Boeken

Dit zijn de gelezen boeken van juli 2021

superslapen, het mooiste Nederland covers gelezen boeken juli 2021

We zijn al weer een aantal dagen onderweg in augustus. Waar blijft de tijd? En wat las ik eigenlijk in de afgelopen weken? Ik moest er zelfs een beetje voor graven in mijn geheugen, dat bewijst maar eens te meer dat ik echt in de vakantiemodus sta. Een bescheiden lijstje deze keer. Van het boek SuperSlapen, Café Zon & Zee tot aan de legendarische moeder van Marcel van Roosmalen.

Het mooiste Nederland – Monica Wesseling, Flip van Doorn e.a.

Als we dan toch in Nederland vakantie vieren, dan is het extra leuk om ook over Nederland te lezen. En laat dit boek nu ongelezen bij ons in de kast staan. Reden dat dit boek in onze kast staat is omdat foto’s van Bas zijn gebruikt voor de cover! Het is een bundeling van korte verhalen over wandel- en fietsroutes door heel Nederland, gebaseerd op de gelijknamige serie in dagblad Trouw.

Dit boek heeft me verrast. Ik vind het leuk om op deze manier mee op reis te gaan. Elke route wordt op een leuke en beeldende manier verteld en is ook nog eens voorzien van plattegrond en praktische info. Extra leuk zijn de verhalen over de streken in mijn omgeving, of die ik heb bezocht of binnenkort bezoek. Elke dag lees ik 2 tot 3 verhalen en ben nu ongeveer halverwege. Genoeg nog om me in de komende vakantieweken mee te vermaken. Maar ik vond de vermelding ervan in dit boekenoverzicht wel op zijn plaats.

Mijn legendarische moeder overleeft alles – Marcel van Roosmalen

In dit boek schrijft Marcel over het moment waarop zijn dementere moeder na een val in huis, verhuist naar een verpleeghuis. Er lijkt een rustige periode voor haar en haar kinderen aan te breken. Totdat in maart 2020 de coronapandemie om zich heen grijpt. Het verpleegtehuis wordt ontruimd door de vele positief geteste bewoners en zijn moeder wordt getransporteerd naar de bossen bij Groesbeek. Het gevolg is dat ze niet meer weet waar ze is en wie ze is. Ze mag ook geen bezoek ontvangen, er is alleen nog ruimte voor een ‘zwaaimoment’ met familieleden. Al heeft ze geen idee meer wie er staan te zwaaien. En dat is nog maar het begin.

De bijtitel zegt alles over dit boek: corona, dementie, eenzame opsluiting en andere ellende. Dat maakte me nieuwsgierig. Ook omdat ik altijd de column van Marcel van Roosmalen in NRC lees. Ik kan zijn droogkomische schrijfstijl waarderen. In korte hoofdstukken vertelt hij op zijn manier hoe hij de afgelopen periode met zijn moeder heeft beleefd. En dat doet hij eerlijk, ontroerend en alles dus op zijn kenmerkende droogkomische manier.

Café Zon & Zee-reeks – Jenny Colgan

De drie boeken uit de reeks Café Zon & Zee, Het eindeloze strand en Wintereiland las ik in slechts een week tijd. Nog voor ik goed en wel aan mijn vakantie begon. Ik schreef laatst al over de boeken van Jenny Colgan. Met daarbij ook nog het korte verhaal Een verre kust om de serie compleet te maken. Ik ontdekte trouwens op 12 oktober een nieuw deel in deze reeks uitkomt, met de titel Het eilandhotel.

SuperSlapen – Floris Wouterson

In juli las ik ook SuperSlapen, een boek dat al een tijdje op mijn leeslijstje stond. Waarom ik het wilde lezen? Door mijn fibromyalgie is mijn kwaliteit van slaap niet je-van-het. Ik heb slaapmedicatie wat goed helpt. Dat is heel fijn maar laten we eerlijk zijn, dat is niet zoals het zou moeten zijn. Over SuperSlapen had ik veel gehoord. Het is een praktische gids die verschillende kanten van het slaapproces belicht. En vooral die dingen die van invloed zijn op slapen en wat je kunt doen om het te verbeteren. Een aantal dingen zijn bekend maar ook deed ik ook nieuwe kennis op. Een nuttig boek en ook heel behulpzaam door het vele extra bonusmateriaal dat bij het boek hoort.
Volgende stap: ik ga mijn slaapmedicatie afbouwen/stoppen.

Wat ga ik lezen in augustus?

In deze zomervakantietijd wil ik deze boeken graag nog lezen:

  • Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen
  • Het Zoutpad
  • Essentialisme

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.