Boeken Minimalisme

Maximaliseer je leven met minimalisme

maximaliseer je leven met minimalisme

In mijn januari boekenoverzicht vertelde ik al kort over het boek Maximaliseer je leven met minimalisme. Omdat ik het zo’n toegankelijke en praktische gids vind, besteed ik er in dit artikel extra aandacht aan.

Maximaliseer je leven met minimalisme in het kort

De coronacrisis nodigde ons uit anders te gaan denken over wat essentieel is in het leven. Door het leven in quarantaine hebben heel wat mensen het eenvoudige geluk (her)ontdekt. Ze helpen elkaar, maken samen wandelingen, koken en bewegen, luisteren naar muziek. We zien massaal dat het uiteindelijk niet onze fysieke spullen zijn die het verschil maken, wel onze sociale contacten en ons eigen welbevinden.

In dit boek onderbouwt minimalismecoach Virginie Vandaele onze drang om eindelijk ruimte vrij te maken voor wat er écht toe doet. Ze nodigt ons uit alle fysieke en mentale ballast overboord te gooien en te komen tot een (waarde)voller leven.

Dit is wat ik van het boek vind

Tot dusver heb ik vooral boeken over minimalisme gelezen van buitenlandse schrijvers, zoals Alles wat overblijft. Nu is er een boek over minimalisme uit de lage landen. Maximaliseer je leven met minimalisme vind ik een erg toegankelijk en praktische gids.

Eerst geeft ze een goede definitie van minimalisme en vertelt ze hoe het werkt. Daarna staat ze stil bij de achtergrond. Zo legt ze in het hoofdstuk ‘Van alle tijden’ de link tussen de verschillende kloosterordes en levensstromingen en minimalisme. Dat was voor mij nieuw. Ik vond dat erg interessant en verdiepend. Vervolgens komen er in een serie hoofdstukken praktische tips zodat je aan de slag kunt.

In de andere hoofdstukken gaat ze in op:

 • metaal en emotioneel opruimen
 • de voordelen van minimalisme
 • bewust en duurzaam consumeren en de deeleconomie
 • valkuilen
 • death cleaning

Wat me ook in deze gids aanspreekt, is dat na ieder hoofdstukken een serie reflectievragen volgt. Door het eerlijk beantwoorden van deze vragen, krijg je zelf meer verdieping of duidelijkheid.

 • maximaliseer je leven met minimalisme
 • maximaliseer je leven met minimalisme Virginie Vandaele

Death cleaning

In dit boek leerde ik over een voor mij geheel nieuw fenomeen binnen minimalisme: death cleaning. Dat was ook het geval voor de auteur. Zij kwam deze term tegen toen ze een boek las van de Zweedse kunstenares Margareta Magnusson. Op zijn Zweeds heet het: ‘döstädning’. Een mooi woord vind ik dat. Kortweg betekent het dat je je spullen opruimt en loslaat voordat je sterft zodat je nabestaanden niet opgezadeld worden met het leeghalen van een overvol huis.

Tot slot

Of je nu ‘beginnend of gevorderd’ minimalist bent, het lezen van dit boek is de moeite waard. Het is een goed handboek voor wie minimalisme als levensstijl stevig wil verankeren.

Boekinfo

 • Auteur: Virginie Vandaele
 • Originele titel: Maximaliseer je leven met minimalisme (juni 2020)
 • 128 bladzijden
 • ISBN: 9789492934598

Koop je liever het boek dan dat je het leent bij de bibliotheek? Bestel dan hier (zo steun je direct je lokale boekwinkel).

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.