Zoete aardappel is helemaal in bij mij. Ik gebruikte ze van tijd tot tijd wel eens in een tajine maar nu stamp ik de bataat, zoals ze ook worden genoemd, tot een heerlijke puree.
Zoete aardappel, super gezond!
Een niet te versmaden ‘prakkie’ maar ook een heel gezonde, want:
- De bataat bevat veel voedingsvezels en vitamines. Vitamine A, C en B6 zijn ruim vertegenwoordigd en de zoete aardappel is rijk aan mineralen als calcium, foliumzuur en kalium.
- De zoete aardappel bevat weinig vetten en is vrij van cholesterol.
- De antioxidanten in zoete aardappel zouden een gunstige werking hebben bij het voorkomen van ziektes als kanker. Het antioxidant betacaroteen beschermt je huid tegen U.V.-schade die huidveroudering veroorzaakt.
- Wat ik zelf belangrijk vind, is dat de zoete aardappel complexe koolhydraten bevat met een lage glycemische index van 35 (geschild, gekookt). Door de trage verbranding van de koolhydraten houdt je langer een vol gevoel en heb je meer energie. En…
- Door de minder snelle koolhydraten schommelt je suikerspiegel niet zo snel.
Hoe meer super (food) wil je het hebben? Lekker bereid natuurlijk!
In de puree
Op internet vond ik twee tips voor ‘seasoning’, het op smaak brengen van de puree. Voor het maken van de basispuree heb je nodig:
- 4 middelgrote zoete aardappelen
- 25 gram boter
- 100 tot 150 ml melk
- zeezout naar smaak
Schil de aardappelen en verdeel ze in gelijke stukken. Kook ze in ongeveer 15-20 minuten totdat ze zacht zijn. Giet af, voeg de melk en boter bij de aardappelen en stamp tot een fijn puree. Breng op smaak met wat zeezout.
Zoete aardappelpuree smaakt heel anders als je er kruiden aan toevoegt. Lekkere combinaties zijn:
- halve theelepel kaneel en halve theelepel gemberpoeder
- 2 tenen geperste knoflook en halve theelepel vers gemalen peper
Beide combinaties heb ik uitgeprobeerd en beiden heerlijk! De eerste combinatie houdt het zoet en warm gekruid door de kaneel en gember. De andere combi zorgt voor een hartige bite.
Tot slot nog even dit
Ik las bij dit recept dat je ook flink veel zeezout aan het kookwater moet toevoegen, zoveel dat het net zo zout smaakt als zeewater. Ik ben niet zo’n fan van zout. Door het toevoegen van specerijen breng je de puree heerlijk op smaak en vind ik zout echt niet nodig. Maar over smaak valt niet te twisten. Probeer het zelf uit.
Voor nog meer recepten met zoete aardappel, ga je naar Chicks love food, een leuk foodblog vol gezonde én gemakkelijke recepten.