Herfstfruittiramisu. Een variant op de traditionele tiramisu. De originele tiramisu bestaat uit biscuit, cacao, mascarpone, sterke afgekoelde koffie met marsalawijn en ei. Maar je kunt ook eindeloos variëren, zoals dus met herfstfruit.
En dat doen we graag binnen mijn familie en is tiramisu haast niet meer weg te denken als dessert bij verjaardagsetentjes. Gisteren vierden we de verjaardag van Noor. Deze keer kwam het befaamde toetje als herfstfruittiramisu op tafel, één van de lekkerste variaties die ik ooit at.
Je hebt nodig voor 4 personen
- 1 bakje mascarpone (zachte roomkaas, 250 g)
- 50 gram witte basterdsuiker
- 175 ml vers sap appel-peer-framboos (fles 500 ml)
- 12 lange vingers (koek, pak 175 g)
- 150 gram bramen
- 1 bakje blauwe bessen (150 g)
- 125 ml slagroom
- 1 eetlepel cacaopoeder
- schaal (ca. 15 x 20 cm)
Zo maak je de herfstfruittiramisu
Klop de mascarpone met de basterdsuiker en 50 ml vruchtensap luchtig met een mixer. Bestrijk de bodem van de schaal met de helft van het mascarponemengsel. Schenk de rest van het sap in een diep bord. Wentel de lange vingers één voor één door het sap en leg ze naast elkaar op het mascarponemengsel. Druk een beetje aan. Bestrijk met de rest van de mascarpone en verdeel de bramen en de bessen erover. Klop de slagroom half stijf en bestrijk het fruit ermee. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi de bovenkant van de tiramisu vlak voor serveren met cacao.
Je kunt de herfstfruittiramisu ’s ochtends al maken. Bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast en bestrooi vlak voor serveren met cacao. In 25 minuten gemaakt, maar je moet nog eens 120 minuten wachten voordat je er van kunt smullen.
Voedingswaarden per eenpersoonsportie:
energie: 275 kcal / eiwit:5 g / vet:19 g / koolhydraten:21 g
Nog meer tiramisu
Van tiramisu word ik altijd blij. Niet zo gek, want tiramisu betekent letterlijk “trek mij omhoog”. Of beter gezegd: “Maak me blij”. En ik vind het leuk om er over te schrijven.
- Tiramisù: mijn favoriete dolce
- Tiramisù in Rome: waar moet je zijn?
- Snelle perziktiramisu
Wist je trouwens dat het eigenlijk helemaal geen toetje is? In een tv-show hoorde ik chef-kok Giorgio Locatelli eens zeggen dat je het hoort te eten in de ochtend, bij natuurlijk een kop koffie!