Reisinspiratie Reizen

Westerwolde: een waar wandelparadijs

westerwolde wandelen onstwedde wedde provincie groningen actief

Als je aan wandelen denkt in de provincie Groningen, denk je misschien aan grote open vlaktes. Dat heeft zeker een aantrekkingskracht, maar echte charme vind je in Westerwolde. Het gebied van de Ruiten Aa is een pareltje in Oost-Groningen waar je eindeloos kunt wandelen!

Eindeloos wandelen

Westerwolde stond niet bepaald op mijn netvlies, totdat ik vorig jaar een oud exemplaar van Toeractief las met daarin een wandeling in Westerwolde. Met een beetje googlen kom ik tot de ontdekking dat er een heuse Stichting Wandelen in Westerwolde bestaat die elk jaar een wandelweekend organiseert en 35 wandelroutes aanbiedt van 3 tot 16 km. Ik lees: “Schitterde natuurgebieden, prachtige beekdalen, verrassende landschappen, sfeervolle dorpen en historische gebouwen. Binnen enkele kilometers maak je een reis van de ijstijd tot het heden. Dat maakt Westerwolde één van de rijkste gebieden van Nederland”.

Struinen langs de Aa’s

De dagwandeling van Toeractief  in een voor ons onbekend gebied, niet ver van huis, klinkt ons goed in de oren.  Op een warme zomerzaterdag in 2016 reden we naar Onstwedde.Rugzakken op en gaan! Bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) begint de route, een stukje door Onstwedde maar als snel wandelen we langs de Ruiten Aa of Mussel Aa. We komen langs de gedenksteen bij de ‘Giezelbaarg’ en steken de Westerwoldsche Aan over in de richting van Wedde waar we een rondje om De Burcht lopen. Steeds weer is het landschap en de natuur anders.

wandelen in westerwolde zomer

Met ongeveer 20 km op de ‘teller’ eindigen we de prachtige wandeling in Onstwedde. We hadden de route kunnen uitbreiden in de richting van beschermd dorpsgezicht Smeerling en de mooie boerderijen in Ter Wupping maar dit bewaren we voor een andere keer. Dit gebied is te mooi en vraagt om terug te komen.

Westerwolde, mooi in ieder seizoen

Intussen zijn we al verschillende keren terug gegaan: in de herfst en nu in de lente. De akkers zijn nog kaal maar ook dat heeft z’n charmes. Wandelen in Westerwolde kan het hele jaar rond! Tijdens onze wandeling door Westerwolde was het aangenaam pauzeren bij:

westerwolde wandelen smeerling gasterij wandelkaart

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.