Boeken Mindful leven

De Dude en de zenmeester – Jeff Bridges en Bernie Glassman

Dus…op een dag zegt mijn maat Bernie Glassman tegen mij: ‘Wist je dat de Dude in The Big Lebowski door veel boeddhisten wordt beschouwd als zenleraar?’ Ik zei: ‘Waar heb je het in godsnaam over man?’ Hij zei: ‘Echt waar.’ Ik zei: ‘Dat mee je niet.

Zenleraar Bernie Glassman vergelijkt de iconische rol van Jeff Bridges in The Big Lebowski met een zenleraar. Jeff zegt dit op een andere manier: “Het mooie van de Dude is dat hij altijd liever knuffelt, dan conflicten uitvecht.” Sinds lange tijd zijn Academy Award-winnende acteur Jeff Bridges en zijn boeddhistische leraar, Roshi Bernie Glassman, goede vrienden.

Levenslessen

Inspirerend en vaak hilarisch zijn de vrije dialogen over allerlei levenskwesties tussen de Dude en de Zen Meester. Ze praten over de Dude, boeddhisme, bowlen, wereldhonger, de holocaust, seks, clowns en sigaren. De conclusies die beide heren trekken leiden tot een opmerkelijk humanisme in een boek dat ons vooral wijst op het belang goed te doen in een moeilijke wereld.

Beide auteurs zijn betrokken bij programma’s voor vrede en bestrijding van honger. In dit boek delen ze hun levenslessen en frustraties op een open en toegankelijke manier. Bernie Glassman spant zich met de ‘Zenpeacemakers’ al jaren in om zen toegankelijk te maken in sociaal geëngageerde projecten. Dit keer vond hij hiervoor grote inspiratie in het personage van The Big Lebowski.

dude-en-zenmeester3

Als je geïnteresseerd bent in mindful leven, meditatie, boeddhisme en zen, raad ik je dit boek zeker aan. Ik vond de dialogen prachtig om te volgen. De Dude en de zenmeester bevat luchtige en tegelijkertijd diepgaande gesprekken tussen Bernie en Jeff. Ieder hoofdstuk geeft een verwijzing naar The Big Lebowski. De mannen doen veel mooie uitspraken die levenswijsheid bevatten. Al op bladzijde 22 vond ik deze mooie tekst:

Bernie: Mensen komen vaak vast te zitten omdat ze bang zijn om te handelen. In het slechtste geval raken we – net als de meesterbowler – zo gehecht aan een of ander eindresultaat dat we niet meer kunnen functioneren. We hebben hulp nodig om verder te gaan maar het leven wacht niet.

Jeff: En het helpt niet om te zeggen: ‘Ik mag geen verwachtingen koesteren’ want dat is ook een verwachting. En zo kun je volledig in de knoop raken.

Bernie: Er is een liedje dat dit goed samenvat.
Jeff: Laat maar horen.

Bernie: Row, row, row your boat, gently down the stream. Merily, merily, merily, merily. Life is but a dream .

Over Bernie Glassman

Bernie is pionier in de Amerikaanse zenbeweging, spiritueel leider, schrijver, stichter en bezieler van de Zen Peacemakers. Hij laat zien hoe we economische, sociale en spirituele dimensies kunnen integreren in ons dagelijkse leven.

Over Jeff Bridges (de dude)

Jeff is een Amerikaanse filmacteur, filmproducent en zanger/gitarist. Hij kreeg diverse acteerprijzen waaronder in 2010 een Oscar voor zijn hoofdrol in Crazy Heart.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.