Mindful leven

Eenvoudig leven in een Finse hut

Eenvoudig leven in een Finse hut

Deze zomer had ik een ‘back to basics’ ervaring in Finland. Ik voelde me in die ene week ontzettend vrij en ik besefte me hoe weinig je echt nodig hebt. In dit artikel vertel ik over mijn verblijf in een eenvoudige hut, weg van de drukte.

Midden in de Finse natuur

Tot deze zomer was ik niet eerder in Finland maar wel in Noorwegen en delen van Zweden. Zo had ik voor mezelf een voorstelling van het Finse landschap gemaakt. Dat was toch weer anders dan gedacht! Mijn idee over de uitgestrekte bossen en de rust en ruimte bleek te kloppen. Maar ik kon me geen voorstelling maken van het duizelingwekkende aantal meren. Finland heet niet voor niets ‘het land van 1000 meren’. Het merengebied is werkelijk adembenemend. De glinsteringen van het water, de frisse lucht en kleine meren die overgaan in de eindeloos lijkende meren. Bijzonder mooi vond ik de kleine archipels (eilandgroepen) in de meren. En Finland is veel heuvelachtiger dan ik dacht. In het merengebied verbleven we een week op een schiereiland in het Saaju-meer. In een hut zonder stromend water en met om ons heen alleen maar bomen en water.

Zorgeloos en eenvoudig leven

Onze cottage was eenvoudig; geen stromend water of een WiFi verbinding. Maar toch had het alles wat je nodig had. Elektriciteit, een goed droogtoilet en het meer om in te zwemmen en om water uit te halen. Veel Finse hutten hebben geen stromend water en daarom vind je bij de plaatselijke supermarkt een tappunt waar je gratis drinkwater kunt halen.

Geen stromend water hebben, dat kunnen we ons hier niet voorstellen. Maar ik had er totaal geen moeite mee. Ik vond het verrassend hoe snel ik gewend raakte aan deze simpele manier van leven. Doordat er geen WiFi was heb ik mijn telefoongebruik ook beperkt om te zorgen dat mijn data niet opraakte. Het gaf zoveel rust en het was perfect om op deze plek afstand te nemen van werk, thuis en wat al niet meer.

Water halen uit het meer omdat er geen stromend water in de Finse hut is.

Een plek voor ons helemaal alleen. Geen mensen in de nabijheid en midden in de natuur zijn. Ik voelde me zo vrij en zorgeloos en was ik echt zo in het moment. Met de roeiboot die bij het de hut lag, zijn we een aantal keren het meer opgegaan. Zo nu en dan stopten we met peddelen om te luisteren naar de stilte. Niks anders dan het geklots van het water tegen het bootje en zo nu en dan de roep van een vogel.

Door deze “back to basics” ervaring besefte ik me opnieuw hoe weinig je echt nodig hebt. De natuur, stilte, en de eenvoudige genoegens van het leven, zoals samen zijn, bootje varen of een frisse duik zijn genoeg om een enorm gevoel van tevredenheid te ervaren.

Het kostte me ook moeite om deze plek achter me te laten. Het heeft iets met me gedaan. Nu ik weer thuis ben, denk ik nog vaak terug aan deze bijzondere plek. Zeker op momenten als ik voel dat ik een ‘vol hoofd’ heb of overprikkeld ben. Ik ga in gedachten terug naar deze plek. Dan zie ik me zitten op de veranda en zie ik door de bomen het meer. Of dat ik op de steiger zit met mijn benen in het water om later een verfrissende duik te nemen. Het kalmeert me.

Janneke (jannekeswereld) in een roeiboot op een Fins meer
Genieten van de stilte op het Saajuu meer

Eenvoudig leven is gezond(er)

Het is goed om geregeld afstand te nemen van de drukte van het dagelijks leven. Dat lijkt misschien ingewikkeld maar dat is het niet, realiseer ik me. Het heeft niks anders met daar bewust voor kiezen te maken. We hebben allemaal de mogelijkheid om rust en eenvoud te vinden. Door de natuur in te gaan of door het loslaten van overbodige spullen en afleidingen. Maar rust zit – ook al realiseer je je het niet – altijd in jezelf. Dat manifesteert zich mogelijk niet omdat je er geen aandacht aan schenkt. Mindfulness heeft mij daar erg bij geholpen.

Een eenvoudig leven omarmen is volgens mij iets moois wat je jezelf kunt geven.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.