Of je nu goede voornemens hebt als het gaat om gezonder eten, haak nu niet af. Blijf vooral door lezen. In dit blog wil ik je vertellen over de pistache-sinaasappelcake die ik afgelopen kerst maakte als sluitstuk van ons fijne Italiaans kerstdiner. In een woord: goddelijk. En ik blijf er maar aan denken…zo luchtig, fris en lekker!
Ahhh… ja die zucht mag echt even als ik terugdenk aan de pistache-sinaasappelcake, een recept van Bill Granger. Als je vaker mijn blog leest, dan heb je vast wel eens eerder me horen vertellen over deze Australische chef. Helaas is hij op 25 december 2023, en was bij nader inzien een keuze voor een van zijn recepten opnieuw een mooi eerbetoon. Maar nu weer terug naar waar het om draait. De pistache-sinaasappelcake. Het klinkt niet alleen heerlijk, de cake is echt heel lekker!
Bij het samenstellen van het kerstmenu dat we voor mijn familie maakten wilde ik eens af van de klassieke tiramisu. Ook omdat dit vorig jaar op het menu stond (toevallig een pistache tiramisu!). Het recept voor de cake vond ik in Bill’s Italian Basics. Een kookboek dat ik in de zomer van 2022 voor een prikkie op een boekenmarkt vond. Alle recepten in dit boek – dus ook deze cake – zijn eenvoudig te maken en daar houd ik van.
Pistache-sinaasappelcake voor 8 personen
Je hebt nodig:
- 220 gram zachte boter
- 220 gram fijne kristalsuiker
- 3 eieren, losgeklopt
- geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
- 200 gram bloem
- 125 gram pistachenoten (gedopt gewicht, en ongezouten), ragfijn gemalen
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels honing
Zo maak je het
Verhit de oven tot 180°. Vet een cakevorm (of springvorm) met een inhoud van een 1 liter dun in met boter en bekleed hem met bakpapier. Klop in een kom de boter en suiker met een mixer tot een dikke, bleke massa. Voeg steeds kloppend een flinke scheut geklopt ei toe tot al het ei op is genomen. Roer vervolgens de sinaasappelsap en -rasp door de boter-eimassa.
Roer de bloem met het pistachemeel en het bakpoeder door elkaar en spatel het door de boter-eimassa. Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak de cake 40-50 minuten in de oven; een in het midden gestoken spies moet er droog uitkomen. Dek de cake als hij te snel kleurt losjes af met aluminiumfolie.
Haal de cake uit de oven. Verwarm de honing in een steelpan tot hij vloeibaar is en strijk hem op de bovenkant van de cake. Laat hem op een rooster koud worden voor je hem uit de vorm stort.
Extra garneertips
Klop mascarpone of Griekse yoghurt op met wat honing of vanillesuiker en met wat fijngesneden munt erdoorheen. Voor de garnering een paar mooi gesneden partjes sinaasappel erbij (die je ook nog door een sinaasappellikeur kunt halen, voor een extra kick!) en wat grof gehakte pistachenootjes. Serveer je dit erbij, dan maak je echt de blits!
Ps. Heel suf, ik heb geen foto gemaakt van mijn pistache-sinaasappelcake met de extra garnering dus heb je het te doen met een foto uit het kookboek, met de cake geheel links in beeld.
Klinkt lekker, maar hoeveel bloem gaat er in? Staat niet in het lijstje…
Hoi Marjan, goed gezien wat suf van me. Intussen staat het erbij: 200 gram! En bedankt voor het attenderen.
Heb hem gisteravond gemaakt en het was lekker hoor! Leuk recept. Kende deze Bill Granger nog niet, een naam om te onthouden.
Leuk om te horen dat je de cake hebt gemaakt en geniet ervan! Bill Granger heeft mooie kookboeken geschreven zoals Easy en Bill’s Italian Basics. Daaruit heb ik verschillende recepten op mijn blog gedeeld.