Eten

Courgettecake met appel

courgettecake met appel

Courgettecake met appel, dat is niet direct iets waar ik aan denk als ik iets zoets wil bakken. Maar groenten in zoete gerechten werkt heel goed! Deze cake is zo lekker dat je zo nog een snee wilt eten. Daarover heeft Anne Marie Reuzenaar geen woord over gelogen.

Het recept komt uit haar boek Zonder suikerHet lezen van dit boek heeft mijn ogen (nog meer) geopend over het suikerverbruik in onze samenleving. In dit recept gebruik je geen geraffineerde suikers, maar alternatieven daarvoor zoals stevia en palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Zelf ben ik hier ook al mee aan het experimenteren geweest in andere recepten zoals het ontbijtbananenbrood dat erg goed heeft uitgepakt.

Terug nu naar de courgettecake met appel; ik vertel je graag hoe je het maakt.

Voor de courgettecake heb je nodig:

  • 300 gram speltbloem
  • 3 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 snuf zout
  • 65 gram walnoten
  • 100 gram ongezwavelde rozijnen
  • 50 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • 40 druppels stevia of 1/2 eetlepel gemalen steviablad
  • 4 biologische eieren
  • 150 ml milde olijfolie
  • 175 gram courgette
  • 1 grote of 2 kleine zure appels
  • cakeblik

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200° C.
  2. Zeef de speltbloem met het bakpoeder, kaneel en het zout. Hak de walnoten fijn en voeg ze met de rozijnen, kokosbloemsuiker (ik gebruik palmsuiker) en stevia toe aan de bloem.
  3. Klop de eieren los en roer de olie erdoor.
  4. Was de courgette en schil hem door er met een kaasschaaf lange repen vanaf te schaven. Bewaar de repen en rasp de rest van de courgette. Schil de appel en rasp hem. Roer de geraspte appel en courgette door het mengsel van eieren en olie. Schep dit door de bloem. Roer niet te veel.
  5. Vet een cakeblik in en bestrooi het met bloem of bedek het met bakpapier.
  6. Schep het cakebeslag in de vorm en druk de courgetterepen met de zijkant in de cake. Ze moeten net zichtbaar zijn aan de bovenkant.
  7. Plaats het cakeblik in het midden van de oven en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
courgette cake met appel
Courgettecake klaar? Smullen maar!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.