Dit blog is bijgewerkt omdat deze tentoonstelling niet meer te zien is, maar lees gerust verder!
Chas Gerretsen. De naam zal je misschien niet zo snel iets zeggen. Toch zijn de foto’s van de van oorsprong Groninger fotograaf wereldberoemd. De oorlog in Vietnam, de staatsgreep in Chili maar ook beroemdheden als John Travolta en Dennis Hopper maken deel uit van zijn foto-carrière van Gerretsen. Vorige week bezocht ik in het FORUM Groningen een overzichtstentoonstelling van zijn werk.
Chas Gerretsen heeft veel verschillende rollen gekend. Van krokodillenjager in Australië, cowboy in Texas, oorlogsfotograaf en -journalist in Cambodja, Vietnam en Zuid Amerika tot fotograaf en filmmaker in Hollywood. Op het juiste moment op de juiste plek zijn, dat typeert Chas Gerretsen.
Over Chas Gerretsen
Geboren in 1943, vertrok Gerretsen op zijn achttiende uit het toen nog benauwde Groningen. Hij zwierf door Europa en Australië en kwam daarna terecht in Zuidoost-Azië. Hij werkte eind jaren 60 als oorlogsfotograaf in Vietnam en was erbij toen in 1973 de staatsgreep werd gepleegd in Chili tegen president Salvador Allende. Wat hij altijd in zijn werk belangrijk heeft gevonden is het verhaal vertellen. Hij ontdekte dat hij dat het beste kon doen via beelden, later schreef hij onder pseudoniem ook de artikelen bij zijn foto’s.
Als enige Nederlander ontving hij de prestigieuze Robert Capa Gold Medal Award voor uitzonderlijke moed als foto-journalist. Ook was hij fotograaf op de set van de film Apocalypse Now, het meesterwerk van Francis Coppola. In deze film vertolkt Dennis Hopper een oorlogsfotograaf, die gebaseerd is op Chas Gerretsen. Leuk weetje: de camera’s om de nek van Dennis Hopper zijn de echte camera’s van Chas, die in ruil daarvoor nieuwe apparatuur mocht kopen. Later vestigde hij zich in Hollywood waar hij sterren als John Travolta, Tom Hanks en Helen Hunt fotografeerde.
Over de tentoonstelling
Het fotoarchief van Chas Gerretsen is onderdeel van de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Nooit eerder was er een tentoonstelling van zijn werk dat vooral bestaat uit journalistieke- en oorlogsfotografie. Op verzoek van het Nederlands Fotomuseum heeft gast-curator Iris Sikking deze tentoonstelling. Zij combineerde aan de hand van 4 thema’s zijn foto’s met persoonlijke aantekeningen, items en brieven aan zijn moeder. Ook zijn er twee korte films te zien. Alles bij elkaar geeft je een goed beeld van zijn leven en werk.
Ik had een paar jaar geleden voor het eerst over Chas Gerretsen gehoord. Toen ik na de zomer de aankondiging van zijn tentoonstelling zag, wist ik direct: “Dit wil ik zien”. Ik vond de tentoonstelling erg de moeite waard. Zeker omdat het werk van deze bijzondere fotograaf onderbelicht is gebleven, of althans zo lijkt/voelt het. De tentoonstelling was tot en met 17 maart 2024 te zien in het FORUM Groningen.