Boeken

De populariteit van de minibieb

Minibieb Gravenburg Groningen 2020

Je hebt vast wel eens een minibieb ontdekt. Op vakantie of misschien staat er wel eentje in je eigen buurt of straat. Minibiebs zijn ontzettend populair! Het zijn kleine (of grote) kastjes met boeken en/of tijdschriften om geleend en geruild te worden. Misschien ben je een trouwe bezoeker of heb je zelf een minibieb. Zoals ik!

Mijn Minibieb Gravenburg

In 2016 sloegen mijn overbuurman Rein en ik onze handen ineen en maakten we een minibieb voor onze wijk Gravenburg. We hadden geen idee of het zou aanslaan. Maar het overtrof onze stoutste dromen. Toen hadden we niet kunnen denken dat het zo’n succes zou worden. En volgende maand vieren we dus al weer ons 4e jubileum.

Minibieb Gravenburg Groningen
Oktober 2016: Rein en ik bij de feestelijke opening van Minibieb Gravenburg

Het boekenkastje staat dan wel in de tuin van mijn overbuur en zal het altijd teamwork blijven, toch voelt het als mijn minibieb. Ondanks dat we met hetzelfde idee rondliepen, verschillen we van mening over hoe het zou moeten werken. Rein vindt dat het een organisch iets is. Maar ik vind dat het succes staat en valt met een goed aanbod én met het creëren van bekendheid. Dat laatste vraagt om inspanning.

Actuele boeken en Facebook

En dat is mijn ding! Intussen weet ik welke boeken het goed doen en welke niet. Ik speur graag naar leuke boeken en wissel ik ook vaak het aanbod in het kastje. Zo blijft het voor mensen leuk om regelmatig te komen kijken, lenen en ruilen.

Ook maakte ik direct een Facebookpagina aan. Die zorgt voor bekendheid en aanloop. Als ik een nieuw bericht heb geplaatst, duurt het niet lang of er komt al weer iemand een kijkje nemen. In de afgelopen 4 jaar hebben we een schare trouwe bezoekers opgebouwd. En dat zijn niet alleen mensen uit de wijk. Ook uit omliggende wijken of dorpen weten mensen de weg naar Minibieb Gravenburg te vinden.

Boeken uitzoeken

Begin dit jaar waren we zelfs op het lokale nieuws te zien! En in de eerste maanden van de coronacrisis liep het gewoon storm. Dat kwam omdat de bibliotheken gesloten waren. De boeken waren haast niet aan te slepen!

Minibiebs zijn ontzettend populair. Wekelijks verschijnen er wel nieuwe boekenkastjes in op allerlei plaatsen in Nederland. En er is zelfs een heuse Dag van de Minibieb.

Dag van de Minibieb

Vandaag – zaterdag 19 september 2020 – zijn er bij heel veel minibiebs leuke activiteiten, zoals voorlezen of boeken ruilen. Helaas ben ik dit weekend van huis, anders had ik zeker een leuke activiteit op touw gezet. Maar het staat op de agenda van 2021. Kijk hier voor een deelnemende Minibieb bij jou in de buurt. De activiteiten worden tussen 10.00 en 16.00 uur georganiseerd.

Verslavend

Het hebben van een minibieb is ook verslavend. Als ik onderweg ben, ben ik er altijd alert op of ik een boekenkastje vind. Het is leuk om te kijken welke boeken er te vinden zijn en om te ruilen. Ook post ik foto’s van ontdekte minibiebs in binnen- en buitenland. Ik krijg zelfs foto’s toegestuurd van wijkbewoners, familie en vrienden. Dus ja, een tikje verslavend is het wel. En dat merk je ook wel aan de lengte van dit artikel!

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.