Boeken

Het boekenlijstje van deze zomer

boeken zomer Callanach serie en andere boeken

Ik kan me voorstellen dat sommigen van jullie zaten te wachten op dit nieuwe lijstje! Ondanks klussen, verhuizen en wat al niet meer, heb ik toch nog een aardig stapeltje boeken gelezen. Ik heb een inhaalslag gemaakt met de Bookchoice boeken op mijn e-reader, zo las ik 2 delen uit de spannende Schotse thrillerserie D.I. Callanach.

En altijd maar verlangen – Frénk van der Linden

In ‘En altijd maar verlangen’ kijkt journalist en schrijver Frénk van der Linden door middel van brieven aan zijn ouders terug op zijn eigen kinderjaren en de onderlinge relaties binnen het gezin. Het is een verzameling scènes uit een onmogelijk huwelijk, even innig als indringend beschreven in brieven van een zoon aan zijn overleden vader en moeder. Na een bittere scheiding wisselden zij veertig jaar lang geen woord meer met elkaar. Onderhuids leefde het verlangen voort, tot de dood aan toe.

Prachtig, dit boek heeft me echt ontroerd. Ik kon het niet wegleggen, zo mooi.

De verborgen dochter – Elena Ferrante

Leda is nog niet zo lang geleden gescheiden, en ze voelt zich bevrijd. In de zomer huurt ze een vakantiehuisje aan zee. Van onder haar parasol op het strand kijkt ze naar het geluk van een jonge moeder, Nina, en haar dochtertje. Met bewondering maar ook met jaloezie, omdat het haar herinnert aan de moeizame verhouding met haar eigen, nu volwassen dochters die bij hun vader in Canada zijn gaan wonen. In een opwelling besluit Leda de idylle van Nina en haar dochter te vernietigen.

Ik blijf de boeken van Elena Ferrante boeiend vinden en ik houd van haar schrijfstijl. Er zit altijd een bepaald ruw randje aan het verhaal, dat zorgt ervoor dat je gegrepen wordt maar maakt het ook een tikje rauw of zwart. Hoe je het maar wilt noemen. Je moet wel voor een boek van Ferrante in de stemming zijn. Dit boek is verfilmd, met Olivia Colman in de hoofdrol, en is te zien op Netflix. Jammer dat de regisseur voor een andere locatie dan Italië heeft gekozen.

Twee boeken uit de Schotse thrillerserie: D.I. Callanach

Toen ik in juli nog een weekend bij mijn zus was, mocht ik haar niet storen. Ze las een thriller van Helen Fields. Ook ik heb die op mijn e-reader staan (we zijn allebei lid van Bookchoice) en intussen ben ik ook ‘verkocht’!! Eigenlijk is dit ook een serie die je eigenlijk op volgorde zou moeten lezen omdat er wordt teruggegrepen op eerdere gebeurtenissen. Maar dat deed ik nu eens niet. Toch vond ik het niet storend; ik las deel 3 en 5 uit deze serie rondom het politieduo Luc Callanach en Ava Turner uit Edinburgh.

Perfecte dood (3). Een seriemoordenaar heeft Edinburgh stevig in zijn greep, zonder dat Luc Callanach en Ava Turner er weet van hebben. Hij slaat berekenend en gewetenloos toe. Zijn slachtoffers legt hij om door middel van gif, zodat deze langzaam en op pijnlijke wijze sterven, zonder enig besef van het gif dat door hun bloedbaan stroomt.

Perfecte misdaad (5). Stephen Berry staat op het punt van een brug af te springen; op het laatste moment weet een psycholoog hem ervan te weerhouden. Een week later wordt Stephen dood aangetroffen onderaan een klif. Inspecteur Luc Callanach en hoofdinspecteur Ava Turner onderzoeken of hij zelf sprong, of dat hij over de rand is geduwd. Als ze dieper graven, ontdekken ze meer zaken waar een luchtje aan zit.

Op het eerste gezicht – Nick Hornby

De 42-jarige Lucy ligt in scheiding. Wat in eerste instantie het perfecte huwelijk leek tussen twee mensen die bijna alles gemeen hebben is geëindigd in een regelrechte ramp. Terwijl haar ex zich verder wentelt in zijn alcoholisme wordt Lucy spoorslags verliefd op Joseph, hulpkracht bij de plaatselijke slager in Lucy’s chique, witte wijk in Noord-Londen. De liefde is geheel wederzijds. Alleen hebben zij ogenschijnlijk niets gemeen. Joseph is van arme komaf, laagopgeleid, twintig jaar jonger en zwart. Tegen de achtergrond van de brexit – en de scheidslijnen die deze blootlegt tussen Lucy’s bemoeizuchtige vriendenkring en de omgeving waar Joseph vandaan komt – tekenen zich de asymmetrieën in hun relatie nog scherper af. En toch voelt het precies goed.

Puur en zonder opsmuk vond ik deze roman. Een liefdesverhaal maar wel een met actuele thema’s zoals racisme en politieke verdeeldheid.

Motief-serie van Alice Turner

Deze zomer ontdekte ik nog een nieuwe serie waarin het draait om het eigenzinnige Londense Motief-team. Politiefotografe Reynou Scott, rechercheur Atticus Reid en en collega Gabriel Scott lossen de meest gruwelijke misdaden op.

In Naamloos (1) stuit Reynou op een hoofd en een lichaam, omringd door rozenblaadjes. De schok is nog groter als blijkt dat hoofd en lichaam niet van hetzelfde slachtoffer zijn. Het lichaam is van Maggie, een jonge vrouw die kortgeleden is verdwenen. Het hoofd behoort toe aan een onbekend slachtoffer dat ruim twintig jaar geleden werd vermoord. Tijdens het onderzoek verdwijnt ook de beste vriendin van Maggie, en ontstaat er een race tegen de klok.

In Grenzeloos (2) probeert het Motief-team een verband te leggen tussen een cold case en een lugubere diefstal. Als Reynou bij toeval een grafschenner betrapt, komt een cold case opnieuw onder de aandacht van het Motief-team. Het graf blijkt van ene Maria Thompson te zijn, een bejaarde dame die tien jaar terug dood werd aangetroffen, de politie ging uit van een misdrijf. Als het team in de zaak duikt blijkt er toentertijd een link met een andere zaak te zijn gelegd, die van een vermiste studente.

Ik ben benieuwd of ik je via dit blog weer op het spoor van leuke nieuwe boeken heb kunnen zetten. Laat het me weten via de reacties. En als je nog een tip voor mij hebt, zet het erbij!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.