Eten

Ontbijtbananenbrood van Nigella

ontbijtbananenbrood

Met een dikke snee ontbijtbananenbrood met kardemom en cacaonibs begon ik goed aan mijn zaterdag! Er gaat niets boven zelfgebakken brood en dit geweldige recept komt uit het kookboek Simply Nigella van Nigella Lawson. Een super lekker en verantwoord brood dat je goed kunt bewaren.

Voor het ontbijtbananenbrood heb je nodig

 • 2 heel rijpe of overrijpe bananen (samen 250-275 gr in de schil)
 • 2 grote eieren
 • 200 ml (vloeibare) yoghurt of karnemelk
 • 1,25 dl milde olijfolie
 • 325 gr tarwebloem
 • 200 gr lichte basterdsuiker (voor gebruik stevia/palmsuiker zie mijn tip)
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel baking soda
 • 2 theelepels gemalen kardemom of zaad van 1 eetlepel kardemompeulen, gemalen
 • 50 g cacaonibs
 • bakblik voor een brood van 900 gram, ca. 23 x 13 x 7 cm

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed het bakblik met een papieren bakvorm (of leg een stuk bakpapier op de bodem en vet de wanden in met wat zonnebloemolie).
 2. Prak de bananen (in de keukenmachine met een plat kneedmes of, als je geen keukenmachine hebt, eerst met een vork in een kleine kom) en klop een voor een de eieren erdoor, gevolgd door de yoghurt of karnemelk en dan de olie. Klop alles goed door elkaar.
 3. Klop intussen de bloem, de suiker, het bakpoeder, de baking soda en de kardemom door elkaar in een andere kom.
 4. Laat de keukenmachine langzamer draaien en voeg al kloppend beetje bij beetje de droge ingrediënten toe. Voer de snelheid dan weer op en laat de machine 1 minuut draaien zodat alle ingrediënten goed worden opgenomen. Schraap zo nodig de wanden van de kom schoon en roer het beslag kort door als je ziet dat er nog meel aan de rand van de kom zit. Meng er dan met de hand en een rubberen spatel of pollepel de cacaonibs door. Doe het beslag in het beklede bakblik en zet het ongeveer 1 uur in de oven (maar begin al na 45 minuten te controleren), een in het midden gestoken satéprikker moet er schoon weer uit komen.
 5. Zet het ontbijtbananenbrood in het blik op een rooster en laat het koud worden. Til het dan met de papieren vorm uit het blik en wikkel er meer bakpapier en dan plasticfolie omheen.

Bewaren

 • Het brood blijft in een luchtdicht afsluitbare doos op een koele plek een week goed.
 • Het brood blijft in de vriezer 3 maanden goed. Wikkel het in een dubbele laag plasticfolie en een laag aluminiumfolie. Haal het voor het ontdooien uit de folie en leg het ca. 5 uur op een rooster bij kamertemperatuur.
 • Of wikkel aparte sneeën ontbijtbananenbrood in plasticfolie en in een plastic zak en ontdooi ze in de broodrooster

Tips

In haar boek schrijft Nigella dat omdat het een ontbijtrecept is, het niet erg zoet is. Ben je een zoetekauw dan kun je de hoeveelheid suiker verhogen tot 250 gram.

Over suiker gesproken. Ik probeer tegenwoordig zoveel mogelijk suikervrij te eten of goede suikers te gebruiken zoals stevia. Ik heb voor dit ontbijtbananenbrood de basterdsuiker vervangen door 80 gram palmsuiker (koksosbloesemsuiker kan ook) en 40 druppels stevia en dat heeft prima uitgepakt! De stevia druppels heb ik toegevoegd aan het bananenmengsel.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.