Minimalisme

Snel en effectief opruimen met de 12-12-12 regel

12-12-12 regel

Opruimen kan overweldigend zijn, maar een slimme methode maakt het eenvoudiger. Met de 12-12-12-regel creëer je snel orde door 12 dingen weg te gooien, 12 dingen te doneren en 12 dingen terug op hun plek te leggen. Een simpele, effectieve manier om je huis opgeruimd te houden: ik probeerde het uit.

Hoe pas je de 12-12-12 regel toe?

De 12-12-12 regel is een handige regel voor als je wilt opruimen of ontspullen. En dit is hoe de regel werkt:

1. Gooi 12 dingen weg

Denk aan kapotte spullen, verlopen producten of items die niet meer bruikbaar zijn. Denk aan oude tijdschriften, lege batterijen of gebroken keukengerei.

2. Doneer 12 dingen

Geef bruikbare spullen die je niet meer nodig hebt een tweede leven. Dit kunnen kledingstukken, ongebruikte apparaten of overbodig servies zijn.

3. Leg 12 dingen terug op hun plek

Ruim rondslingerende spullen op. Bijvoorbeeld sleutels, papieren, speelgoed of keukenspullen die niet op hun vaste plek liggen.

De 12-12-12 regel kun je op verschillende manieren gebruiken wanneer je wilt opruimen of ontspullen.

Voor een opgeruimd huis: werk kamer voor kamer en ruim op/orden met deze regel totdat je een duidelijk verschil ziet. Zo houd je het overzichtelijk en voelt het minder overweldigend. Maar je kunt het ook gebruiken voor specifieke plekken: kleine ruimtes, zoals een rommellade of een uitpuilende voorraadkast, een plank in je studeer- of werkkamer en zelfs je administratie ruim je snel op met deze regel.

Voor je dagelijkse of wekelijkse (huishoud)routine kun je de regel ook gebruiken. Zo houd je zonder al te veel moeite en tijd je huis netjes en opgeruimd.

Stap voor stap aan de slag

Bedenk een plek of kamer die je wilt opruimen. Dat kan een lade zijn, een plank, een kast of misschien wel een hele kamer. Mijn tip is, als je net begint, doe het in kleine stappen. Kies iets kleins en overzichtelijks, zoals een lade in je kledingkast, badkamermeubel of keukenlade. Je zult merken dat opruimen dan niet zo veel tijd of moeite kost.

  1. Verzamel 12 weg-gooi dingen

Loop door het geselecteerde gebied en zoek 12 items die je kunt weggooien. Dit kunnen dingen zijn die kapot, verlopen of overbodig zijn. Denk aan oude tijdschriften, lege verpakkingen of gebroken spullen. Zorg ervoor dat je deze items meteen weggooit, zodat je niet in de verleiding komt om ze toch te bewaren.

  1. Leg 12 dingen terug op de plek waar ze horen

Zoek naar spullen die rondslingeren en eigenlijk een vaste plek hebben. Door alles een specifieke locatie te geven, voorkom je dat rommel zich ophoopt. Dit bespaart tijd bij het zoeken naar spullen (ik kan het weten!), maakt schoonmaken eenvoudiger en het zorgt voor een opgeruimd leefomgeving en daarmee rust in je hoofd.

  1. Kies 12 items om te doneren, verkopen of weg te geven

Bij het opruimen kom je zeker weten items tegen die bruikbaar zijn, maar die jij niet meer nodig hebt. Denk aan kleding, boeken, tijdschriften, apparaten of accessoires. Kies er 12 uit om ze een tweede leven te geven bij iemand anders. Door te doneren of verkopen verminder je afval, steun je anderen en draag je bij aan duurzaamheid.

Ook al weet ik Met deze eenvoudige aanpak wordt opruimen minder intimiderend en houd je je huis met minimale moeite georganiseerd. Probeer het uit en ervaar zelf hoe effectief het is!

Mijn ervaring met de 12-12-12 regel

In mijn beginfase van ontspullen hielpen tips en regels me enorm. Ik wil niet zeggen dat ik ‘gepokt en gemazeld’ ben maar door het hebben van minder spullen wordt het leven echt eenvoudiger. Maar toch laat ik soms dingen rondslingeren – totdat de onrust toeslaat. Onlangs las ik over de 12-12-12-regel, was ik meteen enthousiast. Het is overzichtelijk én flexibel. Ik vind dat je niet alle drie de stappen tegelijk te doen, maar kunt ook kiezen voor één van de drie!

Simpel voorbeeld vandaag

Vanmorgen heb ik het oud papier en glaswerk weg gebracht voor recycling. In 10 minuten heb ik zo meer dan 12 items weggebracht! Vanmiddag gingen 4 items het huis uit (categorie doneren/weggeven) doordat ik ze heb verkocht via Marktplaats en Vinted. En ik heb veel rondslingerende spullen op de vaste plek teruggelegd en dat in korte tijd. Wil je voorbeelden hebben, hier zijn ze:

  • Belastingpapieren en andere zakelijke post in de juiste map gestopt.
  • De schone was in de kast gelegd.
  • Rondslingerende sportspullen (ik had gisteren hard gelopen en jack en broek voor het raam laten luchten) weer in de kast.
  • Het bureau in de werkkamer opgeruimd. Er lagen opladers, verwisselbare banden van mijn Apple Watch, pennen en stiften. Opgeruimd in de lade, kast en sieradenbakje.
  • Handschoenen, mutsen op de kapstok en schoenen weer op het rek (in plaats van op aanrecht en bij de salontafel). Sleutels terug in het bakje (dit is voor mij een must) en mijn handtas aan de haak in de hal.

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.