Leefstijl Minimalisme

5 lessen uit het verhaal over de Mexicaanse visser

Mexicaanse visser en Amerikaanse zakenman verhaal

De kracht van de boodschap zit vaak in herhaling. Dat is waarom er zoveel kracht in verhalen vertellen zit. Dat geldt ook voor het verhaal van de Mexicaanse visser dat ik vandaag met je deel. Het is een kort verhaal dat al vaak is verteld, opnieuw verteld en aangepast. En het verhaal gaat zo…

Over de Mexicaanse visser en een Amerikaanse zakenman

Een Amerikaanse zakenman is in het zuiden van Mexico op vakantie. Hij staat op het strand te genieten van de zon als vlakbij een jonge Mexicaanse visser met zijn bootje aankomt op het strand. De visser heeft een aantal blauwvintonijnen gevangen. De Amerikaan complimenteert de visser met zijn vangst. Hij vraagt geïnteresseerd hoelang hij erover gedaan heeft om de vissen te vangen. “Een paar uurtjes”, antwoordt de Mexicaanse visser.

“Waarom ben je dan niet wat langer gebleven om nog meer te vangen?” vraagt de Amerikaan verwonderd.
De visser antwoordt: “Met deze vangst heb ik voldoende om mijn gezin een paar dagen te onderhouden.”
“En wat doe je dan met de rest van je tijd?” vraagt de Amerikaan.

“Ik slaap ’s morgens uit, ik speel met mijn kinderen, doe een siësta, speel een beetje gitaar en ‘avonds ga ik in het dorp een biertje drinken met mijn vrienden…”

De zakenman onderbreekt de Mexicaan en zegt: “Luister eens, ik heb economie gestudeerd en ik kan je helpen met het opzetten en uitbouwen van een echte business. Begin elke dag met wat langer te vissen. Je kunt de extra gevangen vis verkopen en met dat geld koop je dan een grotere boot waardoor je nog meer vis vangt.

Voor je het weet heb je zoveel geld dat je er makkelijk een tweede boot bij kunt nemen met personeel, en een derde en een vierde.Je gaat door tot je je eigen vissersbedrijf hebt. Je hoeft dan niet meer je vis aan de gewone man te verkopen maar onmiddellijk aan de visverwerkende industrie. Binnen 15 tot 20 jaar zal je bedrijf zoveel geld waard zijn dat je miljoenen opstrijkt wanneer je het verkoopt. Je zult schatrijk zijn.”

“Miljoenen?” vraagt de visser met ongeloof. “Wat zou ik daar dan allemaal mee kunnen doen?”

De Amerikaanse zakenman spreekt hem dromerig toe: “Met zoveel geld kun je binnen de kortste keren met pensioen gaan. Je koopt jezelf een optrekje ergens aan zee. Je kunt elke dag uitslapen, met je kleinkinderen spelen, een dutje doen tussen de middag, een beetje gitaar spelen, een beetje varen en ’s avonds een biertje drinken met je vrienden. Fantastisch, toch?”

5 zinvolle lessen

Elke keer als ik dit verhaal lees, vind ik het even inspirerend als de eerste keer dat ik het las. Het is een verhaal om over na te denken en bij stil te staan. Dit zijn de 5 waardevolle lessen die ik uit dit verhaal haal.

  1. Klein is mooi. Een kleine boot kan ook voorzien in een prachtig mooi leven. Groter of meer is niet nodig om een mooi leven te hebben. Het zijn juist de kleine dingen die het er toe doen en die kunnen zorgen voor groot geluk.
  2. Je hebt alles al. Het gras zal altijd groener zijn bij de buren. Laat je niet gek maken door steeds meer te willen. Mensen om je heen zullen altijd meer hebben. Wen er maar aan! Steeds harder werken om meer te willen, zorgt er alleen maar voor dat je je voorbij loopt en niet meer ziet wat je hebt. Want sta maar eens stil en kijk eens om je heen. Je zult zien dat je eigenlijk alles al hebt, dat is iets om dankbaar voor te zijn.
  3. Geluk is niet te koop. Zelfs niet met miljoenen.
  4. Breng tijd door met familie en vrienden. In het leven van de Mexicaanse visser nemen zijn gezin, familie en vrienden een grote plek in. Breng tijd door met de mensen die je opbeuren en die je lief hebt. Dat geeft veel meer voldoening dan eindeloos winkelen en de spullen waar je mee thuis komt (als je meer geld wilt, stop dan vooral met onnodige aankopen).
  5. Verhalen zijn krachtig. Dit korte verhaal doet me nadenken over wat echt belangrijk is. Het inspireert en motiveert om me te blijven focussen op wat ik graag wil: rustig en tevreden leven. En niet alleen dit verhaal, ook andere verhalen zijn de moeite waard. Zo ook mijn eigen verhaal én jouw eigen verhaal! Vertel het door.

Wat vond je van het verhaal van de Mexicaanse visser? Ik hoop dat je het hebt kunnen waarderen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.