Leefstijl

Dit was 2020 voor mij; een terugblik

2020 terugblik

2020 gaat de boeken in als een bijzonder vreemd jaar. Vorig jaar rond deze tijd hadden wij allemaal er nog geen idee van hoe anders wij het nieuwe decennium zouden starten. Ik in ieder geval niet. Van de plannen voor 2020 die we toen maakten, kwam vanaf medio maart of niet veel meer van terecht,

Het nieuws rondom de coronapandemie houdt ons al maanden, of beter gezegd dagelijks bezig. Soms zo erg dat je je erin kunt verliezen en alleen nog maar gefocust bent op dat wat niet kan, mag. Dingen die niet konden en nog steeds niet kunnen. Maar als je de tijd neemt en bezint, dan denk ik dat je ook positieve dingen zult opmerken. Dat er meer was dan corona. Dit is hoe ik terugkijk op 2020.

2020 het jaar van corona

Laten we gelijk beginnen met dat iedereen bezig houdt, ons ook: de coronacrisis. Die hakte er thuis flink in, niet als het gaat om gezondheid maar het raakte het bedrijf van mijn man Bas erg zwaar. Alle evenementen/reizen afgelast en ook het aantal opdrachten reduceerde tot een minimum. Dat gaf stress en nog steeds want ook al is de situatie eindig, de stip op de horizon is nog niet te zien. Dus zal ook de eerste periode 2021 voor Bas niet gemakkelijk zijn.

Corona betekende ook

 • Thuiswerken. De eerste periode vond ik zwaar. Ik had constant het gevoel ‘aan’ te staan. Met een intussen zakelijke telefoon en het mezelf meer gunnen van pauzes is daar meer en meer balans in gekomen. Toch mis ik mijn collega’s en de reuring op het Stadskantoor, en aan de andere kant doet het hebben van minder prikkels me ook goed.

 • Een dikke 10 weken lang boodschappen halen voor mijn moeder. Het was gek dat ze dat daarna weer zelf is gaan doen. Ik viel letterlijk in een gat, het was al zo gewoon, maar vaak ga ik nog wekelijks bij haar langs.

 • Een (k)raambezoek bij onze vrienden Ginette en Machiel, toen zij eind april hun 3e zoon kregen.

 • Een staycation en dat was helemaal niet zo erg als ik dacht. Integendeel.

 • Testen. Lange tijd bleven we er verschoond van maar twee weken geleden deden wij allebei onze eerste test en gelukkig negatief. Maar binnen onze vriendenkring en onze familie kennen we helaas de nodige situaties van positief getest en verplichte (of vrijwillige) quarantaine.

 • Oneindig vaak handen wassen, handgel gebruiken, mondmaskers dragen en vooral 1,5 meter afstand houden!

Gezondheid

2020 is het jaar dat ik na lang tobben met rugklachten (10 jaar en herhaaldelijke onderzoeken) nu een naam kon geven aan de klachten: fibromyalgie. Dat is niet leuk om te horen maar het heeft me vooral rust gebracht. Nu werk ik onder begeleiding aan van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan een nieuw ritme en vooral nog beter te doseren. Het is een zoektocht en ik gun me daar alle tijd voor. Het ene moment wil het beter dan het ander moment. Maar ik heb alle vertrouwen dat ik een goede modus daarin weet te vinden.

Reiservaringen

2020 was niet het ideale jaar om te reizen of vakantie in het buitenland te vieren. En toch zijn Bas en ik nog 3 x in het buitenland geweest! Eind februari/maart waren we een lang weekend in Rome (daar was het toen nog veilig). In de zomervakantie beleefden we een heerlijke week in de Harz en maakten we later nog een klein uitstapje vlak over de grens in Noord-Duitsland. Daarnaast hebben we mooie wandelingen en uitstapjes binnen de eigen regio gemaakt.

 • Mijn vriendin Winanda en ik gingen in augustus voor het eerst sinds jaren weer eens een weekendje weg. Ook dat hadden we al begin 2020 gepland. We boekten een enorme kamer voor de 1,5 meter. We hebben gefietst en gestruind door Deventer, Zutphen, Gorssel en omgeving. Het was een echt vriendinnenweekend!

 • In februari gaven mijn zus en ik onze moeder voor haar verjaardag een weekend weg cadeau in mei. Maar mei werd uiteindelijk (en gelukkig) september. Het was prachtig weer en we hebben erg genoten van dit samenzijn.

Wat bracht 2020 nog meer (of niet)

 • In januari stelde ik mijn hardloopdoel: 300 km. Het werden er 198 km want na de diagnose fibromyalgie ben ik gestopt. Hoe fijn ik hardlopen ook vind, mijn lijf denkt daar toch anders over. Ook al is het doel niet gehaald, het waren toch 198 fijne kilometers.

 • Begin dit jaar stond ik op het punt mijn blog offline te halen. En zie mij nu, ik schrijf en ik schrijf. 2020 is het jaar waarin ik mijn blog nieuw leven heb ingeblazen.

 • Ik heb veel boeken gelezen en ik heb de podcasts ontdekt.

 • Minimalisme heeft een steviger fundament in mijn doen en laten gekregen. En dat voelt heel goed.

 • Heel veel (ochtend)wandelingen Leegkerk!

 • Veel online koffie, thee of borrels drinken, lunchen en pubquizen met vrienden.

 • Op de valreep en daarmee het beste nieuws van deze maand, is mijn nieuwe baan. Vanaf januari ga ik aan de slag als beleidsondersteunend medewerker Economie, Recreatie en Toerisme binnen de nieuwe gemeente Eemsdelta. En wat heb ik een zin om aan dit nieuwe werkavontuur te beginnen.

2020, nog niet eerder maakten we een jaar als deze mee. Het was niet gemakkelijk maar wat hebben we ook een veerkracht, creativiteit en saamhorigheid laten zien. Ik beschouw het als een jaar waarin het geluk in kleine dingen heeft gezeten. Maar ik realiseer me heel goed dat als je dit leest, jij dit jaar heel anders kan hebben beleefd. Laten we daarom samen zeggen: “Op naar 2021, op naar betere tijden voor ons allemaal!”

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.