Leefstijl Mindful leven

Beter slapen doe je volgens mij zo

illustratie schaapje liggend op de maan aan het slapen

Dit blog gaat over beter (leren) slapen en hoe je dat volgens mij doet. Voor de duidelijkheid ik ben geen slaapexpert. In dit artikel vertel ik mijn persoonlijke verhaal plus een lijstje met dingen die mij helpen beter te slapen.

Het idee om een blog over slapen te schrijven komt voort uit het feit dat ik slapen een ding vind. Slaap heeft me dit jaar erg bezig gehouden, vooral toen ik afgelopen zomer stopte met de medicatie die me helpt beter door te slapen. Ik denk dat heel veel mensen moeite hebben met slapen. Misschien heb jij dat ook. Maar hoe open zijn we daar over? Ik denk dat het helpt als we er (meer) open over zijn en daarom deel ik mijn verhaal.

Over mijn slaap gesproken

In 2015 kreeg ik een zware burn-out. In die tijd waren er nachten dat ik uren wakker lag. En daar raakte ik van in paniek. De gedachte niet te slapen vloog me naar de keel. Het zorgde ervoor dat ik ging opzien tegen naar bed gaan. Ik ging dan soms met zo’n angst naar bed dat Bas net zolang met me kletste totdat ik in slaap viel. Puur als afleiding.

Later leerde ik er beter mee omgaan. Mijn mindset veranderde zodat die negatieve gedachten (want dat zijn ze) mij niet langer gek maakten en me uit mijn slaap hielden. De belangrijkste gedachte op dat soort momenten was dat er veel meer mensen op hetzelfde moment als ik wakker waren. Zelfs in mijn eigen straat. Als ik dan aan mijn wakkere buren dacht (of ze dat echt waren of niet), op een of andere manier werkte het troostend en geruststellend en viel ik sneller in slaap. En ook de gedachte dat een nachtje met minder slaap niet het einde van de wereld is.

De impact van fibromyalgie op slaap

In 2015 en lang daarvoor had ik veel rugklachten. Liggen in bed was pijnlijk (en soms nog). Ik werd wakker van iedere beweging of draai. Die klachten werden in de jaren daarna minder maar waren er altijd. Enige verschil: ik kon het accepteren en er mee omgaan. Maar sterk opspelende rugklachten leidden vorig jaar tot een nieuw onderzoek met de uitkomst: fibromyalgie.

Het is bekend dat mensen met fibromyalgie bijna allemaal slaapproblemen hebben. Zelfs wanneer zij een goede nacht maken spelen er vaak fysieke klachten en vermoeidheid. Op advies van de fysiotherapeut heb ik medicatie aan mijn huisarts gevraagd. Geen slaaptabletten maar een medicijn die ervoor zorgt dat mijn spieren beter ontspannen waardoor ik doorslaap. Het maakte een enorm verschil. Ik kreeg meer energie die ik kon gebruiken in mijn behandelprogramma bij de fysio.

Afgelopen zomer ben ik gestopt met de medicatie. Dat vond ik best heftig en maakte dat mijn zomervakantie niet altijd even relaxed was. Toch was het de beste tijd om dit te doen, want geen werkdruk of stress. Het ging met ups & downs. In die tijd ben ik op zoek gegaan naar dingen die me kunnen helpen beter te slapen. En dat zijn deze.

Mijn tips die je kunnen helpen om beter te slapen

Meet je slaap. Toen ik met de medicatie stopte, ben ik mijn slaap gaan meten. Met behulp van een Apple Watch en deze app. Het gaf me inzicht. En het bleek dat ik helemaal niet zo slecht sliep als ik dacht. Dat gaf me weer zelfvertrouwen.

Verdiep je in het fenomeen slapen. Over slapen valt heel veel te lezen. Ik las het boek Superslapen en zo kwam ik veel nieuws te weten over wat van invloed is op je slaap. Ook geeft het veel praktische tips om beter te slapen.

Verbeter je slaapkamer. Een tip uit het boek. Ruim je slaapkamer op (hoe leger hoe beter), schoon knisperend beddengoed, geen apparaten. Investeer in een goed matras en hoofdkussen. Mijn nieuwe matras en hoofdkussen doen wonderen.

Slaapthee. Ik merk dat het drinken van kruidenthee voor een goede nachtrust helpt. Mijn favoriet is Snore & Peace.

Geen of minder schermtijd voor het slapen gaan. Het lukt nog niet altijd maar ik merk wel verschil tussen ’s avonds andere dingen doen dan tv kijken, of op telefoon of laptop bezig zijn. Een spelletje spelen, lezen, schrijven of naar (klassieke) muziek luisteren geeft me veel minder prikkels.

Aromatherapie. Ik was sceptisch maar ik vind deze Tisserand Sleep Better kit erg fijn en behulpzaam.

Een warm bad of warme douche in het uur voordat ik ga slapen.

Schrijf je hoofd leeg. Het gebeurt nog wel dat ik ’s nachts wakker lig, vaak in tijden dat er veel van me gevraagd wordt in mijn werk. Uit het hoofd, op papier zorgt ervoor dat ik een stuk rustiger slaap.

Ontspannen op de shaktimat. Liggen op een acupressuurmat werkt voor mij super ontspannend. Vaak zo’n 15-30 minuten terwijl ik nog even lees voor het slapen gaan. Meer weten over de shaktimat, lees dan dit artikel.

Ik wens je ontspannen en mooie dromen

Bedankt dat je tot het einde hebt doorgelezen. Het is een heel verhaal is geworden. Maar hopelijk geeft het steun, troost of heb je iets aan de praktische tips aan het einde. In ieder geval hoop ik dat je mijn verhaal waardeert.
Tot slot: op dit moment lukt het slapen mij best goed maar het kan wel beter. Ik werk daar aan.

Voor nu wens ik je ontspannen nachten en mooie dromen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.