Minimalisme

Digitaal opruimen

digitaal opruimen smartphone laptop computer

Afgelopen weekend heb ik een aantal uurtjes besteed aan digitaal opruimen. Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel ‘troep’ je bewaard op je computer of telefoon? Digitaal opruimen doe ik elke drie maanden wel een keer. Ik neem je even mee in mijn digitale opruimsessie.

Digitaal opruimen van je telefoon

Als eerste heb ik mijn telefoon er eens bij gepakt. Heel soms verlang ik nog naar mijn oude Nokia, zonder apps en dus al die extra schermtijd. Want zonder het te beseffen, had ik al weer heel wat apps gedownload.

Eens in de zoveel tijd check ik dit om alle apps die ik niet gebruik te verwijderen. Voor mij geen oneindige schermen vol apps. Ik houd het graag clean en simpel. Alleen de apps die ik gebruik, staan er nu nog op. Nu ik niet zoveel reis, heb ik apps zoals Uber, NS en 9292 en Booking.com verwijderd. Ook heb ik de apps anders ingedeeld.

digitaal opruimen smartphone en laptop
Een opgeschoond startscherm op mijn iPhone

Op het beginscherm staan de apps die ik het meest gebruik. Op de het tweede scherm heb ik alle andere apps gerangschikt in mappen. Ik geef toe, die nieuwe indeling is weer even wennen, maar het is soms goed je routines te doorbreken. Ook in dit geval!

Bestanden op mijn laptop

Al mijn bestanden staan in de Cloud en kun je heel veel bewaren. Dat is handig maar je kunt ook snel het overzicht kwijt raken. En dat wil ik niet. Tijd om hier ook weer eens door heen te gaan. Ik kwam heel wat oud spul tegen. Wat ging er in de prullenbak?

 • Oude sollicitatiebrieven en verouderde versies van mijn CV
 • Lijstjes met bijvoorbeeld (niet meer actuele) abonnementen of verzekeringen, berekeningen van autokosten, jaaropgaven van 2012 en ouder. Digitale nota’s die allang betaald zijn etc.
 • Correspondentie (ik kwam nog adreswijzigingen tegen van 15 jaar geleden!)
 • Recepten die ik bewaard heb om er vervolgens niets mee te doen
 • Studieopdrachten van gevolgde opleidingen (al meer dan 7 jaar terug)

Een opgeruimde digitale boekenkast

Zoals je weet ben ik een digitale lezer. Daar waar mijn fysieke boeken in huis snel te tellen zijn, gaat dat niet op voor mijn digitale boekenkast! De map waarin ik alle ebooks heb staan, was me al een doorn in het oog. Als eerste heb ik een heel groot deel met 1 klik opgeruimd. Ooit heb ik namelijk van een oud-collega een mega-bestand aan boeken gekregen waarvan ik een merendeel niet heb gelezen en dat ook niet ga doen. Ze zijn naar mijn smaak te gedateerd en heb ik ook een flink aantal al jaren terug gelezen.
Verder heb ik alle boeken die ik gekocht heb gerubriceerd op jaar van aankoop. Of dat werkt, moet ik nog ontdekken. Voor nu leek het me overzichtelijk.

Foto’s

Dat is weer een heel andere categorie! Foto’s hebben vaak een sentimentele waarde. Omdat ik mijn foto-archief goed bij houd, hoefde ik nu alleen maar mijn foto’s uit 2020 door te lopen. Dit is wat ik heb gedaan.

 • Vakantiefoto’s 2020 in een apart album gezet. Ik werk graag met albums om de vakantiefoto’s in te bundelen.
 • Foto’s voor mijn blog heb ik in de juiste afmetingen opgeslagen in een aparte map.

En in de prullenbak gingen:

 • alle foto’s van kledingstukken die ik intussen heb verkocht via Vinted
 • de foto’s die ik intussen gepost heb op de Facebook-pagina van mijn minibieb
 • foto’s voor appberichtjes
 • oude schermafbeeldingen
 • foto’s van tips uit magazines en de krant etc. waar ik al iets mee heb gedaan.

Tot slot heb ik mijn bureaublad opgeruimd. Alle losse ‘flodders’ heb ik in een mapje ‘NOG DOEN’ gezet. Dit zijn documenten die ik deze week nodig heb en foto’s die ik al gemaakt of verzameld heb voor een nieuw blogartikel.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.