Het mooie van zomer is dat er volop perziken (en nectarines) te verkrijgen zijn. De perzik is, denk ik toch wel één mijn favoriete fruitsoorten.
En met een beetje witte wijn en suiker maak je in een handomdraai een lekker nagerecht: perziken in witte wijn. Maar het klinkt mooier op z’n Frans: pêches au vin blanc.
Wat heb je nodig?
- perziken (wit of geel) of nectarines (je rekent 1 perzik per persoon)
- witte wijn
- suiker
Perziken in witte wijn: lekker en snel
Schil de perziken. Dat kan koud, maar het gaat gemakkelijker als je ze even in kokend water houdt. Schillen en trek ze van de pit. Dat gaat het best door met een mes een insnijding rondom te maken (dus alsof je ze doorsnijdt, wat niet kan door de pit). Dan pak je de twee delen en draait. In ieder geval houd je dan een helft zonder en een helft met pit over, waarna het klusje makkelijk geklaard is.
Snijd het vruchtvlees in plakjes, doe ze in een kom of op een bord. Strooi er suiker over plus een scheutje wijn en meteen opeten. Smullen maar!!
Dit was ons favoriete vakantietoetje en ik maak het ook wel eens thuis voor een instant vakantiegevoel.
Met dank aan Onno Kleyn (reiskookboek Frankrijk)