zie je links de skyline van de hanzestad Stralsund. Deze stad hebben we niet bezocht maar is de moeite wel waard (op basis van foto’s en informatie uit de reisgids). Het is een veelzijdig eiland; er is veel te zien en te doen. Of je nu een strandvakantie wilt houden, of juist actief wilt zijn of cultuur wilt snuiven. Het kan allemaal.

De natuur en de afwisseling daarin, is wat mij betreft de grootste trekker. De afwisseling in het landschap heeft me erg verrast. Dan weer vlak, dan weer glooiend alsof je in de Eiffel bent. En natuurlijk strand, zee én de krijtrotsen aan de noordoostkant in Nationaal Park Jasmund.

Mooie badplaatsen

Binz, Sellin, Baabe en Gohren tot aan Thiessow aan de oostkant van het eiland deze mooie badplaatsen. Ze staan allemaal bekend, maar Binz het meest, om de zogenoemde Bäderarchitecktur. Toen het badtoerisme in begin 1900 opkwam, bouwde men statige en grootse pieren en stijlvolle spa-villa’s en promenades. Kenmerkend is dat de villa’s wit zijn en met prachtig houtsnijwerk (balkons, portalen en hekwerken). Alles is heel goed bewaard gebleven en bij veel van de gebouwen vind je wel een bord met meer achtergrondinformatie. Het maken van een wandeling door een van deze mooie badplaatsen mag je niet overslaan. Niet alleen voor de architectuur maar ook voor strand en zee!

  • Winkelstraat in Binz, Rügen Duitsland
  • De statige pier van Ostseebad Sellin
  • Strandkorven op het strand bij Baabe, das Mönchgut op Rügen.
  • Pier Ostseebad Gohren op het Duitse eiland Rugen

Prora, het vermelden waard

Vlakbij Binz ligt Prora. Prora was bedoeld als vakantiecomplex voor de Duitse soldaten, die hier na hun periode aan het front konden komen om te relaxen. Het zou onderdak gaan bieden aan 20.000 vakantiegangers. In 1940 zou het gebouw klaar moeten zijn voor gebruik, maar zover kwam het niet. De bouw werd stilgelegd in 1939, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog wist men niet goed wat het met het gebouw aan moest. Een deel is nu herbestemd en zo is er nu een klein museum. We hebben Prora niet bezocht, wel er zo dicht mogelijk als kon langsgereden. Eerlijk gezegd vond ik het unheimisch aanvoelen. Maar die kolossale gebouwen zijn zeker indrukwekkend. Als ik een volgende keer op het eiland zou zijn, zou een bezoek op mijn lijst staan.

Kap Arkona

Helemaal in het noorden vind je Kap Arkona, een 45 meter hoge kaap met krijtrotsen. Hier vind je onder andere twee vuurtorens, een militaire navigatietoren en twee bunkers. Je hebt vanaf Kap Arkona een mooi uitzicht over zee.

Uitzicht op Oostzee vanaf Kap Arkona
Uitzicht op Oostzee vanaf Kap Arkona

Ik heb gelezen dat je via de Köningstreppe kunt afdalen naar het strand om vervolgens de kaap weer te beklimmen. Een bezoek aan Kap Arkona en de omliggende dorpjes Putgarten en Vitt is leuk. Je kunt ernaartoe wandelen, fietsen of met de Arkona-bahn, een toeristische pendeltreintje. We deden het laatste omdat we er vrij laat op de middag aan kwamen. Zo lukte het ons nog om naast de Kaap ook Putgarten en het pittoreske vissersdorp Vitt te bezoeken. Zowel Putgarten als Vitt zijn heel kleine dorpjes. Vitt is het mooist, gelegen in een kloof in de rotskust ten zuiden van Arkona. Aan het begin van het dorp vind je een mooie kapel vanwaar de weg naar beneden loopt, richting dorp en het haventje. Er wonen niet meer dan 20 mensen nog in het dorp. Ik vond het er idyllisch.

  • Boot in vissersdorp Vitt
  • De weg naar Vitt nabij Kap Arkona op Rugen

Nationaal Park Jasmund

Maar Rügen is natuurlijk het meest bekend om haar krijtrotsen. Deze bevinden zich vooral in het Nationaal Park Jasmund. Het beste vertrekpunt is de grote parkeerplaats bij Hagen, deze kun je ook goed met de bus bereiken vanuit Sassnitz bereiken. Hiervandaan wandel je, of neem je de pendelbus naar de Königsstuhl (de hoogste krijtrots). Wij wandelden langs de krijtrotsen ten noorden van Sassnitz. Vanaf de laatste parkeerplaats in Sassnitz liepen we eerst nog een stuk door de stad naar het bos. Het idee was om een klein lusje over het strand te doen om vervolgens de Hochuferweg (bovenlangs) te lopen. We vonden het spectaculairder om over het strand (met alleen maar stenen) te lopen. De golven waren nog wild en zo werd het een ultiem middagje uitwaaien met fantastisch uitzichten omdat de zon zo prachtig op de krijtrotsen scheen!

Krijtrotsen Nationaal Park Jasmund
Krijtrotsen Nationaal Park Jasmund

Reisgidsen en handige links voor Rügen

Voor als je Rügen op je reislijst zet, vind je hieronder nog enkele tips en handige links naar meer informatie en een goede reisgids.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.