Tuinieren

Nazomeren in de tuin: ontspannen & een beetje doen

Prachtige kleuren van de sedum, een must-have voor je tuin.

Nazomeren in de tuin. Deze tijd van het jaar zorgt voor een mooie balans tussen het bijhouden van je tuin en jezelf de tijd gunnen om te ontspannen en nieuwe dingen te ontdekken of vooruit te plannen.

De zomer is voorbij maar we kunnen nog wel spreken over nazomeren. De nazomer vind ik wel een perfect moment om van mijn tuin te genieten. Ook al worden de dagen korter en is het wat koeler, deze tijd geeft ook nog genoeg zonnige dagen om van te genieten. De tuin is dan voor mij nog steeds de perfecte plek om tot rust te komen.

In deze tijd van het jaar kan ik een “luie tuinvrouw” zijn.

Licht tuinwerk voor nazomerplezier

Mijn harde werk eerder dit jaar, betaalt zich nu uit. De borders staan vol en heeft mijn tuin minder intensief onderhoud nodig. Toch is er altijd wel iets te doen. Maar echt veel doe ik nu niet. Ik haal uitgebloeide bloemen weg, deel planten om ze op een nieuwe plek te zetten (en ook om straks een aantal mee te verhuizen), het tuinpad vegen en een paar nieuwe herfstbloeiers planten. Licht werk waardoor ik mijn tuin netjes houd. Maar het zorgt er ook voor dat ik in beweging blijf, me kan opladen, dingen die goed zijn voor mijn gezondheid.

Appels
Appeloogst september 2024

Ook is het tijd om te oogsten. In juni schreef ik dat mijn twee appelbomen veel vruchten droegen. Intussen heb ik appels kunnen plukken. Het appelboompje in de pot die vorig jaar me paar appels opleverde, zat vol appels maar uiteindelijk gaf het nul. Het boompje in de border gaf me meer dan 10 appels. Niet eerder had ik zo’n oogst! Ik heb er een aantal uitgedeeld en er zelf van genoten.

Nazomeren is ook ontspannen

Werken in de tuin is voor mij ontspanning. Daarbij is het wel belangrijk om pauzes te nemen. Ik heb een aantal fijne zitplekken in mijn tuin en kan daar heerlijk genieten van een kopje koffie of thee. In deze pauzes kan ik dan ook erg in het moment zijn en genieten van de geuren, kleuren en geluiden om je heen. Op deze momenten ontdek ik ook vaak dingen die me in het voorbij gaan niet direct opvallen. Vorig najaar had ik een gele roos ontdekt achter de grote hortensia’s. Ik heb de roos verplaatst en op de nieuwe plek bloeit ze nu ineens voor een tweede keer. In pot heb ik een kleine roos op stam, die zit ook weer vol knoppen. Daar word ik blij van.

Ontdekken en vooruit plannen in de tuin

Het is ook een perfect moment om je tuin beter te leren kennen. Kijk naar welke planten zich het best hebben gehouden tijdens de warme zomerdagen en welke wellicht wat extra aandacht kunnen gebruiken. Je ziet nu vaak beter waar lege plekken zijn. Maak foto’s of aantekeningen voor het volgende tuinseizoen. Je kunt bijvoorbeeld nu al nadenken welke planten je daar wilt hebben staan. En nu is het een goed moment om voorjaarsbollen te poten. Ik heb er een heel aantal gekocht. Deze plant ik niet meer hier maar in mijn volgende tuin.

voorjaarsbollen planten een mooi klein klusje tijdens het nazomeren in je tuin
Nu doen: voorjaarsbollen kopen en planten

De perfecte balans

Nazomeren in de tuin draait om balans. Je hoeft niet alles perfect op orde te hebben! Het is prima om jezelf de ruimte te geven om ook even niets te doen. Dus trek die tuinlaarzen aan, pak een snoeischaar en een boek, en geniet van het beste van beide werelden: een beetje werken, een beetje ontspannen en vooral genieten!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.