Eten

Watermeloen hoort bij de zomer

watermeloen

Als ik aan watermeloen denk, denk ik aan zomer en zon. Die laatste is vandaag ver te zoeken maar vanaf midden deze week krijgen we weer écht zomer. Ideale dagen om watermeloen te eten of om te oogsten wanneer je deze in je moestuin hebt!

Watermeloen in de moestuin

Watermeloen kun je gemakkelijk zaaien. Je zaait de plant vanaf eind maart binnen, je plant in mei en je oogst al in augustus. Nu dus! Dit jaar niet in je tuin? Je kunt nu al prima zaden uitzoeken en bestellen voor het volgende tuinseizoen. Vreeken’s zaden heeft een mooi sortiment met mooie namen ook! Wat te denken van de ‘Cool Baby’, ‘Sugar Baby’ of ‘Crimson Sweet’.

Het rode vruchtvlees bevat ontzettend veel lycopeen en is dus erg gezond. Er zijn ook watermeloenen met geel vruchtvlees te vinden, zoals de ‘Peace’ F1. Wist je dat de watermeloen een groente is, maar wordt vaak als fruit verkocht – omdat de vrucht zo zoet is.

Voor een beetje goede plantengroei heeft een meloen (welk soort dan ook) de ruimte nodig. Zeker als je meerdere of verschillende soorten wilt planten. Een grote vrije plek in je (moes)tuin is wel een vereiste! Voor mij is dat niet weggelegd, maar dat betekent niet dat ik op andere manieren van watermeloen kan genieten!

Met feta op een stokje

watermeloen met feta

Vind je dit er ook niet geweldig feestelijk uitzien? Perfect dus voor een feestelijke zomertafel! Het recept vond ik in Hoge hakken in de keuken.
Voor 12 personen heb je nodig:

  • 400 gram fetakaas (echte!)
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • sap en geraspte schil van 1 citroen
  • 1 eetlepel roze peperkorrels, geplet
  • 1 watermeloen zonder pitjes
  • cocktailprikkers

Snijd de feta in blokjes van 2×2 cm en doe ze in een schaal. Voeg de olijfolie, geraspte citroenschil en geplette peperkorrels toe. Of gebruik pittige olijfolie met Spaanse pepers; je bereikt dan ongeveer dezelfde smaak maar je mist de roze stukjes peper. Meng voorzichtig met je handen zodat alle blokjes bedekt zijn en zet ze een half uurtje in de ijskast.

Snijd van het vruchtvlees van de watermeloen blokjes ongeveer ter grootte van de fetablokjes. Schuif steeds een blokje feta en een blokje meloen aan een cocktailprikker. Zet de prikkers met de fetakant omlaag op een schaal en bewaar in de koelkast tot het feest begint.

Tot slot nog een video met een handige tip!

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.