Boeken

Een nieuw rondje in boeken

Stapel boeken met bovenop de roman Nargis.

Voor de zomer vertel ik je graag welke thrillers en romans ik in de afgelopen tijd heb gelezen. Lees je gezellig mee?

Sinds dit jaar houd ik via de app GoodReads bij welke boeken ik heb gelezen. Tot mijn verbazing heb ik veel meer boeken gelezen dan ik zelf had gedacht, sinds ik de laatste keer erover schreef. Van de kleine roman Nargis, 3 thrillers, een aangrijpend verhaal van een overlevende uit de Tweede Wereldoorlog en ik las ook een roman van Elif Shafak.

Genoeg boeken te bespreken, daar gaan we!

Nargis – Forugh Karimi

Het leven van de 17-jarige Nargis staat op zijn kop. Haar broer Omíd zit vast, haar zus Niloufár beschadigt zichzelf, haar moeder zit wezenloos op de bank naar de Afghaanse televisie te kijken en haar vader zit avond aan avond stiekem wodka te drinken in de schuur. Maar dan stelt haar broer Nargis een vraag die alles op scherp zet en is het aan haar om te ontrafelen wat er precies is misgegaan – en het gezin weer bij elkaar.

Nargis is een prachtig klein verhaal van 96 bladzijden, de moeite waard.

Ren, Jack, Ren – Ruth Ware

Als je nog een goede thriller zoekt om mee op vakantie te nemen deze zomer, dan is dit mijn tip.

Jack en haar man zijn de beste inbraakspecialisten in het vak. Veel bedrijven huren hen in om hun beveiligingssystemen te testen, door middel van een inbraak. Hun laatste klus had een routineopdracht moeten zijn, maar dan gaat alles verkeerd. Als Jack thuiskomt is Gabe dood, en om alles nog erger te maken wijst de politie Jack aan als hoofdverdachte. Ze slaat op de vlucht, maar merkt al snel dat ze geen kant op kan. Vastberaden de echte moordenaar te vinden, merkte ze tijdens haar zoektocht dat ze steeds minder mensen kan vertrouwen…

Huiswerk – Marja Pruis

Huiswerk gaat over Clara Feij. Ze vindt dat ze in het mooiste huis van Amsterdam woont. Schoonmaken laat ze over aan een stoet van werksters, gevlucht uit eigen land. Als Rose bij haar thuis komt, verandert alles. Hoe kun je iemand helpen, als je niets van haar weet? En hoe blijf je iemand vertrouwen, als alles tegen haar pleit?

Dit is zo’n boek dat ik waarschijnlijk links zou hebben laten liggen in een boekhandel of bibliotheek. Nu zat deze roman bij mijn Bookchoice abonnement. Ik kon het niet wegleggen. Ik vond het interessant, actueel en tegelijk ook confronterend. Over intiem geluk en huiselijk verraad, over de baas zijn en dat niet willen zijn. Met grote precisie legt Marja Pruis de verwarring bloot waarin de westerse mens met zijn goede bedoelingen gevangen zit.

Wat de hulp weet – Freida McFadden

‘Kom niet in de logeerkamer.’ Er valt een schaduw op het gezicht van Douglas Garrick als hij met zijn vingertoppen de deur aanraakt. ‘Mijn vrouw… Ze is erg ziek.’ Terwijl hij me hun ongelooflijke penthouse laat zien, heb ik een vreselijk gevoel over de vrouw achter gesloten deuren. Maar ik kan niet het risico lopen deze baan te verliezen – niet als ik mijn donkerste geheim veilig wil houden…

Het is voor Millie moeilijk een werkgever te vinden die niet te veel vragen stelt over haar verleden. Ze is dan ook blij dat de Garricks haar een baan hebben gegeven. Het is bijna perfect. Bijna, want ze heeft mevrouw Garrick nog steeds niet ontmoet. Millie weet zeker dat ze haar hoort huilen vanuit de logeerkamer. Als ze de was doet, ziet ze bloedvlekken rond de hals van haar witte nachthemden. En op een dag kan Millie het niet laten en klopt ze op de deur. Als die zachtjes openzwaait, verandert wat ze daarbinnen ziet alles…

Wat de hulp weet, is het vervolg van de bestseller De hulp. Die thriller las ik vorige zomer en was daar enthousiast over. Het vervolg was goed maar op een gegeven moment werd het wat voorspelbaar. Toch las het lekker weg!

Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

In dit lijstje mag deze roman dan wel halverwege staan maar ik vind dit boek met stip een aanrader. Wat een prachtig verhaal dat laat zien dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Het bewijs dat het de kleine dingen zijn die het leven de moeite waard maken. Op de flaptekst staat: Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont. En dat is helemaal waar!

Mijn tip: haal (of reserveer) Middernachtbibliotheek bij de bieb of bestel gelijk!

De perfecte echtgenote – Darby Kane

Lila Ridgefield woont in een idyllisch stadje met haar man, Aaron, die lesgeeft op de plaatselijke school. Ze lijken een perfect leven te hebben. Als Aaron niet komt opdagen op zijn werk en zijn auto ook nergens wordt aangetroffen maakt Lila zich enorme zorgen. Want hoe kan hij vermist zijn als zij zijn lijk een paar uur geleden in zijn auto op de parkeerplaats van de school heeft achtergelaten? Terwijl ze worstelt met de angst dat Aaron het op de een of andere manier heeft overleefd en nu ergens op wraak zint, speelt ze de bezorgde echtgenote en probeert ze de politie om de tuin te leiden. Maar Ginny Davis, de ambitieuze detective die de zaak onderzoekt, vertrouwt Lila niet helemaal en zet alles op alles om de waarheid boven tafel te krijgen.

R. had deze thriller gekocht en zodra hij deze had gelezen, pikte ik het in om te lezen. Een spannende thriller die je niet weg kunt leggen maar richting de ontknoping vond ik het verhaal beetje gaan slepen.

De staljongen van Auschwitz – Henry Oster

Heinz Oster was pas vijf jaar oud toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam. Als een van de 2.011 Joden die in Keulen in 1941 door de Gestapo werden opgepakt, werd ook hij gedeporteerd. De twaalfjarige jongen werd vervolgens van kamp naar kamp gestuurd. In Auschwitz ontsnapte hij aan de gaskamer omdat de paardenfokkerij staljongens nodig had. Hij hield zich wanhopig vast aan de overtuiging dat als hij zich onmisbaar zou maken, hij een grotere kans zou hebben om deze hel te overleven.

Heinz was een van de weinige Keulse Joden die na de oorlog de kampen levend verliet. Na de oorlog emigreerde hij naar Amerika en veranderde zijn naam in Henry. Dit is zijn verhaal en ik was er direct door gegrepen. Door de manier waarop het verhaal is opgetekend, voelde ik hoe Heinz Oster door het vertellen van zijn verhaal zijn jeugd opnieuw beleefde. Ook al weet je het van geschiedenislessen, andere boeken, films en musea. Dit boek is een verhaal van een overlevende en laat je goed ervaren hoe het leven van onderdrukking en geweld is geweest. Het doet me beseffen hoe gelukkig je mag zijn dat je in een land woont waar je in vrijheid leeft. En dat dit lang niet voor iedereen geldt, hoe graag je ook zou willen.

De veertig regels van liefde – Elif Shafak

Ella Rubinstein is veertig jaar oud en ongelukkig getrouwd wanneer ze een baan als proeflezer aanneemt op een literair agentschap. Haar eerste opdracht, het lezen van een manuscript over de mystieke soefi Rumi, werpt een nieuw licht op Ella’s eigen leven – en op haar opvattingen over de liefde.

De veertig regels van liefde is een boeiend en levendig verhaal over geloof, cultuur, spiritualiteit, liefde en vriendschap, persoonlijke ontwikkeling en verbinding. Elif Shafak heb ik sinds kort ontdekt; wat kan zij mooi schrijven zeg!

Je kunt me volgen op GoodReads

Gebruik je ook GoodReads of ben je het van plan? Voel je vrij om mij te volgen!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.