Eten

Superstart met quinoapap

Blank blackboard - quinoapap - recept

Vanmorgen een receptje voor quinoapap, voor een superstart van je dag. Is het vandaag niet, dan wel morgen! Puur en zonder suiker, vol vezels, vitaminen en mineralen.Het recept komt uit het boek Zonder suiker van Anne Marie Reuzenaar, op dit moment mijn ‘lijfboek’ als het gaat om suikervrij te eten. Want echt, zonder suiker maakt een boel verschil, daarover schrijf ik later meer.

Over quinoa

Eerst nog wat informatie over quinoa (spreek je uit als kienwa); het is net als havermout een superfood. Het lijkt een graan maar dat is het niet. Het behoort tot de familie van de ganzenvoetplanten, net als spinazie. Van spinazie wordt het blad gebruikt, van quinoa de zaden.

Quinoa is zo gezond omdat het rijk is aan vezels, essentiële aminozuren, ijzer, B-vitaminen, zink en koper. En dan heeft het ook nog eens een lage GI (GI staat voor glykemische index en zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen). Met deze quinoapap houd je het uren vol zonder trek te krijgen.

Quinoapap voor één persoon

  • 1 eetlepel ongebrande noten en zaden (bijvoorbeeld paranoten, hazelnoten, amandelen, pompoen- en/of zonnebloempitten)
  • 75 gram quinoa
  • 275 ml rijst-, haver- of amandelmelk
  • snufje zeezout
  • 1 eetlepel ongezwavelde rozijnen
  • snuf kaneel
  • eventueel: 1 eetlepel sojaroom (laat ik achterwege)

Hak de noten fijn en rooster ze in een droge koekenpan.

Doe de quinoa met de melk in een steelpan, breng met een snufje zout aan de kook en laat op laag vuur in ongeveer 10 minuten pruttelen. Zet op een warmhoudplaatje en laat nog 10 minuten staan. Hak intussen de rozijnen grof en voeg direct aan de quinoa toe zodat ze nog even mee kunnen koken.

Voeg naar smaak kaneel en eventueel wat sojaroom toe. Garneer met de geroosterde noten en zaden.

Tot slot: het maken van deze quinoapap vraagt wat van je tijd, ongeveer 20 minuten. Deze havermoutpap is sneller klaar en even zo lekker!

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.