Boeken

Bridgerton: een hit op papier en televisie

Bridgerton cover boek 5 tegen een still uit de Netflix serie

Bridgerton. De boeken van Julia Quinn zijn regelrechte bestsellers en de serie op Netflix is een hit. In dit artikel vertel ik je wat ik van de boeken en serie vind.

Tot begin 2021 had ik nog niet eerder over Bridgerton gehoord. Ik zag een van de boeken bij vriendin W. liggen en later ontdekte ik dat er al een Netflix-serie van is gemaakt. Sinds vorig jaar ben ik ook into Bridgerton, als lezer en als bingewatcher!

Bridgerton op papier

Deze serie, die loopt van 1813 tot 1827, vertelt het verhaal van acht leden van de Bridgerton-familie in de Engelse high society tijdens het regentschap. De acht kinderen van burggraaf Bridgerton – Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory en Hyacinth – beginnen in het adellijke Londen van aan hun zoektocht naar een echtgenoot maar vooral liefde. Maar die zoektocht gaat helaas niet altijd over rozen.

Dit is beknopt waar het in de boekenserie van bestsellerauteur Julia Quinn om gaat. Elk deel heeft een lid van de broers en zussen als zijn held, het eerste is opgedragen aan de oudste dochter Daphne. Het eerste deel verscheen al in 2000 maar de Nederlandse vertaling kwam pas in 2019 in de boekwinkels.

De Bridgerton boeken op volgorde

  1. De ongetrouwde hertog
  2. De verliefde graaf
  3. Een vorstelijk aanbod
  4. Een nobel streven
  5. De hand van de gravin
  6. Een royale vergissing
  7. De edele opdracht
  8. Een man van stand

Intussen heb ik de delen 2 t/m 5 gelezen. Deel 1 heb ik overgeslagen omdat ik dat verhaal al via Netflix heb gevolgd. Er is trouwens nog een deel: Voor altijd en eeuwig, dat is de prequel op de serie.

Bridgerton op Netflix

Van de boeken naar de Netflix-serie. Ik wist niet wat ik kon verwachten want ik had dus nog niet over de Bridgertonserie gehoord of gelezen. Eerste indruk: “Een historische roman met een flinke dosis lust uit een Bouquetboekje op tv”. Het is geen Downton Abbey of Pride & Prejudice maar daarom niet minder leuk.

Het eerste seizoen is gebaseerd op het eerste boek uit de serie. En draait het om de oudste dochter Daphne. Zij heeft geleerd dat ze maar één doel heeft in het leven: het vinden van een geschikte huwelijkskandidaat. Als de anonieme roddelaarster Lady Whistledown (met de stem van Julie Andrews) haar afdoet als oud nieuws, lijkt dat desastreus voor Daphnes kansen. Tot de aantrekkelijke hertog Simon Basset in haar leven komt. Simon wordt gek van alle gretige moeders die hem hun huwbare dochters opdringen, en besluit het op een akkoordje te gooien met Daphne…

Op 25 maart kwam seizoen 2 uit. Daar waar seizoen 1 bekend staat om de seksscènes, is dit seizoen een stuk braver. Seizoen 2 is de verfilming van het boek De verliefde graaf en draait het verhaal om de Anthony Bridgerton.

Zijn er verschillen tussen de boeken en serie?

Ja en nee. Elk seizoen (tot nu toe) is gebaseerd op een deel uit de boekenserie en staat een van de kinderen centraal. In beide seizoenen beginnen al meerdere verhaallijnen te lopen die linken naar de andere boeken in de serie. Ik vind dat eigenlijk wel zo leuk want anders zou het eentonig worden.

Bijzonder en ook verfrissend aan de serie vind ik de inclusieve casting. Dat is waar Shondaland, het productiebedrijf achter de serie, bekend om staat. In een serie dat zich afspeelt in de 19e eeuw verwacht je dat helemaal niet. Maar koningin Charlotte (1744-1818), de vrouw van de ‘gekke’ George III, wordt door sommige historici als eerste royal van gemengde komaf gezien. De producent nam dit als uitgangspunt voor zijn bewerking. In de boeken is dit niet aan de orde.

Net zoals ik de boeken in een paar dagen lees, zo werkt dat bij mij ook voor de serie. Wat dat betreft is er geen verschil tussen papier en tv: het is om te verslinden.

Bridgerton scene uit de Netflix serie

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.