Leefstijl

Chakra yoga geeft je energie

Janneke yogi yoga chakra Noorwegen

In de afgelopen twee weken volgde ik een speciale serie van Chakra yoga online. Na een aantal sessies bedacht ik me hierover ga ik schrijven. Alsof het zo moest zijn: vanmorgen kreeg ik van mijn goede vriendin Sabiene een mail over Chakra yoga. Terwijl ze niet wist dat het me bezighield. Dat was het teken: vandaag schrijf ik over Chakra yoga!

Wat betekent Chakra?

Het woord chakra betekent in het Sanskriet ‘wiel’.  Chakra yoga is geen officiële vorm van yoga. Het zijn  oefeningen waarbij wordt verwezen naar de werking die ze hebben op de chakra’s, de energiebanen in je lichaam. In je lichaam heb je 7 chakra’s. Ze bevinden zich in een rechte lijn vanaf het heiligbeen via je ruggenmerg naar je kruin. Iedere chakra heeft een eigen betekenis/functie en hebben een uitwerking in het gebied waar ze zich bevinden. Deze chakra’s nemen energie op of geven energie af. Op het moment dat ze allemaal goed functioneren, kan de energie goed door je lijf stromen. En ben je in balans!

Ieder chakra heeft dus een eigen kleur, betekenis en ook geluid. Op Happy Yoga staat een duidelijk artikel voor het geval je er meer over wilt weten. Daar vond ik ook onderstaande illustratie die je een goed beeld geeft.

chakra yoga symbolen
bron: Adamo Corazza via Happy Yoga

Chakra yoga online

Doordeweeks en in het weekend: ik begin iedere dag op de yogamat. Samen met de aansluitende meditatie geeft het mij een energieke start van de dag. Hoe de dag zich verder ook ontvouwd, ik heb me de tijd gegund om me mijn dosis self-care te gunnen! Ik doe het zelfs op vakantie. De foto van mij in yogahouding maakte Bas tijdens onze vakantie in Noorwegen, 2015.

Yoga doe ik nu zo’n twee jaar. Ik begon online en ik beoefen nog steeds online yoga. Ik heb mijn eigen gecertificeerde instructrice gevonden in Jen Hilman, voor mij is er geen betere instructrice dan zij!  Duidelijke video’s, afwisselende oefeningen en fijn om naar te luisteren. Jen is er altijd om met mij yoga te doen. Dat is het voordeel van online yoga!

Jen Hilmans 7-daagse serie

In januari – nieuw jaar, nieuwe start – lanceerde ze via het kanaal yogaTX.com een 7-daagse Chakra Yoga serie. Ik kan niet anders zeggen dat deze chakra yoga oefeningen echt effect hebben. Je voelt de veranderingen en energie in je lichaam. Het is moeilijk uit te leggen wat ik dan heb ervaren. Meer aardend of openheid. Maar dat kan voor jou heel anders zijn. Het enige wat ik kan zeggen, probeer het. Ook in de meditatie daarna voelde het anders (prettig!) aan. Nieuwsgierig? Probeer het uit: dit is de link naar de eerste aflevering van de Chakra yoga-serie van Jen Hilman.

Yogaboerderij

Mijn vriendin Sabiene tipte me over het online Chakra Yoga programma van 7 weken van Corine van Zoelen (de Yogaboerderij). Ik heb het programma gelezen – er zijn 3 varianten – en dit is zeker ook heel interessant en de moeite waard! Deze tip wil ik jou dus ook niet onthouden.

Chakra meditatie

Een laatste tip over chakra’s in relatie tot meditatie. Op een van de meditatie cd’s die door Happinez zijn uitgebracht staat een mooie chakra meditatie. Hierbij chant je de geluiden bij ieder chakra en voel je het resoneren! Of kijk eens bij dit overzicht aan chakra meditaties in het Nederlands.

Namasté!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.