Leefstijl Minimalisme

14 stappen naar een groener leven

groener leven zaailingen

Groener leven is minder moeilijk dan je misschien denkt. Met vaak eenvoudige stappen kun je al een verschil maken. Ik vertel je welke stappen ik heb gezet naar een bewust groener leven.

Ken je de slogan ‘een beter milieu begint bij jezelf’ nog? Ik vind dat dat dus echt zo is. De manier waarop wij leven heeft een enorme impact op onze aarde. Ik probeer daarom steeds betere keuzes te maken die minder belastend zijn voor ons klimaat.

Duurzamer leven met deze stappen

Ik heb ontdekt dat ik met eenvoudige stappen en keuzes ook een steentje kan bijdragen. Dit zijn 14 stappen die ik in heb gezet naar een groener leven. Sommige daarvan al een tijd geleden, andere nog niet zo lang terug.

1. Groene beautyproducten

Een stuk zeep, shampoobars, bamboe tandenborstels, duurzaam wc-papier, minder cosmetica (en zoveel mogelijk natuurlijk) zijn allemaal gemakkelijke stappen die ik maakte. Ik schreef daarover al eerder het artikel 7 favoriete groene beautyproducten.

2. Korter douchen

Ik douch nooit meer dan 5 minuten. Dat is iets wat ik over heb gehouden uit de tijd dat ik werkte bij het drinkwaterbedrijf. Deze douchecoach heb ik over gehouden uit de tijd. Ik gebruik het bij elke douchebeurt. Vaak ben ik nog sneller klaar. Wist je dat je op deze manier jaarlijks tot wel twintigduizend liter warm water kunt besparen? Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook je water- en energierekening zal flink dalen. Een win-win dus.

3. Composteerbare vuilniszakken

Ik gebruik geen plastic afvalzakken meer. In plaats daarvan gebruiken we geen of deze biologische afbreekbare vuilniszakken.

4. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Ik kies steeds meer voor ecologische natuurlijke schoonmaakmiddelen maar ook duurzame sponsjes, microvezeldoeken etc. Als er nu een bepaald schoonmaakmiddel op is, vervang ik deze voor een natuurlijk alternatief. Dit is nog een ongoing process. Ik probeer verschillende merken uit. Tot nu toe ben ik tevreden over Seepje, Marcel’s Green soap en SophieGreen. Ook experimenteer ik nu met natuurlijk wasmiddel.

5. Een herbruikbare waterfles

Een flesje water kopen voor onderweg vind ik zonde. Je gooit het weg zodra je het flesje leeg is. Extra afval en ook nog eens zonde van je geld. Ik heb een goede herbruikbare waterfles die ik overal mee naar toe neem en altijd kan bijvullen.

6. Boeken en tijdschriften

Ik lees graag en veel. Naast een abonnement bij de bibliotheek heb ik ook een e-reader. De productie van een e-reader is schadelijker voor het milieu dan boeken. Maar ik heb gelezen dat als je meer dan 40 boeken per jaar leest, dat dan een e-reader meer ecovriendelijk is. Pff, ik zit dus wel goed! Beter is het lenen van boeken en tijdschriften via bibliotheek, minibieb of familie/vrienden, en ook nog gunstig voor je portemonnee.

7. Minder kopen

‘Heb ik het echt nodig? Maakt het me gelukkig? Wat ga ik er mee doen?’ Als ik hier geen goed antwoord op kan geven, koop ik het niet. Ik koop alleen nog maar dat wat ik nodig heb en waar ik blij van word. Minder kopen, betekent minder productie, minder afval en dus goed voor het milieu. Minder kopen betekent ook dat je bijvoorbeeld meer kunt sparen. En minder spullen betekent voor mij ook meer rust!

8. Kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid

En als ik iets koop, dan geef ik liever wat meer geld uit voor kwaliteit. Goedkoop is duurkoop. Spullen waar je jaren plezier van hebt, zijn ook duurzaam.

9. Voorkom voedselverspilling

We hebben tijden gekend dat we de supermarkt in gingen en kochten waar we zin in hadden. Te vaak gebeurde het dat we eten weg konden gooien. Sinds we een weekmenu maken en een weekboodschappenlijst gebeurt ons dat nooit meer. Restjes vriezen we altijd in. Let ook op THT (ten minste houdbaar tot), ook na deze datum kun je het vaak nog prima eten. Steeds meer supermarkten verkopen versproducten met de houdbaarheidsdatum van vandaag voor lagere prijzen. Als ik iets zie wat we geregeld eten en wat goed in te vriezen is, neem ik dat mee. Ook ben ik fan van Too Good To Go.

10. Eet met de seizoenen mee

Seizoensgroenten en fruit zijn beter voor het milieu dan ingevlogen groenten. En ook vaak veel goedkoper, blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal. Het lukt me nog niet altijd maar ik probeer er wel rekening mee te houden. Het voedingscentrum heeft handige overzichten hiervoor beschikbaar die ik geregeld check.

11. Regenton

Sinds vorig jaar hebben we een regenton. Met het opgevangen regenwater geef ik mijn planten in huis en tuin water. Dat scheelt echt wel in het verbruik van water.

12. Slimme thermosstaat

Sinds 2 jaar hebben wij een slimme thermosstaat. We vergaten vaak de thermosstaat naar beneden te draaien voor het slapengaan. We hebben nu een Tado. Via een app onze telefoon is deze heel gemakkelijk te bedienen. Zodra we het huis verlaten, schakelen we over op ‘afwezig’. En we hebben slimme schema’s voor zowel winter als zomer periode ingesteld. Deze investering heeft gezorgd voor een daling van ons verbruik.

13. Thuiswerken

Een inkoppertje in deze coronatijd, waarin zoveel mogelijk thuiswerken het advies is. Maar thuiswerken heeft echt een positieve invloed op ons milieu. Voor corona werkte ik op onregelmatige basis wel eens een dag thuis. Heerlijk om ongestoord te kunnen werken aan projecten. Nu in deze tijd voelt het wel anders, ik mis zeker mijn collega’s en de reuring van de werkvloer. Maar ik heb gemerkt dat ik thuiswerken ook fijn vind. Minder prikkels en ik ben productiever. Daarom kies ik graag na corona voor hybride werken.

14. Zwerfafval rapen

Vorig jaar ben ik begonnen met het opruimen van zwerfafval in mijn wijk. Ik stoorde me steeds meer aan die vuile bermen. Nu doe ik elke twee weken met mijn overbuurvrouw E. een rondje door onze wijk. Nuttig en gezellig want terwijl we rapen, kletsen we weer bij.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die ik doe maar al zo vertrouwd zijn. Denk aan afvalscheiding, vaker de fiets pakken als dat kan, niet of nauwelijks vlees eten, groene energie etc. Maar nog niet alles heb ik op mijn ‘actielijstje’ voor een groener leven afgevinkt. Er zijn zeker nog wel een paar slagen te maken.

Ik heb dit artikel ter inspiratie geschreven. Misschien brengt het jou op ideeën. Heb je een goede suggestie voor een product of een andere eco-tip, laat het me weten door een reactie achter te laten.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.