Leefstijl Minimalisme

Wegwijs in de wereld van (natuur)cosmetica

natuurcosmetica groene beautyproducten

Vegan, 100% natuurlijk, dierproefvrij, biologisch? Op elke verpakking van cosmetica kom je wel een logo tegen. Met dit artikel hoop ik je wegwijs te maken in de wereld van logo’s en keurmerken op het gebied van (natuur)cosmetica.

Natuurcosmetica staat dit laatste jaar hoger op mijn persoonlijke duurzame agenda. Hoe minder chemische toevoegingen, hoe beter dat is voor milieu en jezelf. Dat is mijn mening. Ik startte met shampoo maar intussen let ik bij alle cosmetica en of verzorgingsproducten die ik gebruik hierop. Nu lijkt het alsof ik heel veel cosmetica gebruik, maar dat is niet zo! Maar wát ik gebruik, daarvan vind ik het steeds belangrijker dat het duurzamer en natuurlijker van aard is, en dat het echt iets toevoegt.

Dit jaar probeer ik verschillende merken en type producten uit. Daarbij kom ik op verpakkingen steeds weer andere logo’s en keurmerken tegen. Maar wat betekenen die logo’s en keurmerken nu eigenlijk? Ik vind het best verwarrend en daarin ben ik vast niet de enige. Hieronder probeer ik het uit te leggen.

Natuurcosmetica

cosmetica logo Europese standaard

COSMOS is de Europese standaard voor natuurcosmetica. Niet-natuurlijke ingrediënten mogen alleen worden gebruikt als er geen alternatieven zijn. En deze alternatieven mogen tot een maximum van 2% worden gebruikt. Er gelden ook strenge normen voor de biologische afbreekbaarheid van de bestandsdelen en de impact op het waterleven.

Biologisch

cosmos organic cosmetica biologisch

95% van de plantaardige en eventuele dierlijke bestanddelen in het product moet biologisch zijn. Hier gelden net als bij de vorige strenge normen voor de afbreekbaarheid en giftigheid. Ook worden er hoge eisen gesteld aan het bedrijfsmilieupplan en de verpakkingen.

Duurzaam

cosmos organic label

Staat dit op de verpakking, dan weet je dat je een duurzaam product in handen hebt. 95% van de plantaardige ingrediënten moeten van biologische oorsprong zijn. Eventueel gebruikt palmvet moet duurzaam zijn. Ook hier gelden strenge eisen als het gaat om verpakkingen en de afbreekbaarheid van de ingrediënten.

Dierproefvrij

dierproef vrij logo

Het is toch vreselijk dat er nog dieren voor proeven gebruikt worden. Dit logo hoort bij een internationaal keurmerk. De controles worden gedaan door onafhankelijke instanties. Dierproeven op ingrediënten van cosmetica zijn in de Europese Unie sinds 2013 verboden maar op schoonmaakmiddelen mag het nog wel. Hopelijk is dat ook snel verleden tijd.

100% natuurlijk

100% natuurlijk keurmerk

The International Natural and Organic Cosmetic Association controleert of een product 100% natuurlijk is. Ingrediënten zijn natuurlijk en of biologisch. Synthetische geur- en kleurstoffen, siliconen, microplastics en genetische aanpassing zijn uitgesloten. En er zijn milieu- en verpakkingseisen.

Volledig vegan

vegan keurmerk

Dit is het keurmerk van de Nederlandse Vereniging van Veganisten. Deze cosmetica is gemaakt zonder dierlijke ingrediënten, zoals bijenwas en geitenmelk. Het logo kom je ook tegen op voedings- en schoonmaakmiddelen.

Voor een schonere wereld

EU Ecolabel cosmetica

Het EU Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Unie. Producten met dit label geven minder watervervuiling omdat ze minder schadelijke bestandsdelen bevatten. Microplastics zijn verboden, palmvet moet duurzaam zijn. En de verpakkingen zijn herbruikbaar en zonder overbodig materiaal gemaakt.

Waar let jij op als je (natuur)cosmetica koopt?

Het lukt me steeds beter om andere keuzes te maken. Eerder schreef ik al eens over mijn 7 favoriete groene beautyproducten. Intussen heb ik ook voor deze producten ‘groenere’ alternatieven gekozen:

En nu ik experimenteer met andere dag- en nachtverzorging.

Maak jij bewuste keuzes als het gaat om verzorgingsproducten? Waar let jij op?

Comments (1)

  • Hallo Janneke, ik let eigenlijk alleen bij deodorant op biologisch. Maar je inspireert me om verder te kijken!

    Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.