Boeken

Becoming (Mijn verhaal) – Michelle Obama

Becoming Mijn verhaal Michelle obama

In Becoming (Mijn Verhaal) vertelt Michelle Obama op een openhartige manier over haar leven. Over haar jeugd, studietijd, de beginjaren van haar huwelijk waarin zij balans probeert te vinden tussen haar werk en gezin aan de ene kant en de snel verlopende politieke carrière van haar man aan de andere kant.

Van South Side naar het Witte Huis

Michelle Robinson groeit op in de South Side van Chicago waar zij samen met haar broer en ouders in de bovenverdieping bewonen van een huis van een tante. Haar ouders voeden haar op tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Het leven brengt haar van de South Side snel in heel andere werelden. Tijdens haar studie aan Princeton ervaart ze voor het eerst hoe het voelt om als enige zwarte vrouw in de collegezaal te zijn. Ze heeft haar leven voor zichzelf helemaal uitgestippeld en alles loopt volgens plan: ze gaat werkt zich op tot topbedrijfsjurist. Maar dan staat op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau en die haar zorgvuldig geplande leven in de war schopt.

Ze vertelt over hun gesprekken of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid. Het is een boeiend verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in hetWitte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar.

Dit vond ik van Becoming

Eigenlijk ben ik niet zo van de autobiografieën. Het laatste autobiografische boek dat ik las is Wild. Toen eind vorig jaar Becoming uitkwam, wist ik het gelijk. Deze autobiografie ga ik wél lezen. Ik vind Michelle Obama een echte persoonlijkheid: sterk, charismatisch, oprecht en bescheiden. En toch weet ik weinig over haar. En daarnaast was ik nieuwsgierig naar hoe nu het leven in het Witte Huis is.

Door het lezen van Becoming ben ik beiden te weten gekomen. Ik vond het een erg inspirerend verhaal. Doordat ze op een luchtige manier met veel humor, zelfspot haar verhaal doet, leest het boek als een trein. Ze laat je toch redelijk diep in haar ziel kijken. Michelle Obama schroomt niet over haar onzekerheden en hoogte- en dieptepunten in haar leven te vertellen. Altijd streeft ze ernaar oprecht te blijven en haar persoonlijke kracht en stem in te zetten voor hogere idealen.

Ik heb de Engelse editie gelezen. Tijdens het lezen van het boek kwam ik er achter dat de titel in het Nederlands slecht vertaald is met de titel ‘Mijn verhaal’. Becoming betekent worden. In dit verhaal kun je dat vertalen als worden wie je wilt zijn. En dat is eigenlijk ook waartoe Michelle Obama je uitdaagt over na te denken: wie zijn wij en wat willen we worden? De foto’s in het boek maken het verhaal compleet.

Kritische noot?

Kan ik ook een kritische noot plaatsen? Ja en nee. Iemand die zijn memoires schrijft, zal altijd het beste over zichzelf vertellen. Dat doet Michelle ook maar door haar openhartigheid stelt ze zich ook kwetsbaar op en dat maakt het boek een one-womans-show is. Hoe ze schrijft is hoe ze is. Ze doet zich niet anders voor en dat maakt het in mijn ogen een eerlijke autobiografie.
Wel verliest ze zich op een bepaald moment als ze Donald Trump ter sprake brengt. Maar door de context kun je daar begrip voor hebben. Toch kun je het ook zien als dat ze zich een beetje laat kennen.

Heb je Becoming (Mijn Verhaal) nog niet gelezen of twijfel je? Doen, Michelles verhaal is zeer de moeite waard!

Boekinfo

  • Auteur: Michelle Obama 
  • eerste druk: november 2018
  • 448 blz.
  • ISBN 9781524763138
  • E-book ISBN 9781524763152 | Nederlandse editie: Mijn verhaal

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.