Boeken Minimalisme

Soulful Simplicity – Courtney Carver

Soulful simplicity boek bespreking

Dit weekend heb ik het boek Soulful Simplicity van de Amerikaanse Courtney Carver uitgelezen. Het is haar eerste boek en verscheen in 2017. Voor ik het boek ga bespreken, wil ik eerst iets meer vertellen over de schrijfster.

Over Courtney Carver

In 2006 kreeg Courtney Carver de diagnose Multiple Sclerose (MS). Het was letterlijk haar wake-up call. Het inspireerde haar om haar leven opnieuw in te richten. Stress was als benzine op het vuur van symptomen, en het werd duidelijk dat ze de fysieke en psychologische rommel die de bron van haar schuld en ontevredenheid vormde, moest uitroeien. Ze besloot bewuster en met minder te gaan leven.

Toen ze bewust in een lagere versnelling ging leven en haar leven vereenvoudigde, merkte ze dat ze herstelde. En ze voelde zich beter en beter. Ze stelde zich vragen over wat belangrijk was en ontdekte welke dingen dat niet waren. Ze leerde te vertrouwen op haar hart en gevoel en om van daaruit haar leven te leiden.

In 2010 startte ze haar blog Be more with less en de minimalist fashion challenge Project 333 (en daarover schreef ik nog niet zo lang geleden dit artikel)

Over het boek

We zijn vaak op zoek naar meer. We leggen ons elke dag de druk op om meer te werken, meer te bezitten en meer te doen. In haar boek laat Courtney Carver ons de kracht van eenvoud zien om onze gezondheid te verbeteren, zinvollere relaties op te bouwen en stress in ons professionele en persoonlijke leven te verlichten.

Ontdek in dit boek hoe je praktisch minimalisme nastreeft, zodat je meer kunt creëren met minder. Meer ruimte, meer tijd en nog meer liefde.

Waarom las ik Soulful Simplicity?

Laat me eerst kort de reden vertellen over waarom ik dit boek kocht.

Mijn reden om Soulful Simplicity te kopen en te lezen

Al zo’n 10 jaar kamp ik met rugklachten waarvan de oorzaak altijd onduidelijk is gebleven. Toen ik in 2015 een burn-out kreeg, vielen de puzzelstukjes in elkaar. De rugklachten waren te herleiden op hoge spierspanning door stress. Maar ondanks mijn goede herstel bleven de klachten en dit voorjaar staken ze weer meer de kop op. Er volgden gesprekken en onderzoeken. En toen kwam daar in augustus de diagnose fibromyalgie. Er was schrik en ook berusting. Want nu kan ik het benoemen en er naar handelen.

Dat dit een nieuwe wake-up call is, is voor mij duidelijk. Intussen ben ik een goed behandeltraject gestart. Ondanks dat ik in de afgelopen jaren al heb geleerd te doseren, kwam ik tot de conclusie dat mijn doseren niet het doseren is wat ik nodig heb. Maar wat dan wel? En toen moest ik aan Courtney’s verhaal denken en dat is de reden waarom ik het boek kocht.

Wat vond ik van het verhaal?

Ik heb het boek in de originele versie gelezen, dus in het Engels. Er is nog geen Nederlandse vertaling. Het boek kent een mooie opbouw; 4 secties met elk 8 tot 11 hoofdstukken. Welbeschouwd kun je zeggen dat dit een zelfhulpboek is. En daar is niets mis mee.

Het is echt een persoonlijk relaas waarbij ze open en eerlijk verteld over haar strijd, haar zwaktes maar ook over het terug vinden van haar innerlijke kracht. Het boek geeft je mooie laagdrempelige tools om aan de slag te gaan met leven met minder. Het gaat niet alleen om minder spullen maar ook minder schuld, minder drukte in je leven. In Soulful Simplicity vond ik herkenning. Niet alleen in de stappen die ik al heb gezet als het om minimalisme. Ook over de dingen waar ik mee worstel waarbij ze me wel stof tot nadenken heeft gegeven. Over hoe ik dingen anders en dus beter voor mezelf kan doen.

Geïnteresseerd? Hier kun je het boek bestellen en via deze link kun je alvast een fragment lezen.