Zo’n 1,5 jaar geleden ben ik gestart met wat mijn project noem “minder plastic in onze badkamer” en het dus duurzamer maken van deze ruimte. Het gaat met kleine stappen. Over mijn weg naar een meer plastic vrije en duurzame badkamer, daarover vertel ik je in dit artikel.
Als je bewust kijkt naar alle verzorgingsproducten, dan is het schrikbarend om te zien dat bijna alles een plastic verpakking heeft, of dat het van plastic is en in sommige producten zit het zelfs! Maar om nu rigoureus alles in één keer in de prullenbak te kieperen, is ook weer verspilling. Daar houd ik niet van en daarom doe ik het in kleine stapjes.
Van shampoofles naar shampoobar
Ik ben begonnen met het vervangen van de shampoofles voor een verpakkingsvrije shampoobar. Een bar staat gelijk aan zo’n 3 flessen! Intussen gebruiken we nu allebei een shampoobar dus daarmee hebben we één item volledig plastic vrij. Conditioner gebruik ik niet.
Zeep en douchegel
Zeep in een flesje is vervangen door een vaste zeep van goede kwaliteit.
Mijn douchegel zit nog wel in een plastic fles maar ik ben wel overgestapt op een vegan product. Sinds ik de producten van Barnängen heb ontdekt, ben ik helemaal om. Bij mijn lokale drogist zijn de douchegels te verkrijgen in een verpakking van 400 ml. Met één fles doe ik zeker een half jaar, want veel heb je er niet van nodig. Ik overweeg om een verpakkingsvrije douchegel van Lush uit te proberen of een bodybar van het Italiaanse merk N.A.E.
Weg met de wattenschijfjes en make-up reiniger
Een andere stap was het vervangen van de wattenschijfjes en make-up remover. Toen beide producten op waren, ben ik overgestapt op de milieuvriendelijke Clean SpongeTM.
Je maakt de sponge vochtig met water en vervolgens verwijder je al je make-up in een handomdraai. Snel eenvoudig en milieuvriendelijk en na gebruik in de was. Ik ben echt heel tevreden over deze sponges en vind het echt een goede duurzame vervanger.
Gezichtsverzorging en make-up
Na jaren producten van meerdere merken te hebben geprobeerd (en daarmee veel geld gespendeerd) ben ik nu volledig overgestapt op de producten van Maria Galland. Voor zowel gezichts- en zonverzorging en make-up. Het is een echt kwaliteitsmerk die ik koop bij mijn schoonheidssalon. Ja, er hangt een prijskaartje aan maar ik doe er ook langer mee. Ik wil nog eens toetsen hoe ‘schoon’ de producten zijn, maar ik ben er heel erg tevreden over. Een switch op dit punt – als die er komt – zal waarschijnlijk een latere stap zijn.
Deodorant
Een stap die ik eerder zal maken is het overstappen naar een milieuvriendelijke deodorant. Ik ben me nog aan het oriënteren op dit punt.
Tandenborstels
De meest recente stap op weg naar een duurzame badkamer, was deze week met de vervanging van onze tandenborstels. We poetsen nu onze tanden met de bamboe tandenborstels van Next Brush. Het is een mooi product, overal verkrijgbaar voor een normale prijs. En de eerste indruk is positief!
Duurzaam wc papier
Dit jaar zijn we milieuvriendelijk gaan vegen met The Good Roll: 100% boomvriendelijk & duurzaam wc papier. Gemaakt van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- en geurstoffen en de verpakkingen zijn plastic vrij. Daarnaast investeert The Good Roll 50% van hun nettowinst in de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden.
Mijn ervaring: de rollen gaan langer mee en ze zien er ook vrolijk uit!
Waterbesparing hoort ook bij een duurzame badkamer
Ik heb je nu vooral verteld over hoe we onze badkamer meer plasticvrij maken, maar bij onze duurzame badkamer hoort ook een waterbesparende douchekop én we hebben een douchecoach!
Heeft dit blog je geïnspireerd? Welke producten zou jij als eerste vervangen voor een meer duurzame alternatief in jouw badkamer? Of als je een goede tip hebt voor een milieuvriendelijke deodorant, laat het me weten.