Leefstijl

Maak het verschil met een van deze kerstacties

kerstacties 2021, illustratie met hartje uit envelop

Er zijn weer volop kerstacties om de decembermaand zo mooi mogelijk te maken, voor hen die het nodig hebben.

Ik heb een dak boven mijn hoofd, eten op tafel, een baan en veel lieve mensen om me heen. Als ik wil kan ik op vakantie, of die ene warme trui kopen. Het zorgt er ook voor dat ik kan delen. En dat doe ik ook. Elk jaar geef ik structureel en incidenteel aan verschillende goede doelen of bijzondere acties. En als het lukt een stukje van mijn tijd aan een ander.

In december doe ik er graag een schepje bovenop door mee te doen aan verschillende kerstacties. Van een kaartje sturen, een plaatje aanvragen, een extra straatkrant kopen, iemand helpen of door een paar extra goede doelen te steunen. Hier zijn 8 kerstacties waarmee je het verschil kunt maken.

1. Stuur een kaartje aan een oudere

Zelf vind ik de Grote Kerstkaartenactie van het Ouderenfonds een van de mooiste kerstacties. En ik heb er al een aantal keren aan mee gedaan. Voor veel eenzame ouderen is de tijd rondom kerst een extra moeilijke periode. Je maakt de tijd wat lichter door hen een warme wens te sturen. Dit jaar organiseert het Ouderenfonds deze actie al weer voor de zevende keer.

Het is heel eenvoudig. Je kiest een of meerdere mooie kaarten. Je schrijft hierop een warme wens. Doe je kaart/kaarten in een envelop, frankeer met een postzegel of decemberzegel en stuur de kaart(en) uiterlijk 18 december naar Het Nationaal Ouderenfonds, Postbus 115, 3800 AC Amersfoort.

2. Wees een kerstster

Ik wil dit jaar een kerstster zijn! Jij ook? Doe dan mee met de kaartjesactie van Ben & Omapost. Op 7 december jl. is de actie geopend. Via de website Ben een kerstster kun je een gratis kerstkaart sturen naar iemand die je kent of een onbekende. Dat laatste doe ik.

3. Doneer je kerstpakket

Het is altijd leuk om een kerstpakket te ontvangen. Als blijk van waardering en het is altijd een feestje om het kerstpakket te openen. Door de jaren heen heb ik al heel veel mooie kerstpakketten mogen ontvangen. Maar dit jaar gun ik een ander mijn kerstpakket. Aan iemand die het beter kan gebruiken dan ik. En daarom doneer ik dit jaar via mijn werkgever mijn kerstpakket aan de Voedselbank.

Wil je je kerstpakket of een deel ervan doneren aan de Voedselbank? Lokale voedselbanken hebben in deze tijd van het jaar vaak eigen initatieven of mogelijkheden daarvoor. Ik raad je aan om daarom contact op te nemen met de Voedselbank bij jou in de buurt.

4. Geef een kerstpakket dat levens redt

Niets mooier dan de kerstgedachte is het helpen van mensen in nood. Via Artsen zonder Grenzen kun je zelf een kerstpakket met hulpgoederen samenstellen voor mensen in crisissituaties wereldwijd. Zo kun je al met een bijdrage van 5 euro schoon drinkwater doneren, goed voor 7.500 mensen per dag. Of een bevallingskit zodat een moeder veilig kan bevallen. Meer info over hoe je dit kerstcadeau kunt doneren lees je hier.

5. Geef tijd

Juist in deze tijd worden voor kortlopende activiteiten vrijwilligers gezocht. Geef een uurtje van je tijd aan een ander. Of misschien weet je iemand in je omgeving die het niet gemakkelijk heeft? Door langs te gaan voor een praatje of ga samen een wandeling maken. Je kan zo emands dag extra fijn maken.

6. Warme Winterweken

NL Cares organiseert in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag deze hele maand de Warme Winterweken, bedoeld om voor eenzame stadsgenoten een fijne kersttijd te geven. Alle activiteiten zorgen voor verbinding. Ook hier zijn vrijwilligers voor nodig.

Zo kan je aanschuiven bij een feestelijk kerstdiner in een woonzorgcentrum, kan je samen kerststukjes maken of geniet je met elkaar van een winters haardvuurtje met warme chocomel. Zo zorgt NL Cares ervoor dat minder mensen eenzaam zijn deze Kerst. Lees hier hoe hierbij je steentje kunt bijdragen.

7. 3FM Serious Request

3FM Serious Request zamelt dit jaar in voor het Wereld Natuur Fonds. Van 18 t/m 24 december draaien 3FM-dj’s 24 uur per dag verzoekplaten voor geld vanuit het Glazen Huis in Amersfoort. Met het geld kan het Wereld Natuur Fonds de regenwouden van Zuid-Amerika beschermen en herstellen. Gebieden die als een groen schild voor de aarde dienen en klimaatverandering tegengaan.

Andere kerstacties en goede doelen

Er zijn nog zoveel meer kerstacties door heel Nederland of goede doelen om aan te geven. Je hebt daarin vast je eigen voorkeur maar hier zijn er nog een aantal:

Warme dekens

Prithipura Infant Home Sri Lanka (steun lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen en volwassenen)

KerstZwolle

Help mee 1000 overnachtingen te regelen (voor gezinnen met een ziek kind).

Tot slot

Als laatste nog even dit. Ik vind dat je eigenlijk het hele jaar goed zou moeten doen. Niet alleen door geld te geven. Maar vooral door een vriendelijke gebaar te maken. Ik vind dat het juist vooral de kleine dingen zijn die het hem doen. Daarover schreef ik eerder dit jaar dit artikel, misschien vind je het inspirerend om te lezen.

Probeer jij ook in december het verschil te maken? Via de reacties hieronder kun je laten weten of jij je in deze maand ook extra inzet voor anderen en hoe je dat doet.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.