Minimalisme

Bespaar tijd, geld en meer met een personal shopper

Een lege kast met drie hangers waarop een spijkerjasje hangt; tijd om te winkelen met een personal shopper. Bespaar tijd, geld en voorkom verspilling

Vandaag ga ik een nieuwe herfst- en wintergarderobe bij elkaar zoeken samen met een personal shopper. Je legt de link niet misschien zo snel maar met de inzet van een personal shopper bespaar je tijd, geld en voorkom je verspilling. Dingen die aansluiten bij mimalisme. Ik vertel je hoe ik dit zie.

Het is 1 oktober geweest. Rond deze datum stel ik altijd mijn nieuwe capsule wardrobe samen op basis van Project 333 (hier lees je wat dat inhoudt). Dat bevalt me heel goed. Kleding kopen is geen favoriete bezigheid van me. Daar waar kan, kijk ik of ik het tweedehands kan kopen. Dat lukt me vaak niet goed. Daarom kies ik ervoor om een personal shopper in te schakelen. Dit lijkt misschien luxe, maar het zorgt bij mij voor kwalitatief betere aankopen, minder verspilling en zo uiteindelijk een besparing. Overwegingen die ik vind passen bij de principes van minimalisme.

Minimalisme in je garderobe

Het idee achter minimalisme is om je te omringen met minder. Maar wel met spullen die waarde toevoegen aan je leven. Dit geldt ook voor je kleding. Een minimalistische garderobe betekent dat je kledingkast alleen gevuld is met items die je écht graag draagt, je goed staan en die van goede kwaliteit zijn. Er is toch niks fijners dan dat.

Toen ik voor het eerst met een personal shopper aan de slag ging, leerde ik dat ik niet MEER kleren nodig heb, maar items die echt bij me passen. Mijn sleutelwoord is combineren en sommige items draag ik het hele jaar door.

Tijd en geld besparen door bewuste aankopen

Een personal shopper kan je helpen om bewust keuzes te maken: wat past bij je persoonlijke stijl, welke materialen en kleuren werken voor jou, en wat heb je eigenlijk echt nodig? Met mijn vaste personal shopper heb ik een aantal jaren geleden een stijl- en figuuranalyse gedaan als aanvulling op een kleurenanalyse. Investeren in een kleuren- en stijlanalyse raad ik je echt aan. Het heeft mij veel rust gegeven en miskopen zijn tot het verleden gaan behoren!

Op deze manier bespaar ik ook tijd. Binnen twee uur (en zonder al te veel prikkels) heb ik mijn nieuwe kleding uitgezocht. Eerst bespreek ik mijn wensen en mijn budget. Vervolgens verzamelt mijn personal shopper kleding om daarna te passen. Aan het eind van de passessie bekijken we de beste outfits en maak ik mijn keuze. Ik ga naar huis met kleding die past bij de items die ik al heb en zodat alles weer lekker mixt & matcht. Ik hoef daardoor ook niet vaker op pad voor kleding. Die vrijgekomen tijd besteed ik graag aan andere zaken die ik belangrijk vind.

Overigens betaal ik voor persoonlijk kledingadvies niet extra bij het modehuis waar ik naar toe ga. Mocht je een personal shopper overwegen, dan raad ik je aan om te kijken om goed rond te kijken welke kledingzaken in jouw omgeving ook persoonlijk kledingadvies aanbieden.

Skip de snelle mode en kies bewust voor kwaliteit

De mode-industrie staat bekend om haar impact op het milieu, vooral door fast fashion. Door bewuster en minder kleding te kopen draag je bij aan een duurzamere wereld. Ik kies graag voor tijdloze, goed gemaakte items die langer meegaan. Mijn ervaring is dat door te investeren in kwaliteit ik echt veel langer deze items kan dragen. Bepaalde kledingstukken draag ik echt al jaren!

Als voorbeeld. Ooit kocht ik een duur outdoor-/donsjack voor in de zomer. Elk jaar draag ik deze opnieuw en ik had geen idee meer wanneer ik deze had gekocht. Tot ik laatst een vakantiefoto uit 2014 vond waarop ik die jas droeg. Deze jas heeft nog altijd een goede pasvorm, zit fijn en staat me nog steeds leuk. Tien jaar verder, de investering is er al lang en breed uit, dus tel uit je winst!

Op deze manier kies ik voor kwaliteit, voorkom ik overconsumptie (miskopen) en geniet ik langer van goed passende, duurzame kleding. Resultaat: een overzichtelijke kledingkast, meer rust in het hoofd, en een besparing in tijd en geld.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.