Boeken

De gevarieerde boekenlijst van de laatste tijd

boekenlijst maart en april 2023

Hier is weer een nieuwe boekenlijst met daarop een leuk aantal boeken. In dit artikel vind je korte boekbesprekingen en links naar de boeken die ik in maart en april las.

Het lijkt erop dat ik weer terug in mijn leesritme ben! Ik las een leuk aantal en weer meer gevarieerde boeken. Een mix van thrillers, feelgood en non-fictie. Laten we gelijk ze maar doornemen. Wil je meer weten over een boek of deze eventueel bestellen, klik op de titel.

Perfecte moord – Helen Fields

Bart Campbell zit al uren zit hij opgesloten in een container. Hij kan zich niet meer precies herinneren wat er is gebeurd, wel dat hij is gedrogeerd en in Edinburgh is ontvoerd. Zeker is dat hij zich nu op een containerschip bevindt. Wat hij niet weet, is dat hij onderweg is naar Frankrijk, waar hem een gruwelijk lot wacht. Ava Turner en Luc Callanach werken ieder aan hun eigen zaak, totdat blijkt dat de mensen die naar Frankrijk worden vervoerd, worden geruild tegen mensen die naar Schotland worden verhandeld. Er staan mensenlevens op het spel en het is aan Luc en Ava om ze te redden.

Dit zesde deel van de Luc Callanach-serie die ik leerde kennen via Bookchoice. Ik heb niet alle delen gelezen maar wat is dit een geweldige serie, verslavend ook! In de recensies wordt de Luc Callanach ook goed besproken.

De F1-maatschappij – Leon Schaepkens

In de bibliotheek werd mijn aandacht naar dit boek getrokken door de titel. F1 dan denk ik aan snelheid en auto’s. Dit boek gaat niet over de Formule 1 maar dat in onze F1-maatschappij alles steeds sneller, beter, harder en geweldiger moet. In dit boek vertelt Leon Schaepkens (psycholoog en therapeut) waarom deze manier van leven psychologisch en fysiologisch niet bij ons past. Onze oeroude basisbehoeften aan autonomie en verbondenheid botsen met elkaar in ons 10 miljoen jaar oude brein. Stress, angst, leegte, uitputting en ongelijkheid zijn het gevolg. Voor een leuk leven is een gezonde balans tussen autonomie en verbondenheid nodig. In dit boek leer je waarom de F1-maatschappij ons uitput, waarom langzamer leven vaker leidt tot geluksmomenten, waarom sociaal contact je gelukkig maakt en het je ongezonde patronen kunt doorbreken met SLOW model van Leon Schaepkens.

Het boek gaf me nieuwe invalshoeken maar ook herkenning in wat ik zelf weet en heb ervaren door een stap terug te doen. Ik vind het nog altijd een uitdaging om in deze samenleving vast te houden aan dat wat ik belangrijk vind: minder is meer. Daarom vind ik het lezen van dit soort boeken nuttig, het maakt dat ik dan weer beter kan reflecteren en bijstellen (waar nodig).

Schijndood – Angela Marsons

Deel 4 van de Kim Stone-serie bevat weer een intrigerend en spannend verhaal.

Het tot pulp geslagen gezicht van het meisje kijkt nietsziend omhoog. Aarde valt uit haar mond. Honderden vliegen verzamelen zich boven het bloederige tafereel. Werken bij Westerley vereist een sterke maag: op deze ‘body farm’ wordt menselijke ontbinding onderzocht. Maar als inspecteur Kim Stone en haar team een vers lijk aantreffen, realiseren ze zich dat er een moordenaar is die de perfecte verstopplek heeft gevonden. Dan wordt een tweede meisje aangevallen en voor dood achtergelaten, gedrogeerd en haar mond volgestopt met aarde. Het is duidelijk dat hier een seriemoordenaar aan het werk is.

De delen 5 en 6 (Bloedlijn en Dolende zielen) zijn ook al beschikbaar en deze zet ik op mijn boekenlijst voor deze zomer.

Naar Irak – Michael Palin

Verrast was ik toen ik in de bibliotheek zag dat Michael Palin een nieuwe ontdekkingsreis heeft gemaakt. Ik griste het boek gelijk mee want ik vind de boeken en ook de reisdocumentaires van Michael Palin geweldig.

Met zijn onmiskenbaar Britse warmte en humor vertelt Palin ons over de vele uiteenlopende plekken die hij bezoekt en de bijzondere mensen die hij ontmoet. Tijdens zijn reis ontdekt hij de scherpe en vaak wrede contrasten die het land kenmerken. Het ene moment verkent hij de historische straten van Bagdad of de oude ruïnes van Babylon, het andere moment loopt hij door de door oorlog verwoeste straten van Mosul of luistert hij naar verhalen over het bloedbad van Camp Speicher. Zijn verhaal samen met de foto’s maakt het tot een mooi reisportret.

Alles is relatief – Marjolein Vrijenhoek

Deze feelgood is de laatste op de boekenlijst om te bespreken, en is de debuutroman van Marjolein Vrijenhoek. Op een of andere manier vind ik de feelgoods van eigen bodem niet heel sterk geschreven. Waarom kan ik niet echt omschrijven, mogelijk omdat ik niet echt het verhaal in word getrokken. Dat was ook bij deze het geval. Het verhaal in het kort: een pas gescheiden moeder gaat op vakantie naar Frankrijk met haar puberdochter en -zoon. Daar ziet ze haar kinderen opbloeien en heeft ze eindelijk tijd te herontdekken wie ze is. Ze merkt ook dat ze nog prima in de smaak valt. Na twee weken Als na twee weken gaan haar kinderen met hun vader op vakantie gaan, besluit ze zelf langer in Frankrijk te blijven. Maar dan wordt ze opgeschrikt door een alarmerend telefoontje. Niet alleen belandt ze in haar ergste nachtmerrie: Lara komt ook voor een keuze te staan die haar toekomst én die van haar gezin zal bepalen…

Abonneer je en mis voortaan geen enkel (boeken)blog meer!

Vind je deze en mijn andere (boeken)blogs leuk? Abonneer je dan op mijn blog. Laat daarvoor je e-mail achter via de abonneerservice, deze vind je rechts in het menu of onderaan mijn website onder het kopje ‘VOLG JANNEKES WERELD VIA E-MAIL’. Door je te abonneren op mijn blog, ben je voortaan als eerste op de hoogte van mijn nieuwe posts.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.