Gisteren regende het. Het was zo’n dag waarop ik wel wat hygge kon gebruiken. Ik dook daarom ’s middags de keuken in om een bessencake met amandelen te maken naar een Scandinavisch recept.
Wie er wel eens op vakantie is geweest, weet dat de Zweden, Denen, Noren en Finnen gek zijn op zoet. Kaneelbroodjes, koffietaarten, amandelcakes, taarten vol fruit. En dan heb ik het nog niet eens over al het snoepgoed gehad. Maar een paar weken geleden kwam ik in de nieuwste Scandivian Living het recept voor deze bessencake tegen. Toen ik het recept las, wist ik het al gelijk.
Dat de smaak van deze cake vakantieherinneringen naar boven zou brengen. Bij de eerste hap wist ik het zeker: “Deze bessencake is een en al hygge!” De cake is smeuïg en smaakt erg lekker. Heb ik je intussen al een beetje lekker gemaakt? Oké, dan is hier het recept.
Voor 1 cake, ca. 10 plakken heb je nodig
- 200 gram blauwe bessen
- 150 gram lichte rietsuiker
- 150 gram boter
- 2 eieren
- 50 gram amandelmeel
- 200 gram tarwemeel (ik gebruikte zelf speltmeel)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanillesuiker
- halve theelepel zoutvlokken
- 1-2 eetlepels amandelschaafsel
- bakblik en bakpapier
Zo maak je de bessencake
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
- Doe de bessen in een kom en roer er 50 gram suiker door.
- Smelt de boter. Klop de rest van de suiker en de eieren met een mixer tot een luchtig mengsel.
- Meng in een kom amandelmeel, tarwemeel, bakpoeder, vanillesuiker en zout en spatel het mengsel door het beslag, afgewisseld met de gesmolten boter. Schep als laatste de bessen door het beslag.
- Bekleed een klein bakblik met bakpapier en schenk het beslag in de vorm. Bestrooi de cake met amandelschaafsel. Bak de cake circa 40 minuten tot de bovenkant goudkleurig is.
- Laat hem afkoelen en snijd hem in plakken.
Lekker voor elk moment! Meenemen voor onderweg, wikkel hem dan in bakpapier.
Hygge, wat is dat nou?
Laat ik je dit nog even uitleggen. Hygge is de Deense mentaliteit voor een gelukkig leven. Meik Wiking schreef er een boek over. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals quality time met vrienden en familie, en genieten van de goede dingen in het leven. En een van de dingen die bijdragen aan de hygge-factor is zelf taarten bakken! Daarom vind ik dit een bessencake vol hygge, net als deze appeltaart trouwens.