Reizen

5 x koffie drinken in Groningen

koffie drinken in groningen

Koffie. Er was een tijd dat mensen dachten: “Dat wordt niets met Janneke”. Maar toch! Intussen ben ik wel een echte koffieleut. Ik drink het zwart maar het meest geniet ik van een heerlijk kopje vers gezette espresso met veel (opgeklopte) melk. Thuis, maar ook op deze leuke adresjes in mijn stad.

1. Huis ‘De Beurs’

Midden in hartje stad is het heerlijk om na het doen van de boodschappen op de markt of gezellig een (mid)dagje stad, hier neer te strijken. ‘De Beurs’ is een klassiek, nostalgisch Gronings café-restaurant, dat rond 1795 al zou zijn gevestigd op de hoek van de Folkingestraat en het A-kerkhof. Het ontleent zijn naam aan de aan de overzijde gevestigde Korenbeurs, waar tot ver in de 20e eeuw granen, zaden en peulvruchten, afkomstig van de Ommelanden, werden verhandeld. Een pand met een rijke historie.

Gezellige tafeltjes, een grote leestafel, verse bloemen op de vaas en live pianomuziek. Plus goede koffie met daarbij altijd een lekker stukje cake waar ze niet zuinig in zijn. Ook goede lunchkaart en dito daghappen.
Huis ‘De Beurs‘ vind je aan het A-Kerkhof Zuid Zijde, op nr. 4 .

2. Stadscafé-restaurant ’t Feithhuis

Vanaf de Martinitoren de Sint Jansstraat inlopend, loop je direct al tegen ’t Feithhuis aan, gelegen aan het Martinikerkhof 10. Een gezellig stadscafé waar je naast lekker koffie drinken, goed kunt eten. Ook de high teas zien (zelf nog niet geproefd) er goed verzorgd uit. In de zomer kun je heerlijk in de tuin zitten. Gelegen naast het Groninger Forum.

Update 22-6-2020: door een verbouwing, brand en corona heeft ’t Feithhuis aangepaste openingstijden en kun je alleen op het terras (voor- en achter) terecht.

5 x koffie in Groningen - 't feithhuis
Barista’s aan het werk (© ’t Feithhuis)

3. Bagels & Beans

Een bezoekje aan Bagels & Beans (Zwanestraat 30) vind ik altijd relaxed. Hartelijke bediening, leuk publiek en gemoedelijk klein.

4. Koffie-brownie klassieker van Mr. Mofongo

Mofongo aan de Oude Boteringestraat 26 zit vlakbij het Acadamiegebouw van de Rijksuniversiteit en dat maakt het leuk. Veel studenten maar ook niet-studenten weten Mofongo te vinden. Een mooie ambiance met een uitgebreide kaart met gerechten uit alle windstreken. Als ik hier ben, kom ik om te eten, niet om speciaal koffie te drinken. Alhoewel…eenmaal hier koffie gehad, weet je dat je een perfecte huisgemaakte brownie erbij cadeau krijgt. Alleen daarom al zou je koffie bestellen! En Mr. Mofongo weet dat, want de mensen komen hier voor terug. Hun koffie-brownie combi is intussen een klassiekertje!

5. Het Goudkantoor

Midden in de stad, verscholen achter het Stadshuis vind je op het Waagplein Café-restaurant Het Goudkantoor. Gevestigd in een prachtig 400 jaar oude monumentaal pand met een fraai terras. Op dit terras drink ik graag samen met Bas koffie of een goed glas!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.