Leefstijl

Een schone en plasticvrije was met wasnoten

wasnoten schillen zeepnoten duurzaam wassen

Ik heb weer een nieuwe stap gezet als het gaat om groener leven. Dit weekend heb ik de was gedaan met behulp van wasnoten. Al eens van gehoord? In dit artikel leg ik uit wat wasnoten zijn, hoe je ze gebruikt en mijn eerste ervaring.

Plastic in de was

Door het lezen van Minder plastic werd ik nog eens met de neus op de feiten gedrukt, en dan heb ik het nog niet eens over het laatste alarmerende VN-klimaatrapport. Plastic heeft ons leven gemakkelijker gemaakt maar het heeft ook een verwoestende effect op het milieu en daarmee dus ook op ons leven.

Wist je dat via synthetische kleding en wasmiddel en -verzachter bij elke wasbeurt enkele grammen microvezels en microplastics zo het milieu in stromen? Je mag me naïef noemen, maar ik was me hier niet goed van bewust. Ik was al eerder overgestapt op een ecologisch wasproduct (bevalt goed trouwens!). Maar nu las ik dat de ultieme plasticvrije manier om de was te doen is door wasnoten te gebruiken. En er was geen zetje meer nodig om aan de was, eh ik bedoel, aan de slag te gaan!

Wat zijn wasnoten en waar komen ze vandaan?

Wasnoten komen van de wasnotenboom, de Sapindus Mukorossi die groeien in- en rondom het Himalaya gebergte. Na het plukken worden de noten gedroogd. De schil van wasnoten bevat de stof saponine, een natuurlijke vorm van zeep. Zodra de schillen in de wasmachine met water in de aanraking komen, laten ze spontaan hun zeep vrij.

Wasnoten worden daarom ook wel zeepnoten genoemd.

Voordelen van wasnoten

  • Je kunt de schillen ongeveer 3 keer gebruiken.
  • Geen afval: na gebruik gooi je ze gewoon in de tuin of bij het groene afval (composthoop of biobak)
  • Het is 100% een natuurproduct; er komen dus geen chemische toestanden aan te pas.
  • De wasnoten werken ook nog eens als wasverzachter.
  • Te gebruiken voor alle soorten was, zelfs ook voor delicate stoffen zoals wol en zijde.
  • Je kunt op alle temperaturen wassen!

Hoe gebruik je ze?

Je doet 4 hele of 8 halve schillen in een waszakje. Deze stop je samen met je was in de trommel van de wasmachine. Je stelt je wasmachine in op het programma naar keuze en klaar. Een kind kan de was doen!

De zeepnoten zijn geurloos. Als je wilt dat je was lekker gaat ruiken, doe dan 10 druppels biologische etherische olie in het wasverzachterbakje. Zo kun je je eigen favoriete geur aan je was toevoegen.

wasnoten seepje duurzaam wassen
De wasnoten van Seepje

Mijn eerste ervaring

Dit weekend heb ik voor het eerst een (donkere) was op deze manier gedaan. Easy peasy! Bij de was zat ook een mooi hemdje dat ik anders met fijnwasmiddel zou hebben gewassen. Alles kwam fris ruikend naar lavendel uit de machine. Maar het belangrijkste van alles is dat het wasgoed heel goed schoon was.

Het waszakje zat nog goed dicht dus geen stukjes schil in de trommel. Het zakje met de schillen erin heb ik ook aan de waslijn gehangen om te drogen, zodat ik ze binnenkort weer kan gebruiken. Toen ik de was opvouwde, merkte ik ook dat de was een stukje zachter is dan normaal. Ik gebruik eigenlijk nooit wasverzachter of in plaats daarvan azijn.

Ik ben enthousiast over de wasnoten. De komende tijd blijf ik ze gebruiken met daarnaast het wasmiddel dat we al in huis hebben. Maar het zou me niet verbazen als we straks helemaal overstappen op deze manier van de was doen.

Waar te koop?

Bij WAAR kocht ik de wasnoten van Seepje. In de verpakking zijn naast 150 gram zeepnoten, een waszakje en een flesje biologische etherische olie toegevoegd.

Je koopt wasnoten online, bijvoorbeeld bij Big greensmile). Of in de winkels van Ekoplaza. Mogelijk ook verkrijgbaar bij andere gezondheids- of duurzame winkels. En mogelijk hebben de wat grotere supermarkten met uitgebreid eco-assortiment het ook. Dat ben ik zelf nog niet tegengekomen. In Duitsland zijn beter verkrijgbaar en een stuk goedkoper zoals bij DM drogerie.

Hoe duurzaam is duurzaam?

Thuis zorgden de wasnoten nog voor enige discussie. Deze schillen groeien namelijk aan de andere kant van de wereld (Himalaya-gebergte) en moeten hier naar toe vervoerd worden. Dus hoe duurzaam is duurzaam? Bij de verpakking van Seepje vond ik nog een bijsluiter waarin staat dat de zeepnoten CO2-neutraal worden getransporteerd. Dat is goed te lezen en daar moet ik op vertrouwen maar dan nog blijft het lastig om te beoordelen.

En toch blijf ik volhouden in het vinden van goede alternatieven die minder schadelijk zijn voor ons milieu. En om het gebruik van plastic te verminderen. Maar dat neemt niet weg dat ik het toch best lastig blijf vinden om de juiste keuzes hierin te maken maar de aanhouder wint.

wasnoten schuim

Mijn minder plastic queeste

Wil je meer weten over mijn wat ik doe om minder plastic te gebruiken en groener te leven? Lees dan ook eens deze artikelen. Mogelijk geven ze je inspiratie en of aanmoediging voor als je groen(er) wilt leven.

14 stappen naar een groener leven

Een duurzame (plastic vrije) badkamer

7 favoriete groene beautyproducten

Mijn GreenBook! en GreenBook: ervaringen na 5 maanden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.