Kunst en cultuur

Van theater tot museum: hier zijn nieuwe tips

Geen beter moment om zo voor het weekend een blog vol kunst en cultuur de wereld in te sturen. Voor mij zijn de eerste maanden van het jaar meestal de maanden waarin ik vaak in het theater te vinden ben. Zo ook dit jaar. Vandaag vertel ik wat ik ga zien en deel ik ook mijn museumlijst 2025.

In mijn vrije tijd bezoek ik graag voorstellingen, concerten, musea en tentoonstellingen. Regelmatig schrijf ik over deze ervaringen om cultuur met jou te delen. Maar ik ontdekte dat mijn laatste blog hierover uit mei vorig jaar dateert. Hoog tijd dus om hier eens over te schrijven, in de hoop dat jij het leuk vindt om te lezen en vind je hierin leuke tips.

Dit zag en zie ik tot en met maart in het theater

Eind december scrolde ik door de agenda van De Oosterpoort/Stadsschouwburg in Groningen op zoek naar leuke voorstellingen. Het nieuwjaarsconcert van het Noord Nederlands Orkest stond al vast, maar ik had zin in nog wat meer theateravonden. Voor dit jaar heb ik besloten ook onbekende voorstellingen een kans te geven, in plaats van altijd te kiezen voor vertrouwde artiesten.

Maria Mena

Zo was ik afgelopen zondag in de Grote zaal van de Oosterpoort voor het concert van de Noorse popzangeres Maria Mena. Ik zag haar naam in de agenda en dacht: waarom ook niet? Ik kende eigenlijk geen nummers van haar en wist niet of ik überhaupt iets van haar zou herkennen. Maar in het kader van iets nieuws ontdekken besloot ik te gaan. Het concert overtrof mijn verwachtingen, vooral doordat ze persoonlijke verhalen bij haar liedjes met ons als publiek deelde. Uiteindelijk herkende ik toch twee nummers bekend: “Just Hold Me” en “All this time (Pick-me-up-song)“.

Aanstaande maandag ben ik weer in De Oosterpoort, dit keer voor het Metropole Orkest met jazz-zangeres Cécile McLorin Salvant. Ik luister niet vaak naar jazz, maar een symfonisch orkest spreekt me altijd aan. Ik ben erg nieuwsgierig. En later die week ga ik samen met R. opnieuw naar een concert, ditmaal van het Noord Nederlands Orkest. Wat dit extra leuk maakt, is dat ik een inleiding heb geboekt, zodat je vooraf meer te weten komt over de muziek. Dat is echt een aanrader, vooral als je minder bekend bent met klassieke muziek. Dit geldt trouwens ook voor andere voorstellingen; een inleiding kan helpen om meer gevoel en herkenning te krijgen bij wat je ziet en hoort.

En in maart ga ik met een vriendin naar een concert van Sabrina Starke. Haar muziek combineert soul, hiphop, folk en blues en nodigt de luisteraar uit tot zelfreflectie. Thema’s als identiteit, groei, liefde en spiritualiteit vormen de rode draad. Dit geldt voor mij ook als een nieuwe ontdekking.

Voorlopig heb ik genoeg theater- en concertavonden gepland, hoewel ik al met een schuin oog naar andere voorstellingen kijk. Even zien hoe alles in de agenda past (een luxe probleem, dat besef ik me wel).

Meer naar musea

In een van de zalen van Museum Catherijne Convent

Dit jaar wil ik meer musea bezoeken. Eind december was ik met een vriendin in Drents Museum De Buitenplaats. We hebben allebei een Museumkaart. Ze vroeg hoe vaak ik naar musea ga en tot mijn schrik besefte ik dat ik het afgelopen jaar vaker musea in het buitenland bezocht had dan in Nederland. Dat zag ik terug in mijn Museumkaart-overzicht. Dat wil ik anders doen dus heb ik een lijstje gemaakt met daarop 6 musea die ik nog niet eerder heb bezocht:

  1. Nationaal Holocaustmuseum – Amsterdam
  2. Museum Voorlinden – Wassenaar (tot en met 9 maart nog met eerste solotentoonstelling van Nick Cave)
  3. Teylers Museum – Haarlem (dit is het oudste museum van Nederland)
  4. Museum Catherijne Convent – Utrecht (deze kan ik al afstrepen, hier was ik begin januari)
  5. FOAM fotografie museum – Amsterdam
  6. Design Museum Den Bosch

Maar eerst ga ik in het Groninger Museum de tentoonstelling ‘Hoe Van Gogh naar Groningen kwam‘ zien.

Ga jij regelmatig naar theater of museum? Ik ben benieuwd welke voorstellingen of musea jij graag bezoekt.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.