Reizen

5 x doen in Groningen

groningen huizen aan de singels

Ga je binnenkort een weekendje naar Groningen? Er zijn veel leuke dingen te doen in de stad maar ook daarbuiten. Als we elkaar zouden tegenkomen op de Grote Markt en je vraagt mij wat te gaan doen en zien, dan zijn dit mijn eerste 5 tips om de stad te leren kennen.

1. Bezoek de markt

Van dinsdag tot en met zaterdag is er markt in Groningen. Dinsdag, vrijdag en zaterdag zijn de beste marktdagen. Dan is er markt op de Grote Markt, A-Kerkhof en de Vismarkt. Op de Grote Markt is een echte warenmarkt met vooral kleding. Op de Vismarkt en het A-Kerkhof vind je groenten, fruit, kaas, brood, vlees en vis, noten en andere lekkernijen. Alles vers van de veiling of de visafslag. Wist je dat de markt in Groningen dit jaar is uitgeroepen tot beste markt van Nederland? Leuk hierbij te vertellen is dat het dit jaar ook 350 jaar geleden is dat er voor het eerst een markt in Groningen werd gehouden.

Een andere bijzondere markt is de Ommelander markt waar je kennis kunt maken met lokale en (h)eerlijke producten. Alles met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. Je kunt hier de pure producten bekijken, proeven en kopen. Elke tweede zaterdag van de maand van 10-16 uur op het Harmonieplein (Oude Kijk in ’t Jatstraat)

2. Folkingestraat

Gek van winkelen? Dan ben je in Groningen op de juiste plaats. Een winkelstraat die je absoluut niet mag missen is de Folkingestraat en ligt tussen het Zuiderdiep en de Vismarkt. Leuke boetieks, kleine cafeetjes, delicatessenzaakjes, antiquariaten, de mix aan winkels maakt deze straat leuk. Niet voor niets is de Folkingestraat bekroond tot Leukste Winkelstraat van Nederland 2015. Hier vind je ook Ariola, de winkel met Italiaanse delicatessen, die in 2010 en 2015 is uitgeroepen tot leukste winkel van Nederland!

Folkingestraat Groningen
Winkelen in de Folkingestraat
3. Wandelen

Ik houd van wandelen. Jij ook? Ik vind het de beste manier om een stad te verkennen. Groningen is een goede wandelstad. Bij de VVV kun je verschillende leuke wandelroutes kopen maar je kunt ook onder begeleiding van een gids wandelen.

groningen - hereplein - stadwandeling door Groningen
Wandelen over het Hereplein
4. Groninger Museum

Houd je van musea? Breng dan vooral een bezoek aan het Groninger Museum. Het museum ligt tegenover het Centraal Station en valt op door haar architectuur. Naast haar bijzondere collectie vind je er ook uiteenlopende tentoonstellingen. Het museum organiseert ook veel activeiten. Kijk op de website van het museum voor het actuele aanbod, adres en de openingstijden.

Mendini trap Groninger Museum (M. de Leeuw, Groninger Museum)
Mendini trap Groninger Museum (M. de Leeuw, © Groninger Museum)
5.  Noorderplantsoen

Klaar met de hustle and bustle van Groningen? Vanaf de Grote Markt ben je binnen 15 minuten in het stadspark het Noorderplantsoen. Een mooi park waar je heerlijk kunt wandelen, uitrusten en zelfs een hapje kunt eten. Al in 1879 aangelegd en door de jaren heen is de historische waarde bewaard gebleven. Het park kent veel vijverpartijen en wordt doorsneden door een brede singelboulevard met een ovale verbreding of ‘square’, die uiteindelijk als vijverpartij met kiosk werd uitgevoerd. In de kiosk zit nu Café Flinders. Het park is een geliefd recreatiegebied voor de stadjers. Ieder jaar vindt hier het theater- en muziekfestival Noorderzon plaats.

Dit zijn slechts 5 tips. In Groningen valt zoveel te doen en te beleven. Vergeet vooral niet een van de vele leuke cafés te bezoeken en ’s avonds een goed eetadres te vinden. Doe waar je zin in hebt en geniet!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.