Het is Pasen. En daar hoort lekkers bij. Maar dan wel gezond. Geen paasstol deze keer op de ontbijttafel maar noten-abrikozenbrood. Zelfgemaakt natuurlijk! Niet ingewikkeld, goed gevuld én lekker!
Brood bakken
Zelf brood bakken is mijn nieuwste ‘ontwikkeling’ als het gaat om gezond en lekker eten. Nooit geweten dat brood bakken zo eenvoudig is, helemaal als je een broodbakmachine gebruikt. Daarover vertel ik je later eens meer. Maar voor dit feestelijke en gezonde noten-abrikozenbrood (zonder gist!) ging ik ambachtelijk te werk! Zelf het deeg kneden en in de oven gebakken. Extra leuk om te doen én voor herhaling vatbaar want wat een snee van dit brood is een heuse traktatie. Het recept vond ik in het magazine Hallo Jumbo. Het is gemakkelijk omdat je geen gist gebruikt en daardoor snel klaar bent.
Je hebt nodig
- 250 gram studentenhaver (notenmelange)
- 300 gram volkorenmeel
- 200 gram bloem
- 2 theelepels baksoda
- 450 ml karnemelk
- 150 gram gedroogde abrikozen
- 1 theelepel zout
- keukenmachine of mixer met deeghaken
- brood- of cakevorm (25-27 cm)
Zo maak je het noten-abrikozenbrood
- Hak de noten uit de studentenhaver grof. Meng in een kom het volkorenmeel met de bloem, het zout en de baksoda. Voeg 400 ml karnemelk toe en kneed alles in de keukenmachine of met de mixer tot een egaal deeg.
- Voeg de noten en rozijnen uit de studentenhaver en de abrikozen toe en kneed met de hand door het deeg. Is het deeg te droog, voeg dan beetje bij beetje nog wat karnemelk toe. Kneed alles tot een stevig deeg.
- Vorm van het deeg een brood. Leg het brood in de vorm en druk aan in de hoekjes. Snijd de bovenzijde in de lengte met een mesje met de scherpe punt in.
- Schuif de bakvorm in de oven en stel de oven in op 175 °C (niet voorverwarmen). Bak het brood in 50-55 minuten bruin en gaar.
- Schud het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen tot lauwwarm.
Uit het brood snijd je ongeveer 15 plakken. Besmeer met echte roomboter!