Boeken

Een nieuw boekenrondje

boekenrondje: afbeeldingen van boekomslagen

Het is tijd voor een nieuw boekenrondje. Deze keer heb ik 5 boeken om met je door te nemen. Het zijn Benjamin, De schaduw van Vermeer, De duiker, Before the coffee gets cold en De kerstboekwinkel (ja ja, ik ben er vroeg bij!).

Benjamin – Pauline Broekema

Benjamin, een verzwegen dood vertelt het verhaal van een joodse gemeenschap in de provincie. Zoals die overal in Nederland bestonden. In Zierikzee en Vlagtwedde, in Dordrecht en Doetinchem, in Leeuwarden en Valkenburg. Het leven in de mediene, dat door de Duitse bezetter werd uitgeroeid. Beschreven rond een markante persoonlijkheid. Benjamin; een gepassioneerd mens. Slager en schrijver. Socialist, verenigingsman, voetballer en jonge, trotse vader Benjamin Heiman Broekema (Warffum, 1904-Auschwitz, 1942). Zijn verhaal staat voor de geschiedenis van velen.

Pauline Broekema heeft dit verhaal prachtig opgetekend. Indringend en waardevol om te lezen. Ik vond het boeiend om te lezen omdat ik in mijn werk regelmatig in aanraking kom met de Groninger joodse geschiedenis.

De schaduw van Vermeer – Jeroen Windmeijer

De Delftse geschiedenisdocent Fabian de Ligt had niet gedacht dat zijn middag zo’n dramatische wending zou nemen. Wat een rustig gesprek over de schilder Johannes Vermeer had moeten zijn, eindigt desastreus als de geïnterviewde expert ineens dood neervalt. Hij mompelt nog net: ‘Mij… Mij…’

Niet lang daarna volgt een reeks van mysterieuze inbraken die ook met Vermeer te maken lijken te hebben: verschillende schilderijen verdwijnen uit musea, waaronder curieus genoeg ook vervalsingen. Wanneer Fabian ongewild bij deze zaak betrokken raakt, blijkt hij plotseling eveneens een doelwit. De waarheid achter de verdwenen schilderijen en de Hollandse grootmeester dreigt aan het licht te komen…

‘Jeroen Windmeijer maakt geschiedenis weer spannend’ las ik als review bij dit boek. Dat klopt wel. Het decor waarin het verhaal zich afspeelt is zoals ik het heb kunnen controleren feitelijk maar het verhaal zelf is fictie. Toch maakt die combinatie dat je bijna gaat twijfelen en denkt ‘Is het echt zo?’ Een onderhoudend verhaal maar niet super spannend.

De duiker – Matthijs Deen

Als een Nederlandse berger op zoek naar een container in de Duitse Bocht tot zijn verrassing het wrak ontdekt van de Hanne, een kleine vrachtvaarder die in 1950 in een zuidwesterstorm verging, slaat zijn enthousiasme algauw om in sombere gelatenheid. Want de Hanne blijkt niet alleen voor een miljoen euro aan koper te herbergen, maar ook het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Hoe dichter Cupido de dader op het spoor komt, hoe meer hij verstrikt raakt in een confronterende zaak waarin vaders en zonen elkaar tot het uiterste proberen te beschermen.

Dit is de tweede Waddenthriller over rechercheur Liewe Cupido. Opnieuw weer boeiend om te lezen. De verhalen spelen zich af in het noorden van Nederland en Duitsland en dat zorgt voor herkenning.

Before the coffee gets cold – Toshikazu Kawaguchi

Deze keer ook eens een Engelstalig boek in mijn boekenrondje. Alleen al door de mooie titel, wilde ik deze roman – en intussen bestseller – uit 2020 lezen. Het boek bevat vier verhalen die elk toch met elkaar verbonden zijn en dat maakt het tot een mooi geheel. Met plezier gelezen. Ik las het in het Engels maar er is ook een Nederlandse uitgave.

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd of naar de toekomst te reizen. Before the coffee gets cold beschrijft vier prachtige verhalen van cafégasten die het verleden of de toekomst een bezoekje willen brengen.

De eerste wil de man die haar verliet confronteren, de tweede wil een brief terugvinden van haar man wiens geheugen is verdwenen door de ziekte van Alzheimer, de derde wil haar zus voor een laatste keer spreken en de vierde wil haar dochter voor de eerste keer ontmoeten. Maar de reis is niet zonder risico: de gasten moeten naar het heden terugkeren voordat de koffie koud geworden is.

De kerstboekwinkel – Jenny Colgan

Het was eind van de zomer dat ik dit boek las. Ik had zin in iets luchtigs. Als het op feelgood aan komt, kies ik graag voor een boek van Jenny Colgan. Dit boek van haar had ik nog ongelezen op mijn e-reader staan. Heerlijk verhaal, niet te zwaar maar ook niet te tuttig. Gewoon goed voor een aantal ontspannen leesuurtjes.

Het verhaal gaat over Carmen. Als het Londense warenhuis waar zij werkt vlak voor Kerstmis de deuren sluit, trekt ze met tegenzin in bij haar zus in Edinburgh. Ze kan daar aan de slag in een kleine boekhandel. De winkel heeft echter betere tijden gekend en wordt met sluiting bedreigd – tenzij er een wonder gebeurt. Carmen staat op het punt om nee te zeggen tegen de baan, maar laat zich dan toch betoveren: door de besneeuwde straten van de stad, door de charme van de ouderwetse boekhandel – en door de aantrekkelijke sterauteur die daar ineens verschijnt.

Abonneer je en mis voortaan geen enkel (boeken)blog meer!

Ik hoop dat je genoten hebt van dit boekenrondje. Misschien heb ik je de leestip gegeven voor deze herfstvakantie. Ik schrijf geregeld blogs over de boeken die ik gelezen heb. Vind je mijn boeken- en andere blogs leuk te lezen? Als je je abonneert op mijn blog, ben je voortaan als eerste op de hoogte van mijn nieuwste posts. Het enige wat je daarvoor hebt te doen is je e-mailadres achterlaten via de abonneerservice, deze vind je rechts in het menu of onderaan mijn website onder het kopje ‘VOLG JANNEKES WERELD VIA E-MAIL’.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.