Leefstijl

Floaten(d) door het leven

floaten(d) door het leven

Floaten is sinds een tijdje één van de dingen die ik bestempel als ME-time. Vandaag ga ik ook floaten en daar kijk ik aan het einde van een volle week naar uit. Een uur waarin ik alles en iedereen buitensluit. Letterlijk! Een uurtje waarin ik niets anders doe dan drijven, zonder enige inspanning.

Floaten? Wat is dat?

Floaten is het gewichtloos en zonder prikkels drijven op zout water in een speciaal daarvoor ontwikkelde floatroom. De floatroom is een ruimte voor jou alleen en waar zich alles bevindt wat je nodig hebt voor je floatsessie. Dat vind ik al een eerste stap op weg naar ontspanning. Je hoeft nergens aan te denken of iets mee te nemen. Alles ligt voor je klaar: van handdoeken tot verzorgingsproducten.

Achter deze mooie wand en deur bevindt zich de floatcabine

Nadat een korte douche, stap je in het floatbad. Binnen in de floatcabine is er geen enkele prikkel: geen licht, geen geluid. Overigens kun je zelf bepalen of je het licht aan laat of uitdoet. En dan drijf je en komen je lichaam en geest echt tot rust. Voor mij is het een andere manier van mediteren. Het werkt louterend en elke sessie ervaar ik anders. Alles mag er zijn. Het gevoel van gewichtloosheid en te zweven vind ik elke keer weer speciaal.

floaten floatsessie floatruimte LOFF
Het floatbad

Wist je dat 1 uur floaten gelijk staat aan 5 uur slapen? Het is bewezen als een zeer doeltreffende ontspanningsmethode. Soms val ik echt even in slaap tijdens het floaten om vervolgens heel helder wakker te worden. Na een float voel ik me niet alleen ontspannen maar ook erg alert.

Voordelen floaten

Onderzoek heeft meer voordelen aangetoond:

 • Het werkt bloeddrukverlagend en stabiliseert het hartritme
 • Het stimuleert de bloedsomloop en de zuurstofopname in het lichaam dat weer het herstel van blessures en andere pijntjes versnelt.
 • Het helpt bij stressbehandeling, burn-outs en angstbestrijding
 • Het is een ultiem middel tegen jetlag.
 • Floaten zorgt voor creativiteit, inspiratie, levendige dromen (waardoor je de dingen die je overdag meemaakt, beter kunt verwerken) en een verhoogde capaciteit tot beeldend denken… met floaten haal je het beste uit jezelf.
floaten floatsessie offline me time

Waar float ik?

Mijn eerste kennismaking met floaten was bij het Floatcenter Zwolle, op uitnodiging van een vriendin. Tegenwoordig float ik bij LOFF Wellness in Assen. Bij LOFF hangt een relaxte sfeer; de mensen van LOFF zijn hartelijk en de floatruimtes zijn ruim en van alle gemakken voorzien. De foto’s bij dit blog heb ik genomen bij LOFF. Na afloop is het heerlijk bijkomen en nagenieten in de huiskamer en vind ik het na die tijd ook altijd leuk om te neuzen in het kleine winkeltje.

Float jij ook? Deel je ervaring via de reacties onder bij deze post. Nieuwsgierig na het lezen van mijn blog? Probeer zelf eens een floatsessie! Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt!

Comments (2)

 • Ha Janneke, ik krijg blijkbaar geen meldingen meer van jouw updates dus ik zocht jou nu zelf weer even op.
  Dit klinkt als heerlijk! Ik ga het vast ook eens uitproberen!!

  Beantwoorden
  • Ha Jantine, leuk dat je me weer hebt opgezocht. Zoals je ziet, heb ik meer ruimte en tijd om te schrijven! Gek dat je geen meldingen meer krijgt. Ik weet niet waar dat aan ligt, maar ik nodig je uit weer eens regelmatig(er) op mijn blog te kijken!

   Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.